paweldkomornik 09.07.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 WitamWybudowałem dom a wraz z nim szczelne szambo. Teraz zrobili u nas na ulicy kanalizację i mam już studzienkę kanalizacyjna na działce za ogrodzeniem. Od 15 lipca będzie możliwość podłączenia się. I teraz pytanie gdzie trzeba zgłosic ( jeśli trzeba) jakie dokumenty złożyć aby przełączyć rurę od szamga do studzienki odcinek ok 3 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 09.07.2008 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 trzeba sobie wziąć dobry szpadel, wynająć koparkę albo kompleksowo firmę (czasem tą firmą może być miejscowy zakład wodociągowy), od studzienki na działce zrobić podłaczenie do budynku, zgłosic w tym zakładzie wodnokanalizacyjnym (jak się w Twojej miejscowości nazywa to to - nie wiem, u mnie np. MPWiK), że sie krzysta już z kanalizy co oni uwzględznia na kolejnej fakturze za zużycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 09.07.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 W moim obecnym domu jak podłączaliśmy się do kanalizy trzeba było najpierw zrobic projekt techniczny przyłącza - czyli najpierw zdobyc mapki, warunki techniczne w wodociagach, zrobić projekt i dopiero mozna było działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 09.07.2008 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 W moim obecnym domu jak podłączaliśmy się do kanalizy trzeba było najpierw zrobic projekt techniczny przyłącza - czyli najpierw zdobyc mapki, warunki techniczne w wodociagach, zrobić projekt i dopiero mozna było działać. nie czytasz ze zrozumieniem, autor pisze że przyłącze już ma i studzienkę na swojej działce, teraz wystarczy to podłaczyc do instalacji kanalizacyjnej budynku ps. w zasadzie mam obecnie podobny stan kanalizy, niedawno robiłem przyłącze, z projektem itd, przyłacze kończy sie studzienką na mojej działce, do tego muszę kiedyś się przybrać zeby od studzienki do domu podciągnąć, a jak zacznę używać kanalizy to mam zgłosić do MPWiK, bo w teraz płacę tylko za wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Page 09.07.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Napierw trzeba pójść do wodociągów i zapytać o warunki przyłączenia. U nas jest opłata 500 zł. Później kopiemy, zgłaszamy do odbioru i zasypujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 09.07.2008 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 W moim obecnym domu jak podłączaliśmy się do kanalizy trzeba było najpierw zrobic projekt techniczny przyłącza - czyli najpierw zdobyc mapki, warunki techniczne w wodociagach, zrobić projekt i dopiero mozna było działać. nie czytasz ze zrozumieniem, autor pisze że przyłącze już ma i studzienkę na swojej działce, teraz wystarczy to podłaczyc do instalacji kanalizacyjnej budynku ps. w zasadzie mam obecnie podobny stan kanalizy, niedawno robiłem przyłącze, z projektem itd, przyłacze kończy sie studzienką na mojej działce, do tego muszę kiedyś się przybrać zeby od studzienki do domu podciągnąć, a jak zacznę używać kanalizy to mam zgłosić do MPWiK, bo w teraz płacę tylko za wodę U nas zanim ktokolwiek wystapił o warunki techniczne PWiK wykonało kanalizację wraz ze studzienkami za ogrodzeniem tak jak ma pytający. Dopiero wystąpienie o warunki techniczne i projekt przewidywały sposób podłączenia. A jeśli chodzi o czytanie ze zrozumieniem, to według przepisów: przyłączem kanalizacyjnym jest odcinek przewodu łączącego wewnętrzną instalację kanalizacyjną w nieruchomości odbiorcy usług z siecią kanalizacyjną za pierwsza studzienką, a tego wydaje mi się, że autor wątku nie ma (ma rurę od szamba). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweldkomornik 10.07.2008 05:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Dokładnie tak jak mówi przedmówca, mam kanalizacje wychodzącą z domu i podłączoną do szamba, teraz chcę tą rurę odłączyć i podłączyc do studzieńki kanalizacyjnejomijając szambo. Czyli jeśli dobrze zerozymiałem to przyłącze kanalizacyjne jest to odcinek pomiędzy główną magistralą a pierwszą studzienką na mojej działce. I w takim przypadku nie musze robić projektów, zgłoszeń czy coś takiego, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Page 10.07.2008 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Nie musisz robiś projektów ale musisz pójść do wodociągów po warunki. Na pewno będzie opłata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NIEWIELKI II 10.07.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Moim zdaniem na przyłacze od studzienki do domu też trzeba mieć projekt przynajmniej u nas tak jest, dodatkowo po podłaczeniu przyłacze należy wrysować w mapę do celów proejktowych i przedłożyć ją do odpowiednich urzędów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teston 10.07.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Witam. W Szczecinie wygląda to tak:-wniosek do wodociągów o warunki przyłączenia (gotowy wniosek pobrałem z ich strony internetowej) -po dwóch tygodniach otrzymałem warunki ważne dwa lata i bez opłat-po wykonaniu podłączenia kanalizy odbiór prac i przegląd za 75zł-podanie stanu wodomierza i płacimy po nowemu za ściekiWszystko naprawdę szybko i sprawnie. Na działce mam dwie studzienki kanalizę i deszczową.Gmina daje tylko rok na podłączenie domu od czasu zakończenia prac i odbioru głównej sieci.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts