Thomas 23.09.2003 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Cześć, Czy jest "coś" co mogłoby zastąpić styropian o lepszych właściwościach izolacyjnych pod wylewkę na podłogę na gruncie. Chcę zastąpić 10 cm styropianu czymś innym o grubości 3-4 cm. Cena prawie nie gra roli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexsoft 23.09.2003 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 styropian (polistyren) ekstrudowany?styropian z dodatkiem grafitu (ale nie wiem czy go robia w klasie FS20/FS30) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 24.09.2003 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Polistyren ma około 30% lepszą izolacyjność od styropianu, czyli musiałbyś dać 6-7 cm. Sam się nad tym zasatanawiam, podłoga w salonie. Nie wziąłem od uwagę grubości klepki czy dech i teraz to jedyne wyjście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 24.09.2003 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Płyty PUR są około 40% lepsze od styropianu (lambda styropiany 0,035-0,04, lambda PUR 0,025-0,03), ale nie wiem czy się nadają pod wylewkę. Poszukaj tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 03.01.2004 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2004 Chciałem odświeżyć temat i spytać, czy ktoś zdecydował się położyć na chudziaka jakiś inny materiał zamiast zwykłego styropianu. Do jakiej najmniejszej, ale rozsądnej grubości ocieplenia pod wylewką dało się zejść (przy założeniu że nie będzie podłogówki)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 03.01.2004 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2004 Polistyren ma około 30% lepszą izolacyjność od styropianu... ... a styropian, to przepraszam, co jest ? Przypadkiem nie spieniony polistyren ? Najmniejsze przewodnictwo cieplne ma próżnia. Wystarczy zostawić szczelną , pustą przestrzeń między warstwami i wypompować powietrze... Jak w termosie. Im większy ciężar właściwy spienionego materiału, tym większe jego przewodzenie ciepła (generalizując)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 03.01.2004 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2004 Wlowik, zejdź na Ziemię, my tu nie budujemy sondy kosmicznej, tylko domy. A jesli już, to mogłeś chociaż wspomnieć o aerożelu . W końcu wróci na Ziemię razem z pyłkami komety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.01.2004 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2004 pianka poliuretanowa lambda 0,2 -025 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 04.01.2004 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 *** ...Patrzpan, o aerożelu zapomniałem.... Może dlatego, że nasiąkliwe toto jak gąbka i pod podłogę się nie nadaje ? ... Ale serio, problem sprowadza się do znalezienia czegoś wytrzymałego na zgniatanie i nie przepuszczającego ciepła, prawda ? A te dwie sprawy raczej się wykluczają. Mała gestość = mała przepuszczalność = sama wylewka to zgniecie... Myślę, że 30mm Dyvinycelu by wystarczyło... ... Przy założeniu, że koszty nie grają roli ... Albo pozostać przy styropianie utwardzonym i cienkiej wylewce.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.01.2004 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Wczoraj bylem u goscia od ocieplen. Na wylewke zamiast styropianu zaproponowal piankę poliuretanową w granulacie. Oglądalem to ustrojstwo i wyglądalo rozsądnie. Cena wywolawcza 200 PLN za metr sześcienny. Czy ktoś może wie czy to drogo czy tanio? Xaveryd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 04.01.2004 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Możesz mi dać namiary na tego gościa? Ja kiedyś się pytałem o płyty poliuretanowe, ale tam to ceny były od 600 PLN/m3 w zależności od producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.01.2004 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Chciałem odświeżyć temat i spytać, czy ktoś zdecydował się położyć na chudziaka jakiś inny materiał zamiast zwykłego styropianu. Do jakiej najmniejszej, ale rozsądnej grubości ocieplenia pod wylewką dało się zejść (przy założeniu że nie będzie podłogówki)? o ile zainteresuje Cie moja opinia ... przy założeniu, ze zaizolujesz od zewnątrz ściane fundamentowa proponuje miedzy 4 cm do 6 cm styropianu dla teoretyków moze to byc obrazoburcze cóz ... unikam teoretyzowania podaje Ci rozwiazanie stosowane i sprawdzone pozdro brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.01.2004 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Szaruś, adres to Al. Jerozolimskie 256 Warszawa. Telefonu nie mam, ale mogę się dopytać. Xaveryd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 04.01.2004 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 To prosiłbym o telefon, bo w najbliższym czasie w Warszawie nie będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 07.03.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Gdzie mogę kupić płyty pur lub coś o podobnym lambda. Potrzebuje tylko około 2 m3, o grubości 8 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 07.03.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Pir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 07.03.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Grupa archeo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 14.03.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 a sa jakies przeciwskazania co do ocieplenia poddasza płytami PUR, albo PIR ??? w domku jednorodzinnym ??? , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.03.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Przy odpowiednim użyciu - nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 17.03.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 jakos je zamontowac pod krokwie ??? czy ktos moze takie cos tutaj ma badz robil ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts