Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Automatyczna szufelka w centralnym odkurzaczu.

Gość toto

Recommended Posts

U mnie też wnękowa z przesuwanymi drzwiami. Dolna prowadnica nie jest przykręcona do podłogi tylko szafa ma cokół i podłogę w środku. A w cokole szufelka... Cokół mam chyba 12 cm - minimalny, jaki mógł być. Szufelka z BEAM`a.

Ile potrzeba miejsca na taką szufelkę może zrobię jakieś miejsce pod schodami na poddasze.

• Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja zrobiłem w ścianie poziome wycięcie na wylot (nawierciłem i meslem) o takich wymiarach, żeby szufelka z założonym kolankiem i rurą się mieściła. Na to poszedł cokół drewniany (taki mam w całym przedpokoju). Cokół "obchodzi" szufelkę: w górę, nad szufelką i w dół. Górna część tego obejścia jest zdejmowana (trochę tutaj trzeba było sprytu, żeby wyglądało ładnie). No a szufelka przykręcana do tego cokołu od zewnątrz na dwa eleganckie wkręty.

Podłączenie do szufelki od drugiej strony ściany - tam mam akurat szafki kuchenne, czyli pod szafkami.

• 3 months później...

Po 5 latach użytkowania :

- woda nie wykrapla się (ani razu)

- natomiast raz zdarzyło się wiosną, że była odwilż, ziemia była zamarznięta i wokół domu stała woda. Do rury przeciekło trochę wody. Około 5 litrów.

Mam odkurzacz cykloniczny. Woda zebrała się w naczyniu (kuble) cyklonu.

Raz też, po zatkaniu rury (cykliniarz odessał dużo ścinków parkietu i ledwie ssało), celowo zassałem 1/ kubła ciepłej wody.

Przetkało.

• 6 months później...

Proszę o ułatwienie mi podjęcia decyzji.

Dom parterowy bez użytkowego poddasza - salon + 4 pokoje (sypianie). Całkowita powierzchnia domu 176m, układ domu w kształcie litery T (wymiar 16x18m).

Pytanie: instalować dwie automatyczne szufelki (przedsionek i kuchnia), czy jedną? Jeśli jedną to gdzie?

No i może jeszcze jedno jak długi wąż do odkurzacza? Standardowe 9m, czy może mniej lub więcej?

Proszę o rzeczowe wypowiedzi, bardziej liczę na praktyków niż teoretyków. :lol:

Ja bym dał dwie szufelki tak jak mówisz czyli kuchnia i wiatrołap (sam tak daję)

Ja jeszcze nie mam jednostki centralnej więc nie wiem jak się sprawuje wąż 9 m ale podobno jest to standard

Krótki wąż = więcej gniazdek = częściej trzeba przepinać z 1 do 2

Jak już zrobisz gniazdka to długość węża jet przesądzona.

Jeśli masz przejscie z garażu do domu nie przez wiatrołap to tam szufelka jest zbędna ( głównym wejściem wchodzą tylko goscie :D ). Jeśli wszyscy wchodzicie przez wiatrołap to powinna być tam szufelka ( tony piachu z bucików dzieci)+ kuchnia. Ja mam wąż 9 m i jest ok. Poręczniejszy byłby 6 m ale z dłuższym nie ma tragedii.

Proszę o ułatwienie mi podjęcia decyzji.

Dom parterowy bez użytkowego poddasza - salon + 4 pokoje (sypianie). Całkowita powierzchnia domu 176m, układ domu w kształcie litery T (wymiar 16x18m).

Pytanie: instalować dwie automatyczne szufelki (przedsionek i kuchnia), czy jedną? Jeśli jedną to gdzie?

No i może jeszcze jedno jak długi wąż do odkurzacza? Standardowe 9m, czy może mniej lub więcej?

Proszę o rzeczowe wypowiedzi, bardziej liczę na praktyków niż teoretyków. :lol:

Podobne warunki co Twoje. Szufelki 2 : w wiatrołapie i koło kominka. Do tego 3 gniazdka, liczone dla węża 9m.

pozdrawiam, majki