Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki świder do słupków

Recommended Posts

Witam

Mam zamiar brać się za grodzenie - w związku z tym pytannie - jakiej średnicy świder należy użyć do kopania pod słupki - są 22 cm i 32 cm i oczywiście inne.

Jeszcze jeden problem - na jaką głębokość wiercić te dziury - słupki są 2 m, siatka 1,5, podmurówka zakładam że ok 10 cm - zostaje 40 cm słupka w ziemi - wydaje się że wykop powinien być głębszy - kopać głębiej i ustawić na czymś słupek?

Proszę o poradę ew. praktyczne doświadczenia.

Pozdrawiam

autor pytania nie okresla z czego słupki ani jaki to rodzaj ogrodzenia

ja przyjąłem wersje

- słupki stalowe z katownika 50 x 50 x 5

- siatka o wys. 1,50

oczywiscie moge sie mylic

ale co mi szkodzi pobawic sie w zgaduj - zgadule ... :wink:

Średnica 22 cm będzie odpowiednia, 32 cm to zbyt dużo. Ale 40 cm to moim zdaniem trochę mało. Na twoim miejscu dospawał bym tzw. wąsy na dole słupka z resztek prętów zbrojeniowych albo innego zbędnego żelastwa i wywiercił większy dołek. Nie przepraszaj Marku Sza. wyraźnie napisałeś że ma być 10 cm podmurówki. Mało prawdopodobne, aby ktoś betonował drewniane słupki :)

Średnica 22 cm będzie odpowiednia, 32 cm to zbyt dużo. Ale 40 cm to moim zdaniem trochę mało. Na twoim miejscu dospawał bym tzw. wąsy na dole słupka z resztek prętów zbrojeniowych albo innego zbędnego żelastwa i wywiercił większy dołek. Nie przepraszaj Marku Sza. wyraźnie napisałeś że ma być 10 cm podmurówki. Mało prawdopodobne, aby ktoś betonował drewniane słupki :)

Przecież te 40cm to ma być tylko w betonie pod ziemią - jeszcze do tego dochodzi samego betonu pod spodem 40cm - w sumie 80cm...

Ja mam słupki 2m 40cm w ziemi i otwory były robione fi 30 na 70-80cm - jak koparką odkopali z jednej strony cały słupek do gołego betonu (podczas robienia kanalizacji) to słupek nawet nie drgnął tak się zintegrował z ziemią...

Wąsy to widziałem, że robi się do słupków osadzanych płytko ale za to szeroko (do stalowego ogrodzenia przemysłowego) - wykopy były kwadratowe z 0,5mx0,5m robione młotem SDS z meslem - każdy słupek miał na dole w X dwa płaskowniki.

Ja mam u siebie słupki wkopane na głębokośc ~1m (widziałem już pokrzywione ogrodzenia które były za płytko wkopane). Robiłem to świdrem 32cm. Wszystko bez podmurówki. Zdjęcia można zobaczyć pod linkiem z mojej stopki.

Wszystko stoji od roku i nawet nie drgneły słupki. Myślę że powinieneś je wkopać głębiej żeby ci mróz ich nie wypchnął.

• 3 weeks później...