aalbercik 09.07.2008 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Pytanie jak wyżej.Musze doprowadzić wodę i prąd do działki ok. 40m. Czy musze robić osobne wykopy, czy można puścić w jednym przy zachowaniu odpowiednich głębokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 09.07.2008 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Osobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 10.07.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 10.07.2008 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Co nie? Nie można, czy nie osobne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 10.07.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Co nie? Nie można, czy nie osobne? nie mozna!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 10.07.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Powinny być osobne. Coś mi się kojarzy, że jakieś 0,7m od siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 10.07.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Co nie? Nie można, czy nie osobne? nie mozna!!!! No! Bo już myślałem, żem głupi jakiś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 10.07.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Co nie? Nie można, czy nie osobne? nie mozna!!!! No! Bo już myślałem, żem głupi jakiś. nie za szybko zmieniasz o sobie zdanie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 10.07.2008 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Akurat w sprawach elektryki - mimo, ze coś tam wiem, coś tam umiem i coś tam robiłem - jesteś dla mnie autorytetem (choć z Wago się nie zgadzam i już!). A więc jeśli piszesz "Nie!" to - chcąc, nie chcąc - muszę się nad tym zastanowić. Tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 10.07.2008 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Zależy jaki szeroki i głęboki wykop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart 10.07.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 weż koparkę z łyżką 90cm i po jednej stronie ułóż wodę na 1,5 m głębokości a po drugiej prąd na ok 80 cm głębokości i będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 10.07.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 ok. nie będzie, bo kabel kładzie się "wężykiem"chyba, że łyżkę weźmiesz taką na 2 metry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart 10.07.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Bez przesady, sam mam położone w ten sposób 250 m z ty że woda jest ułożona na głębokości 1,7-2m (koparkowy się rozpędził). moim zdaniem bedzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 10.07.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 A ja sam mam słonia w karafce.To, że Ty tak masz, nie znaczy, że tak jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart 10.07.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 czym to grozi że kabel jest od 50 do 90 cm od węża z wodą? przyłączając wodę widziałem w jakich odległościach idą linie główne prowadzone w drodze wody, telefonu i gazu - wszystkie te linie mieściły się w 60-80 cm. Ale decyzja oczywiście należy do ciebie ja tak zrobiłem i nie widze sensu robienia dwóch wykopów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 10.07.2008 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Nie mądrym było by wykopać rów pod wodę, zasypać go , zagęścić i od nowa kopać obok nowy rów dla kabla. Trzeba wykopać od razu odpowiednio szeroki rów aby i jedno i drugie się zmieściło. Co do norm to mogę powiedzieć jak strawę traktują normy kablowe. Starsza z norm podaje, że kabel od wody w rzucie poziomym powinien być w odległości minimum 50cm od rury z wodą. Norma nowsza mówi o 25 cm + śednica rury z wodą. Generalnie jeśli rura jest twoja, kabel jest twój, działka jest twoja to możesz sobie je zakopać jak ci się podoba byle zgodnie z projektem i pozwoleniem na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 10.07.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 czym to grozi że kabel jest od 50 do 90 cm od węża z wodą? przyłączając wodę widziałem w jakich odległościach idą linie główne prowadzone w drodze wody, telefonu i gazu - wszystkie te linie mieściły się w 60-80 cm. Ale decyzja oczywiście należy do ciebie ja tak zrobiłem i nie widze sensu robienia dwóch wykopów jak dla mnie to możesz widzieć sens nawet poprowadzenia prądu w środku rury z wodą przy okazji. Tyle, że post nie był o szukaniu twojego sensu, tylko o tym, czy taki sens zobaczy: 1. ZE ktory będzie podawał napięcie docelowe do domu 2. Starostwo, które gromadzi komplet dokumentacji zanim wyda zgodę na zasiedlenie. jeżeli ich przekonasz, to na mnie nie zwracaj uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 10.07.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Nie mądrym było by wykopać rów pod wodę, zasypać go , zagęścić i od nowa kopać obok nowy rów dla kabla. Trzeba wykopać od razu odpowiednio szeroki rów aby i jedno i drugie się zmieściło. Ech, marcin714, nie wiem dlaczego, ale czasem głupoty piszesz. Pogoda czy cóś?. Przecież to jest bzdurne przewalanie całej sterty ziemi. O połowę co najmniej mniej przerzuca się kopiąc oddzielnie i to niezależnie czy kopanie ręczne czy odpowiednią koparką. Generalnie jeśli rura jest twoja, kabel jest twój, działka jest twoja to możesz sobie je zakopać jak ci się podoba byle zgodnie z projektem i pozwoleniem na budowę. byle zgodnie z projektem i pozwoleniem na budowę - no comment Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 10.07.2008 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Kolego Stanisławie to nie są bzdury. Wprawdzie nie zakładałem kopania recznego bo może i miałbyś tu rację. Tylko chyba nikt tego ręcznie kopał nie będzie. Przy koparce zawsze kosztorysowo wyjdzie mniej kopać jeden rów niż dwa o tym samym przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 10.07.2008 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 No tak, ale te dwa nie muszą być wcale o tym samym przekroju w sumie, co ten jeden. Ten jeden musi być sztucznie szeroki, żeby odsunąć wodę i kabel. A dwa mogą być wąziutkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts