red_s 08.07.2008 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Witam, Piszę w sprawie gruntu rolnego odziedziczonego po ojcu. Działka ma charakter rolny, jest o pow. 6 000 m2 - szer. 12 m x długość 500 m. W granicy jest pobudowany dom sąsiada, na działce obok również pobudowany jest dom oddalony od granicy o 3 m. W sąsiedztwie również są inne domy jednorodzinne. W urzędzie gminy dowiedziałam się że nie ma na te tereny planu zagospodarowania przestrzennego. W czwartek mam odebrać decyzje w sprawie warunków zabudowy. Jakie są szanse na pozwolenie budowy w sytuacji gdy ziemia widnieje jako grunt rolny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 08.07.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Jeśli budynki są położone przy tej samej drodze publicznej, to szanse wg kryterium "dobrego sąsiedztwa" są praktycznie stuprocentowe.Przy tak wąskiej działce i sąsiedniej zabudowie w granicy raczej będzie to decyzja, która zezwoli na "dostawienie" Twojego domu do już istniejącego na sąsiedniej działce. Nie piszesz nic o tym, czy kiedyś na tym terenie obowiązywał plan (i czy przewidywał zabudowę) i jaka jest klasa ziemi. To też ma znaczenie przy wydawaniu decyzji.Jeśli dostaniesz pozytywną decyzję w sprawie WZ, to z pozwoleniem na budowę (oczywiście z projektem spełniającym warunki z decyzji WZ) nie będziesz miał żadnych kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red_s 09.07.2008 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Dziękuje bardzo za odpowiedź Grunty są IVa klasy. Nie wiem czy kiedyś istniał dla tych terenów plan zagospodarowania , podczas rozmowy z urzędnikiem powiedział że takich planów nie ma na dzień dzisiejszy i kazał dowiedzieć się o warunki zabudowy. Mam jeszcze jedno pytanie czy jeśli dom zostanie dostawiony do obecnego stojącego w granicy na zasadzie bliźniaka i zostanie przestrzeń około 3,5 m od ogrodzenia umożliwiająca dojazd do tyłu działki na której chce umiejscowić garaż możliwa będzie w przyszłości budowa domu w drugiej połowie mojej działki tzn. na 250 m długości? Czy takie rozwiązanie po wybudowaniu mojego domu miało by kiedykolwiek możliwość realizacji? Niestety działka jest wąska i długa czy w tym przypadku są szanse? Z góry dziękuje Małgorzata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 09.07.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Nie wypowiadam się na temat dalszej przyszłości, gdyż przepisy dotyczące WZ mają być zmienione ( nad dwoma projektami pracuje Sejm, projekt ministerialny jest na etapie konsultacji społecznych). Warunków zabudowy ma nie być (zachowają moc już wydane), planowanie ma odbywać się na trochę innych zasadach, np. w Twoim przypadku ważne będzie, czy "końcówka" działki (ten 250 metr) będzie w "obszarze urbanizacji" (nowy termin, coś na zasadzie obecnej zasady "dobrego sąsiedztwa") czy też nie. Co do reszty - poczekaj na decyzję - wtedy coś będzie można poradzić (lub nic nie będzie potrzebne, jeśli będzie OK). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts