Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Automatyczna szufelka w centralnym odkurzaczu.

Gość toto

Recommended Posts

Szufelki nie można przykleić bezpośrednio do rury sztywnej, lecz poprzez około 50cm specjalnego elastycznego peszla, który można kupić tam gdzie sprzedają elementy instalacji centr. odkurzania.

Umożliwia to wyciągnięcie szufelki z cokołu mebla, dla wymiany, lub konserwacji.

Połączenie peszla z rurą sztywną - na klej, z szufelką - na wcisk.

Czy jest jakaś specjalna końcówka od połączenia szufelki z tym peszlem?

• Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...

Witam!

Gdzie najlepiej zainstalować w kuchni szufelkę podłączoną do centralnego odkurzacza? Chodzi mi o wskazówki praktyczne, bo najchętniej wstawię to tam gdzie będzie najmniej widoczne. Obstawiam szafkę pod zlewem, ale w sumie nie widze jakiś za czy przeciw. A może wogóle nie montować tego wynalazku, sprawdza się? Szczególnie będe wdzięczny za opinie użytkowników.

Pozdr

Łukasz

skoroś taki domyslny to powinienes tez wiedziec ze noga ja mozna wlaczyc i pod zlewem kiedy myjesz garki i pod blatem kiedy robisz kanapki ;-)

ale nie chce byc zlosliwy ;-) po prostu odpowiedz na twoje pytanie bedzie rozne zaleznie od kryteriow jakie sobie stawiasz. ja patrze ze strony praktyki, ty wygody. jedno i drugie nie zawze idze w parze.

moim zdaniem szufelka w kuchni nie jest najbardziej niezbędna (rzadko kiedy w kuchni jest bardziej brudno niż w całym domu) - miejsce gdzie naprawdę warto zastosować szufelkę jest wiatrołap z "wiecznym" piaskiem i błotkiem bo butach i własnie w tym miejscu zrobiłem bład i nie wyprowadziłem instalacji (ale jeszcze coś wymyślę ;) )

Jestem instalatorem systemów centralnego odkurzania, a także użytkownikiem takiego systemu. Szufelka w kuchni bardzo sie sprawdza gdyż w kuchni powstaje wiele zanieczyszceń typu okruchy itp. np podczas krojenia w krajalnicy czy też innych prac kuchennych. Jej obsługa jest bardzo prosta (wciśnięcie stopą włącznika). Proponuję Ci montaż takiej szufelki w pobliżu tzw. "roboczego blatu kuchennego" czyli tam gdzie powstaje najwięcej zaniczyszceń podczas prac kuchennych. Kolejną zaletą szufelki jest to, że nie musisz rozwijać węża a tylko wystarczy zgarnąć zabrudzenia na podłogę, podmieść jej w pobliże szufelki i wcisnąć włącznik. Ot wsio! Powodzenia.

Kolejny mit, utworzony przez tych, co nie mają, ale słyszeli :) :) :)

Ciekawe, czy ten elektryk to sobie tak tylko wykombinował, czy rzeczywiście gdzieś "wywąchał" zapachy z instalacji.

Oczywistym jest, że wilgotnych rzeczy (np. błotko) odkurzaczem centralnym się nie odkurza - tak, jak to, że samochodem zwykle nie powinno się latać.

A co do syfu w rurach - jeśli zrobione zgodnie ze sztuką (chodzi o użycie właściwych rur, minimalizację ilości kolanek oraz o sposób klejenia, uniemożliwiający tworzenie się "dziobów" kleju wewnątrz), to syfu nie ma wcale - zbyt duże są to prędkości strumienia powietrza, żeby coś miało szansę się trwale przylepić ;)

No i, pamiętajmy, że gniazda do węża są hermetyczne - skąd więc niby miałoby śmierdzieć?

Może ten elektryk przez przypadek wąchał wannę z jaccuzi, albo jakiś klej (butapren)? ;)