Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rynny ...jakie wybrać na miedż mnie nie stać

Recommended Posts

• 3 months później...
  • 3 weeks później...

Od 9 lat mam plastikowe Marleya. Nic się z nimi nie dzieje, nadal wyglądają jak nowe.

W kwestii pękania na słońcu. W kryzysie producenci najpierw obniżają pensje pracownikom, a następnie MAJSTRUJĄ PRZY RECEPTURACH. Wiec kto wie, czy obecnie pomijają jakiś składnik żeby obiżyć koszty. Ta uwaga dotyczy wszystkich producentów, nie tylko rynien i nie tylko materiałów budowlanych.

A propos koloru (Dorotah), uważam, że dachówka, podbitka i rynny w jednym kolorze nie jest dobrym rozwiązaniem. Wszystko wtedy się zlewa i wydaje się przyciężkawe i mdłe. Lepszej zastosować kontrast. Ja mam np. srebrno-szare (dość jasne) rynny do czerwonej dachówki i kasztanowej podbitki . Wygląda to bardzo dobrze.

• 1 month później...

Poprzednio posiadalem przez 7 lat rynny plastykowe (ciemny braz) firmy Hunter. Niestety od poludnia i zachodu wypaczyly sie i wyblakly.

Od roku mam rynny z blachy tytan-cynk firmy Rheinzink. Na razie spisuja sie bez zastrzezen.

• 5 months później...
Poprzednio posiadalem przez 7 lat rynny plastykowe (ciemny braz) firmy Hunter. Niestety od poludnia i zachodu wypaczyly sie i wyblakly.

Od roku mam rynny z blachy tytan-cynk firmy Rheinzink. Na razie spisuja sie bez zastrzezen.

Ja mam plastiki Marleya i też wyblakły po 5 latach. Wygląda to nieciekawie. Na domku ogrodnika założyłem już rynny i rury spustowe z blachy takiej jak Ty. No, cóż człowiek się uczy całe życie.

Pzdr.

Plastikowe - są dużo tańsze. Nawet jak (hipotetycznie) coś się z nimi stanie to i tak wyjdą taniej uwzględniając potencjalne naprawy. Zresztą dużo łatwiej wymienić uszkodzony plastik niż stal. Jedyny minus to mniejsza głębokość plastikowych niż stalowych. Ale moje i tak były w stanie odebrać całą wodę w trakcie ubiegłorocznych ulew - mimo że rynny spustowe nie były za gęsto umieszczone.

• 2 months później...
  • 4 months później...
  • 2 weeks później...