Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt hipoteczny - opłata za wpis do księgi wieczystej

Gość Krakowiak

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 4 months później...

Uwaga na różnicę między właścicielem działki, a kredytobiorcą. Otóż ja jestem właścicielem działki (tylko ja figuruję w KW jako właściciel), a kredyt braliśmy wspólnie z żoną. I tu okazało się, że w takim przypadku założenie hipoteki musi odbyć się przez notariusza, a to już jest kilka stówek.

Teraz zastanawiam się, czy bank zgodziłby się, żeby kredytobiorcą był tylko jeden z małżonków, czyli ja. Wtedy obyłoby się bez notariusza-krwiopijcy.

Właśnie niedawno szczęśliwie podpisałam akt notarialny. jesteśmy z mężem wpółwłaścicielami, razem też wzieliśmy kredyt. Opłaty za wpis są takie, jak pisze Żaba. I nieprawda, że musisz to załatwiać u notariusza. My zdecydowaliśmy, że chcemy to już mieć w akcie (długa historia prób zlikwidowania przedwojennego ociążenia w wys. 7 groszy wywołała potworne opóźnienie w pospisaniu aktu), bo wszystko szybciej wtedy załatwić. Pani notariusz zaczęła nam tłumaczyć, co teraz mamy załatwiać: do banku po jakiś papier, znów do niej po inny papier, znów bank, sąd itd. itp. Stwierdziliśmy, że mamy to gdzieś i za 300 zł ona załatwiła to za nas. Myślę, że w czasie, który zajęłoby mi to bieganie, jestem w stanie zarobić więcej niż 300 zł, więc się opłaca. Ale zastosowała dla nas zniżkę - to nowa inwestycja i wszyscy podpisują u niej.

W każdym razie nie było mowy o tym, że nie możemy tego załatwić sami.

Z możliwych oszczędności, to nie rób odpisu aktu dla banku (u nas 60 zł), tylko skseruj i pokaż oryginał, żeby sobie potwierdzili zgodność.

Dopiero co dokonałem tej czynnosci. W sądzie obyło się bez złotówki.

Przy pierwszej wizycie pani w sadzie wyliczyła na prawie 1,6 tys PLN (procenty od wysokosci hipoteki), ale jak juz sie przygotowalem finansowo i pojechalem ponownie to powiedzial aze od wpisu hipoteki w przypadku budowy jednorodzinnej nie ma oplaty.

Zaplacilem tylko podatek od czynnosci cywilno-prawnej w US.

Pozdrawiam

Voytas

Dopiero co dokonałem tej czynnosci. W sądzie obyło się bez złotówki.

Przy pierwszej wizycie pani w sadzie wyliczyła na prawie 1,6 tys PLN (procenty od wysokosci hipoteki), ale jak juz sie przygotowalem finansowo i pojechalem ponownie to powiedzial aze od wpisu hipoteki w przypadku budowy jednorodzinnej nie ma oplaty.

Zaplacilem tylko podatek od czynnosci cywilno-prawnej w US.

Pozdrawiam

Voytas

to ile wynosi ten podatek czy 0,1% biore kredyt hipoteczny na remont domu czy podatek jest taki sam co na budowe?