Gość Krakowiak 23.09.2003 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Zastanawiam się nad kredytem hipotecznym. Ile zapłacę za wpis do księgi wieczystej ? Podobno są to niemałe pieniądze. Czy ktoś może odpowiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.09.2003 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Jeżeli kredyt jest przeznaczony na budowę domu, to rzeczywiście ogromne pieniądze 5, albo 6 PLN za znaczek opł.sądowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Krakowiak 23.09.2003 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 No cóż, coś mi się obiło o uszy o jakimś procencie od wartości nieruchomości na której jest ustanawiana hipoteka... Czy ktoś coś wie na ten temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 24.09.2003 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Tylko opłata skarbowa, brałem teraz kredyt więc mówię na podstawie własnego doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jayer 02.10.2003 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Wlasnie zlozylem wniosek o kredyt.Koszt wpisu, to chyba ok. 30 pln w sadzie i podatek w US cos ok. 150 pln.(tak mowila daradca kredytowy w banku). A tez balem sie, ze bedzie to kupa szmalu... Bo tez tak slyszalem. PozdroJay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 03.10.2003 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Ja za wpis do hipoteki zapłaciłam chyba 5 zł opłaty skarbowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.10.2003 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 Sam wpis hipoteki faktycznie kosztuje 5 zł. natomiast po zawarciu umowy o kredyt należy opłacić w US podatek od czynności cywilnoprawnych w wysokośsci 0,1 % . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goga 25.02.2004 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Nic mi o takim podatku w banku nie powiedzieli.Podatek od czynn.cywilno-prawnych wynosi chyba 2%, a tu 0,1. Może mi to ktoś wyjaśnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 26.02.2004 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Wpis do KW to tylko 6zł za aktualny wyciag (za jedną stronę)Natomiast opłata skrabowa to: od hipoteki kaucyjnej 19 zł, natomiast od hipoteki zwykłej 0,1% kwoty udzielonego kredytu (podatek od czynności cywilnoprawnej.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 26.02.2004 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Uwaga na różnicę między właścicielem działki, a kredytobiorcą. Otóż ja jestem właścicielem działki (tylko ja figuruję w KW jako właściciel), a kredyt braliśmy wspólnie z żoną. I tu okazało się, że w takim przypadku założenie hipoteki musi odbyć się przez notariusza, a to już jest kilka stówek.Teraz zastanawiam się, czy bank zgodziłby się, żeby kredytobiorcą był tylko jeden z małżonków, czyli ja. Wtedy obyłoby się bez notariusza-krwiopijcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankats 26.02.2004 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Właśnie niedawno szczęśliwie podpisałam akt notarialny. jesteśmy z mężem wpółwłaścicielami, razem też wzieliśmy kredyt. Opłaty za wpis są takie, jak pisze Żaba. I nieprawda, że musisz to załatwiać u notariusza. My zdecydowaliśmy, że chcemy to już mieć w akcie (długa historia prób zlikwidowania przedwojennego ociążenia w wys. 7 groszy wywołała potworne opóźnienie w pospisaniu aktu), bo wszystko szybciej wtedy załatwić. Pani notariusz zaczęła nam tłumaczyć, co teraz mamy załatwiać: do banku po jakiś papier, znów do niej po inny papier, znów bank, sąd itd. itp. Stwierdziliśmy, że mamy to gdzieś i za 300 zł ona załatwiła to za nas. Myślę, że w czasie, który zajęłoby mi to bieganie, jestem w stanie zarobić więcej niż 300 zł, więc się opłaca. Ale zastosowała dla nas zniżkę - to nowa inwestycja i wszyscy podpisują u niej.W każdym razie nie było mowy o tym, że nie możemy tego załatwić sami.Z możliwych oszczędności, to nie rób odpisu aktu dla banku (u nas 60 zł), tylko skseruj i pokaż oryginał, żeby sobie potwierdzili zgodność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 03.03.2004 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 Wszystko zależy, ćzy na działkę, czy na dom kredyt. Jak na działkę, to duża opłata (około 0.5 %) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Voytas 04.03.2004 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2004 Dopiero co dokonałem tej czynnosci. W sądzie obyło się bez złotówki. Przy pierwszej wizycie pani w sadzie wyliczyła na prawie 1,6 tys PLN (procenty od wysokosci hipoteki), ale jak juz sie przygotowalem finansowo i pojechalem ponownie to powiedzial aze od wpisu hipoteki w przypadku budowy jednorodzinnej nie ma oplaty.Zaplacilem tylko podatek od czynnosci cywilno-prawnej w US. PozdrawiamVoytas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 08.03.2004 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Dopiero co dokonałem tej czynnosci. W sądzie obyło się bez złotówki. Przy pierwszej wizycie pani w sadzie wyliczyła na prawie 1,6 tys PLN (procenty od wysokosci hipoteki), ale jak juz sie przygotowalem finansowo i pojechalem ponownie to powiedzial aze od wpisu hipoteki w przypadku budowy jednorodzinnej nie ma oplaty. Zaplacilem tylko podatek od czynnosci cywilno-prawnej w US. Pozdrawiam Voytas to ile wynosi ten podatek czy 0,1% biore kredyt hipoteczny na remont domu czy podatek jest taki sam co na budowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts