Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

modne kolory wnętrza...

eranet

Recommended Posts

:o :o A gdyby sto osób powiedziało ci, że modne są fioletowe sufity i ściany w zieloną kratkę, to zrobiłbyś tak?? Pomaluj sobie dom tak, żeby ci się podobało i żebyś się w nim dobrze czuł. Większe (a może i mniejsze też) sklepy z farbami mają często plastyka, który przyjedzie do domu z wzornikami, podpowie, zaproponuje, pokaże... Skorzystaj z tego.

myślalem, że może tu się ktos taki odezwie :p tak na poważnie, 1 z artystów powiedział nam, że teraz modne są kolory zimne, 1-kolorowe pokoje, więc chciałem to skonfrontować z Waszymi opiniami i sugestiami. Wiadomo, decyzja należy zawsze do nas, ale dobrze mieć rozeznanie

A dlaczego chcesz urządzać dom tak żeby było modnie a nie żeby się Tobie podobało :-? Swoją drogą zauważyłam że bardzo niemodny i często krytykowany stał się kolor wenge a ja meble w kuchni i tak zrobiłam sobie wenge bo mi się podobają (ba! nawet podłogę mam wenge :p) To samo z kolorem ścian.. gdy na pytanie parkieciarzy na jaki kolor będę malować ściany odpowiedziałam że prawie wszędzie będę chciała mieć białe to się skrzywili i skwitowali: "ale tak to się kiedyś malowało teraz modne są kolory" :roll: Tylko co mnie to obchodzi skoro mi się białe podobają? :p

Ja bym Ci radziła pogrzebać na różnych stronach związanych z urządzaniem wnętrz gdzie znajdziesz mnóstwo zdjęciowych inspiracji i sam dojdziesz do tego co się Tobie podoba :)

Witaj

u mnie sypialnia dwa odcienie fioletu ściany jasniejsze skosy ciemniejsze , ponieważ z cały dom mam w kolorach venge więc farby w kolorach zimnych od jasnego beżu do ciemnego beżu , góra różne odcienie brzoskwini ( raczej ciepły kolor ) Mi osobisćie nie podobają się takie kolory jak niebieski , różowy i różne odcienie zieleni

pozdrawiam

:D

Ja mam w każdym pokoju jeden kolor ścian (sufity białe)

i wydaje mi się, że dwukolorowe ściany "wyszły już z mody),

chociaż o gustach nie powinno się rozmawiać :)

A kolorystyka? Zależy od wystroju mieszkania :)

i stylu, w jakim jest ono urządzane, ale....

i tak wszystko zależy od upodobań osobistych :)

Nie bede prawil kazan na temat mody i tego co sie komu podoba. A najbardziej popularne kolory to od dawna zolte, brzoskwiniowe i pomaranczowe chociaz ostatnio bardzo popularne sa odcienie bezu - od zupelnie jasnych az do brazow. Pozostale kolory raczej intensywne i czesto zdarza sie pokoj dwukolorowy (choc mnie osobiscie to sie niezbyt podoba, no chyba ze minimalna roznica w tonacji a nie tak ze dwie na zielono a dwie na niebiesko).

na dziś nasza opcja:

salon: beż + kominek beżowo-brązowy

gabinet: biały sufit+limonkowy kolor ścian

sypialnia - ????

mały pokój - biały sufit + żółty

średni pokój - 1 kolor ale bez pomysłu..

a jakie będzie przeznaczenie średniego pokoju? No bo inny kolor do pokoju np. 5 latka, a inny do pokoju gościnnego...

w sypialni polecam coś spokojnego i ciepłego (np. wanilia, jasna brzoskwinia), choć widuje się tu na forum piękne sypialnie w bardzo ciemnych brązach czy szarościach z czerwienią - nie wiem jak się w takich wypoczywa, ale na pewno jest na co popatrzeć ;-)

na dziś nasza opcja:

salon: beż + kominek beżowo-brązowy

gabinet: biały sufit+limonkowy kolor ścian

sypialnia - ????

mały pokój - biały sufit + żółty

średni pokój - 1 kolor ale bez pomysłu..

kolorystykę w salonie mam podobną - beż ( w tym również kominek) a jedna ściana brązowa - "jesień borowikowa" (chyba duluxa) - bardzo fajny zestaw. Sufity mam wszędzie białe - tak wg mnie of kors, jest najlepiej. Sypialnię mam zielono-żóltą u synka brzoskiwniowo-żólto. Czyli jestem już passe, bo mam dwukolorowe ściany :D Gabinet i kuchnia- morela, wiatrołap - czerwony :lol: ( jesień jarzębinowa) a korytarz zielony. A co tam!

Wydaje mi się, że "nieśmiertelne" są po prostu delikatne, jasne odcienie kolorów. "Nieśmiertelne" dla właścicieli :wink:

Czy to będzie brązowy, czy pomarańczowy czy zielony to już tylko zależy od gustu właściciela, od tego co już w domu ma (meble, dodatki), ale niskie nasycenie koloru pozwoli nie znudzić się własnym domem za szybko. :D

Do delikatnych odcieni można łatwiej dobrać mocniejsze akcenty w postaci mebli, drobiazgów, pamiątek, czy nawet książek na półkach. Jasny i delikatny odcień można poza tym łatwo przemalować w razie gdyby jednak się znudził.

Teraz modne jest właściwie wszystko, bo nurtów w urządzaniu wnętrz jest bardzo wiele. Super nowoczesne szarości betonu i stali, ciepłe beże ścian i brąz drewna, czy mocne, soczyste kolory na ścianach i meblach we wnętrzach stylizowanych na lata '60 (chyba, zawsze mi się mylą te lata :lol: ). Modne jest to co sie podoba mieszkańcom. Byle nie przesadzić.

Ja np. wiem, ze sufity na 100% nie będą u mnie białe. Będą miały kolor bardzo jasnej kości słoniowej, beżu, ale na pewno nie białe. Tak mi się podoba, ociepla wnętrze. W nosie mam modę. :p No i zero mocnych kolorów. Jak pomalowaliśmy sypialnię na bordowo, to spaliśmy potem w salonie na kanapie. :lol:

no to pomalowane już i u mnie...dopiero 1 raz, więc wszystko można poprawić

gabinet: zielony

http://pl.tinypic.com/view.php?pic=30syq1k&s=4

salon: beż

http://pl.tinypic.com/view.php?pic=29ql6k4&s=4

mały pokój żółty

http://pl.tinypic.com/view.php?pic=2a0nf46&s=4

sypialnia:

delikatnie zółta

http://pl.tinypic.com/view.php?pic=oi89zb&s=4

kuchnia:

delikatny beż

średni pokój - łososiowy

no to pomalowane już i u mnie...dopiero 1 raz, więc wszystko można poprawić

gabinet: zielony

http://pl.tinypic.com/view.php?pic=30syq1k&s=4

salon: beż

http://pl.tinypic.com/view.php?pic=29ql6k4&s=4

mały pokój żółty

http://pl.tinypic.com/view.php?pic=2a0nf46&s=4

sypialnia:

delikatnie zółta

http://pl.tinypic.com/view.php?pic=oi89zb&s=4

kuchnia:

delikatny beż

średni pokój - łososiowy

eranet proszę cię koniecznie podaj mi co to za kolor w gabinecie - ja ogólnie choruję na wszelkie zielenie, ale ta jest cudna taka soczysta i jasna!!!

witam, przepraszam z góry, ale nie szukałem na forum, bo sprawa pilna, a potzrebuję wybrać kolory ścian do domu, nie wiem natomiast co teraz modnego. Czy sufity białe czy kolorowe, czy pokoje 2 kolorowe, czy jedno, czy modne kolory ciepłe czy raczej zimne. dzieki za każdy odpis

ja bym pomalalowala pokoje na takie kolory jakie mi sie podobaja i miala w ... glebokim powazaniu mode

Dzis modne szarości i pomarańcze a za pół roku modna bedzie zgniła zieleń i kolor "sraczkowaty"

I co? co sezon chałupe malowac?

na pewno nadal mode (choc juz oklepane) sa beze, jasne szarosci , brazy, caffe late i cappucino - i moden beda pewnie jeszcze wiele lat .

ps. teraz "modne" sa takie farby sygnowane przez pania ewe minge - takie błyskajace

widzialam na zywo dom p[omalowany ta farba - bleeeech :) ohyda - no ale modne! maluj !:):):)

Witam bardzo ładne kolorki...

ja mam poddasze dwu kolorowe: jedwabny popiel i jagodowe lato (ciemny róż),

pokój synka jest trójkolorowy: lato pszeniczne- żółty + wiosenna koniczyna - zielony + zima mroźna - niebiski = śliczny efekt,

sypialnia zapach mchu - taka zgnita khaki zieleń i na jednej ścianie tapeta brązowa z turkusowymi kwiatami.....

pokój przyszłego członka rodziny : pastelowy wrzos

przedpokój pół na pół jednwabny popwiel i krem jasny bardzo oraz na jednej ścianie w ciagu schodów jesień borowikowa= czekoladowy brąz z drzewkiem kremowym pod oświetleniem

przedpokój mały 3,1 m2 orzechowa jesień- odcień brązu

kuchnia połaczona z salonem kremowa bardzo jasna, salon także ze wstawkami borowikowej jesieni czyli czekoladowego brązu w miejscach oświelonych...... na ścianach

Pozdrawiam serdecznie