Gość toto 03.09.2003 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 czy ktoś ma szufelkę w kuchni w instalacji centralnego odkurzacza, czy można połączyć ją rurą elastyczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 03.09.2003 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 Tak, mam zamontowaną, ale jeszcze nieczynną.Trzeba kupić specjalną elastyczną rurę (ok.60cm), sprzedawaną tam gdzie rury sztywne.Jeżeli doprowadzenie jest z podłogi, to tuż nad podłogą wklejamy kolanko ostre 90 stopni. Do tego kolanka wklejamy kawałek (10cm) rury sztywnej.Do drugiego kolanka ostrego także wklejamy kawałek ruru sztywnej.Te kawałki rury sztywnej łączymy rurką elastyczną, kórą wciągamy na te kawałki (chyba na klej).Drugie ostre kolanko wciskamy bez kleju na wlot szufelki. Będziemy mogli zawsze szufelkę odłączyć.Szufelki bywają białe, lub czarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 04.09.2003 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 Też mam i też jeszcze nieczynną.Wszystko co napisał Zbigniew to prawda oprócz jednego. Rura elastyczna ze sztywnymi połączona jest na opaski zaciskowe - przynajmniej u mnie. Rura elastyczna jest karbowana, więc na klej mogłoby nie trzymać. Szufelkę nie tylko można podłączyć rurą elastyczną, ale nawet powinno się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 04.09.2003 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 A dlaczego elastyczną? Ma to jakieś znaczenie? Jeśli jest karbowana, będzie łatwiej osadzał się kurz - preferowane są rury gładkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 04.09.2003 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 A dlaczego elastyczną? Ma to jakieś znaczenie? Jeśli jest karbowana, będzie łatwiej osadzał się kurz - preferowane są rury gładkie Ma to znaczenie przy montowaniu szafek kuchennych, które niby montowane są na stałe, ale są jednak elementami ruchomymi i ich dokładne ustawienie znane jest dopiero po dopasowaniu blatu. Praktycznie trzebaby dopasowywać te rury po ostatecznym ustawieniu mebli,a to oznacza dopasowywanie rurek, na leżąco na podłodze, w przestrzeni o wysokości 10cm i to będąc przynajmniej częściowo odzielonym cokołem. Powodzenia. Jeżeli szufelka ulegnie uszkodzeniu (plastikowa dźwignia włączająca, styki elektryczne, zapcha się) nie ma możliwości naprawy bez rozbierania mebli. Krótki odcinek rury elastycznej rozwiązuje te problemy. Kurz, który się w niej osadzi łatwo usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 04.09.2003 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 OK, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 05.09.2003 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Rura elastyczna do instalacji odkurzania centralnego jest dwupowłokowa.Na zewnątrz karbowana, wewnątrz gładka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 05.09.2003 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 dodam jeszcze, ze lepiej jest dac 1 metrowy odcinek, wieksza mozliwosc manewru a rura mimo, ze gietka to nie jest tak elastyczna jakby sie moglo wydawac, rury mam firmy vacu maid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 12.09.2003 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Odświeżam temat bo mam pytanie do osób posiadających już odkurzacz centralny.Mamy problem z wyborem miejsca ułożenia rurek do centralnego odkurzacza.Nasza wersja, skrytykowana przez doradcę technicznego, to rury położone w piasku w podłodze na gruncie, na tym wylewka, styropian, ogrzewanie wodne i druga wylewka. Podobno to nie jest dobry pomysł, bo temperatura pod podłogą na gruncie niższa o 20 st. od temperatury powietrza spowoduje wykraplanie się wilgoci w rurach i rdzewienie silnika odkurzacza.Wersja instalatora: rury poprowadzone w "stropie", tj. w przestrzeni pomiędzy z jedej strony wełną i wiązarami a z drugie strony płytami g-k sufitu. Mnie ten pomysł się nie podoba, bo boję się, że rury idące tuż nad sufitem, przykryte tylko płytami g-k - może będą szumieć?Co o tym sądzicie?Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.09.2003 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Czy moze mi ktos wytlumaczyc ten "odkurzacz centralny"? Juz pare watkow o tym czytalem, lecz nie moge sobie tego wyobrazic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.09.2003 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Na przykład: http://www.abcdom.pl/art/art.asp?artykul_id=89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.09.2003 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2003 hej, wielkie dzieki... dobra moge sobie teraz wyobrazic ten system. a jednak mam jeszcze pytanka: co jest np. z moca "ciagu"? jak sobie pomysle, ze urzadzenie stoi daleko, to bym mogl sobie wyobrazic, ze sila wciagania z wieksza odlegloscia maleje...? naprawde nie slychac po scianach "szumu"? mimo ze sie uwaza, mozna nie chcaco wciagnac cos, co zbytnio nie przechodzi przez rury. wtedy ma sie chyba problem...?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 13.09.2003 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2003 hej, wielkie dzieki... dobra moge sobie teraz wyobrazic ten system. a jednak mam jeszcze pytanka: co jest np. z moca "ciagu"? jak sobie pomysle, ze urzadzenie stoi daleko, to bym mogl sobie wyobrazic, ze sila wciagania z wieksza odlegloscia maleje...? naprawde nie slychac po scianach "szumu"? mimo ze sie uwaza, mozna nie chcaco wciagnac cos, co zbytnio nie przechodzi przez rury. wtedy ma sie chyba problem...?! Jeśli chodzi o moc ciągu, to nie ma problemu- poprostu jednostki centralne są dobierane w zależności od ilości gniazd i długości przewodów. Szum słychać, ale tylko przy końcówce i w pomieszczeniu, gdzie znajduje się odkurzacz Ssawki mają mniejsze przekroje niż rury, więc problem o którym napisałeś właściwie nie jest prawdopodobny, aczkolwiek dla chcącego nic trudnego Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 13.09.2003 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2003 gaga2 Miałem podobne wątpliwości, gdy układałem rury w piasku. Moi doradcy stwierdzili, że w praktyce wykraplanie wody w rurach prowadzonych w strefie chłodnej jest niezauważalne.W lecie, gdy wilgotność powietrza jest duża, różnica temperatur nie przekroczy 10-15 stopni.W zimie różnica temperatur może być większa, za to wilgotność powietrza mniejsza.Poza tym, po kilku minutach użytkowania rurka ogrzeje się od powietrza.Można by ewentualnie rurki obsypać w około keramzytem, aby przyspieszyć ogrzanie rurek.Ze względu na ogrzewanie podłogowe nie mogłem zmieścić rurek nad styropianem.Jak działa okaże się po uruchomieniu instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 26.08.2004 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 gdzie to kupić to cholerstwo?Ma mi robić kominkarz kominek, i w tym kominku mam mieć tąteż szufelkę. Kto wie, gdzie to kupić (płd okolice wa-wy) piaseczno, itepe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 26.08.2004 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Na Bartyckiej jest sklep Beam (główny, piętrowy pawilon, na pietrze). Ja u nich kupowałem wszystkie elementy instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 26.08.2004 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 a, no tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 27.08.2004 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 gdzie to kupić to cholerstwo? Ma mi robić kominkarz kominek, i w tym kominku mam mieć tąteż szufelkę. Kto wie, gdzie to kupić (płd okolice wa-wy) piaseczno, itepe? Oczywiście zrobisz jak zechcesz ale czy szufelka w obudowie kominka to dobry pomysł? - czy pasuje swoim wyglądem do obudowy? Czy nie szpeci? - czy będzie wygodna w użytkowaniu? - czy wygodnie będzie zmiatać te paprochy z przestrzeni kilku metrów kwadratowych w ten jeden konkretny punkt? I tak będziesz musiał przynieść zmiatkę by te wszystkie paprochy zgarnąć w okolice dyszy szufelki. I tak będziesz musiał robić to na kolanach lub w pozycji półzgiętej. I wydaje się być obojetnym czy w drugiej ręce masz ręczną szufelkę czy też nie. Samego kominka czy tez wkładu (nie wiem co masz) i tak ta szufelką nie wyczyścisz. Co do samej szufelki to jednak jej obecność będzie jakimś dysonansem w estetyce obudowy. Także zastanawiałem się nad montażem szufelki w obudowie wkładu. Zrezygnowałem. I teraz jako posiadacz i kominka i dwóch szufelek (w kuchni oraz przednim holu- wiatrołapie) tej decyzji nie żałuję. Skończę swoja wypowiedź tak jak zacząłem - Oczywiście zrobisz jak zechcesz Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 27.08.2004 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Nie mam pojęcia, jak ta szufla wygląda i na jakim etapie wykończenia np. kuchni trzeba ją zamontować. Niech mi ktoś czarno na białym napisze,proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 27.08.2004 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Samą szufelkę w kuchni montujesz już po zakupie mebli kuchennych. Montuje się ją do cokolika szafki. Najczęściej pod kuchenką. Samą zaś instalację należy rozprowadzic przed wylaniem wylewek. Jeśli dom jest dwukonygnacyjny to także przed wykonaniem tynków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts