Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można wodę i prąd w jednym wykopie?

Recommended Posts

czym to grozi że kabel jest od 50 do 90 cm od węża z wodą? przyłączając wodę widziałem w jakich odległościach idą linie główne prowadzone w drodze wody, telefonu i gazu - wszystkie te linie mieściły się w 60-80 cm. Ale decyzja oczywiście należy do ciebie ja tak zrobiłem i nie widze sensu robienia dwóch wykopów

Nie mądrym było by wykopać rów pod wodę, zasypać go , zagęścić i od nowa kopać obok nowy rów dla kabla. Trzeba wykopać od razu odpowiednio szeroki rów aby i jedno i drugie się zmieściło. Co do norm to mogę powiedzieć jak strawę traktują normy kablowe. Starsza z norm podaje, że kabel od wody w rzucie poziomym powinien być w odległości minimum 50cm od rury z wodą. Norma nowsza mówi o 25 cm + śednica rury z wodą. Generalnie jeśli rura jest twoja, kabel jest twój, działka jest twoja to możesz sobie je zakopać jak ci się podoba byle zgodnie z projektem i pozwoleniem na budowę.

czym to grozi że kabel jest od 50 do 90 cm od węża z wodą? przyłączając wodę widziałem w jakich odległościach idą linie główne prowadzone w drodze wody, telefonu i gazu - wszystkie te linie mieściły się w 60-80 cm. Ale decyzja oczywiście należy do ciebie ja tak zrobiłem i nie widze sensu robienia dwóch wykopów

jak dla mnie to możesz widzieć sens nawet poprowadzenia prądu w środku rury z wodą przy okazji. Tyle, że post nie był o szukaniu twojego sensu, tylko o tym, czy taki sens zobaczy:

1. ZE ktory będzie podawał napięcie docelowe do domu

2. Starostwo, które gromadzi komplet dokumentacji zanim wyda zgodę na zasiedlenie.

jeżeli ich przekonasz, to na mnie nie zwracaj uwagi.

Nie mądrym było by wykopać rów pod wodę, zasypać go , zagęścić i od nowa kopać obok nowy rów dla kabla. Trzeba wykopać od razu odpowiednio szeroki rów aby i jedno i drugie się zmieściło.

Ech, marcin714, nie wiem dlaczego, ale czasem głupoty piszesz. Pogoda czy cóś?. Przecież to jest bzdurne przewalanie całej sterty ziemi. O połowę co najmniej mniej przerzuca się kopiąc oddzielnie i to niezależnie czy kopanie ręczne czy odpowiednią koparką.

Generalnie jeśli rura jest twoja, kabel jest twój, działka jest twoja to możesz sobie je zakopać jak ci się podoba byle zgodnie z projektem i pozwoleniem na budowę.

byle zgodnie z projektem i pozwoleniem na budowę - no comment