crska 09.07.2008 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 MAm zrobioną więźbę.I żeby zaoszczędzić mój mąż razem z teściem chcą sami zrobić deskowanie.. czy jest jakaś konkretna metoda kładzenia desek??? deski calowki to odpady po traku ktore trzeba jeszcze oberznacjakie moga byc przeryw miedzy deskami?czy ciac dlugie czy krótkie czy laczenie ma byc na krokwiach czy nie konieczniewymyslili ze beda cieli po 170 zeby zakryc 2 pola pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguu 09.07.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Witaj! Poczytaj tutaj. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 09.07.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Deski na styk.Długie i wąskie.Łączenie na krokwiach.I tak będą szczeliny,na poddaszu w lecie jest bardzo sucho i bardzo gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 10.07.2008 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 warto pamiętać żeby oflisu (kory) nie było na deskach - bo żyjątka się tam zalęgną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.07.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 ... czy jest jakaś konkretna metoda kładzenia desek??? tak - deski kładzie sie "na płask /nie na kant ani nie na szorc/ ... jakie moga byc przeryw miedzy deskami? to zalezy czy to ma byc deskowanie pełne czy azurowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 15.07.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 A ja tu wbiję klin !! Stroną dordzeniowa do góry czy do dołu ? Co niektórzy "z branży" przekonali mnie , że jest różnica Ja biłem do dołu ,deski max 12cm szer. Na styk (jak wyschły to są szpary nawet z 7mm) Gwożdzie ocynkowane skrętne (dł. chyba 85mm) A co do resztek kory to sądzę , że chyba niebardzo Zaznaczyłem w tartaku ,że deski mają być bez kory,nie szersze niż 12,zaimpregnowane. Były dokładnie takie - i przy okazji mokre (wrzucone do impregnatu prosto po cięciu ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 15.07.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Szpar bym się nie bał jako że to nie deska ma zapewnić szczelność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 15.07.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Brzoza ma rację - bij deski na płasko a nie na sztorc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 15.07.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 no i zaczynamy od okapu, kolejne w stronę kalenicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvo 16.07.2008 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Jak deska szeroka a zabrakło kilka cm do krokwy i szkoda jej ucinać to można kawałkiem podbić od spodu i na nim zrobić łączenie, dodatkowo przybijając ten kawałek do sąsiednich desek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts