Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ROZWIĄZANIE: Jak usunąć zwulkanizowaną folię/klej z okna PCV

Recommended Posts

Przewijało się już wiele tematów na temat nie oderwanej na czas folii ochronnej z okien i ram PCV.

Folia i klej oczywiście nie dają się oderwać, twarde jak kamień, rwą sie itd kto miał przyjemność wie o co chodzi. Zdesperowani myślimy już o skrobaniu.... (które tez wiele nie daje)

http://img503.imageshack.us/img503/7377/20080708001zy6.jpg

http://img166.imageshack.us/img166/7788/20080708002mv4.jpg

1. Kupujemy (np w Tesco) rozcieńczalnik do wyrobów akrylowych:

http://img140.imageshack.us/img140/3925/20080708cc1.jpg

Piwko jak najbardziej wskazane dla ludzi o słabej cierpliwości

2. Nasączamy szmatkę w rozcieńczalniku i nasączamy nią folie lub klej. W moim przypadku folię dało sie oderwać, pozostał biały klej ( sposób działa też na starą folię).

Oczywiście nic się nie stało :)

Czekamy parę sekund i nasączamy ponownie, czekamy... nasączamy, itd

3. Po około 10 nasączeniu pojawia nam się piękny widok

http://img140.imageshack.us/img140/1840/20080708003ne2.jpg

http://img140.imageshack.us/img140/2926/20080708004ia7.jpg

4. Po prostu bez problemu zdejmujemy klej/folię

http://img503.imageshack.us/img503/4139/20080708005fq1.jpg

Inne przetestowane środki które nie działają: masło, benzyna, ropa, rozpuszczalnik zwykły, środek do usuwania naklejek, na ciepło itd

• 3 weeks później...

Admiro jeśli to zadziała to masz u mnie duuuże piwo, w jakim chcesz opakowaniu!

Kupiliśmy dom do wykończenia i poprzedni właściciel w ramach oszczędzania okien :evil: nie odkleił folii. Wspomnę tylko że wprawiał je jakieś 4 lata temu...

Próbowałam wszystkiego,spróbuję i tego i na pewno dam znać co się działo

• 3 weeks później...
dzięki za info zaraz wypróbuję a farbę czym z szyb najlepeij zmyć , bo wodą nie schodzi

Jaka farbę ?

Ja emalie ftalowąl zmywałam - zmywaczem do paznokci - takim bez acetonu. Potrzeba duzo cierpliwości, ale efekt zadowalający.

• 1 year później...

Witam wszystkich męczących się z foliami ochronnymi

Mam taki problem z oknami PCV.

Przez 5 lat od montażu na ramach okiennych leżała folia ochronna i postanowiłem ją zdjąć.

Na początek poszły w ruch środki do czyszczeni:

-szyb

-do usuwania naklejek

Nie pomogło!.

Suszarka też nie dała rady

Zabrałem się za rozpuszczalniki

-Nitro

-Toluen

Na końcu wiozłem linijkę plastikową (nóż do listów) i zacząłem skrobać. Tam gdzie była folia nie zrywana wszystko zeszło pięknie nawet bez rys.

Jednak zostały miejsca gdzie ktoś próbował zerwać folię i została farba z klejem z taśmy ochronnej (teraz się to trochę kruszy jak stara folia ale nie da się jej zeskrobać chyba że śrubokrętem ale wtedy są rysy. Po za tym zostają żółte odbarwienia. Czy macie jakiś środek do usunięcia tych resztek z okna. W załączniku zdjęcia

Mogę dodać że Toluen doczyścił z pozostałości z farby akrylowej i starych zacieków

Jednak trzeba uważąć bo rozpuszcza lekko plastik.

Nie polecam acetonu bo potem szybko ramy żółcieją

Pozdrawiam

Nóż linijka.jpg

a1.jpg

b.jpg

• 5 months później...
A u mnie na drzwiach drewnianych zostały ślady po kleju z taśmy - takiej wiecie - zabezpieczającej co po trzech dniach powinno sie zerwać. Zerwałam ale po trzech miesiącach :oops: Klej został, co moge z tym fantem zrobić?

Witaj Alkman,

Ja mam podobny problem z drewnianymi oknami, jeżeli znalazłaś jakiś skuteczny sposób żeby to wyczyścić będę bardzo wdzięczny za radę. Pozdr

• 5 months później...
Ja usunąłem starą 1,5 roczną zwulkanizowaną folię z okien PCV środkiem o nazwie 3M™Scotch-Weld™ Cleaner. Trzeba trochę napsikać rozetrzeć szmatką, poczekać parę minut i proces powtórzyć. Po paręnastu minutach stara folia zacznie się marszczyć i można ją łatwo usunąć. Ogólnie środek rewelacyjny do czyszczenia ram okien w okleinie, drzwi itp z wszystkiego rodzaju farb i zanieczyszczeń (psiknąć, przetrzeć i po sprawie).

• 1 year później...

Ja miałem podobny problem, ale najgorsze były okna dachowe. Folia ze normalnych okien schodziła bez problemu, więc byłem spokojny. Nie chciałem ich zrywać przed zakończeniem brudnych robót.

Pewnego razu spróbowałem oderwać folie z białych okien dachowych PCV Fakro i klops.... byłem załamany - 9 dużych okien dachowych...

Mogę powiedzieć tylko tyle: żadnej chemii, żadnego skrobania.

Wcześniej widziałem w necie jakieś rozwiązania z użyciem pary, na tych zdjęciach widziałem jednak, że pozostają po tym jakieś ślady.

Lokalnie udało mi się znaleźć człowieka ze specjalistycznym urządzeniem na parę pod wysokim ciśnieniem, siedział u mnie cały dzień, ale wszystko ładnie zeszło, bez zadrapań i jakichkolwiek śladów, okna dachowe miały niecałe 3 lata.

• 2 weeks później...
Ja miałem podobny problem, ale najgorsze były okna dachowe. Folia ze normalnych okien schodziła bez problemu, więc byłem spokojny. Nie chciałem ich zrywać przed zakończeniem brudnych robót.

Pewnego razu spróbowałem oderwać folie z białych okien dachowych PCV Fakro i klops.... byłem załamany - 9 dużych okien dachowych...

Mogę powiedzieć tylko tyle: żadnej chemii, żadnego skrobania.

Wcześniej widziałem w necie jakieś rozwiązania z użyciem pary, na tych zdjęciach widziałem jednak, że pozostają po tym jakieś ślady.

Lokalnie udało mi się znaleźć człowieka ze specjalistycznym urządzeniem na parę pod wysokim ciśnieniem, siedział u mnie cały dzień, ale wszystko ładnie zeszło, bez zadrapań i jakichkolwiek śladów, okna dachowe miały niecałe 3 lata.

poproszę o namiary do tego Pana

• 4 weeks później...

Witam

Podepne sie pod temat, mam problem z oknem dachowym, kiedys ktos kleil na tym jakby witraz taki foliowy i po zerwaniu tego zostal tylko klej , juz ze 3 lata jest sam ten klej, czym to doczyscic?? nie mam zielonego pojecia:bash: prosze podpowiedzcie cos