Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co myślicie o projekcie Bilbo?  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co myślicie o projekcie Bilbo?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 302
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Tak mniej więcej się stało :-)

Ale to nie sofy zabrały nam net, a końcówka budowania, wyposażania i sprzątania odciąga nas zarówno od sieci jak i sof... a tak już marzymy, by w spokoju się w nich zagłębić i spogądać w okrągłe okno :-) Tymczasem wciąż ktoś z 'fachowców' nas niepokoi. Np. stolarz będzie się musiał jeszcze zameldować i wymienić bilbową fikuśną poręcz balustrady na balkonie, bo mu nie wyszła w odpowiednim kształcie.

Oj, jest parę pułapek dla 'fachowców' w Bilbo.

A jak u Was PP rozwiązaliście kwestię schodów i balustrad?

Jeżeli macie jakieś pytania, to piszcie wszyscy Bilbo Builders. Od czasu do czasu, jak widać, tu zaglądamy.

pozdrawiam

Robert

WITAM :D :D :D Wiosną zaczynamy w listopadzie wprowadzamy się do nowego :o :o :o :o . Bez wielkich przeróbek.(obniżamy strop w garażu ) , Ci którzy zakończyli i mieszkają niech meldują o swoich błędach , tych nie chcę popełnić , na pewno nie uniknę swoich. :oops: :oops: :oops: TO NA TYLE. HEJ.Sabol.

Właśnie zastanawiamy się z zoną nad tym projektem, wprawdzie oglądaliśmy juz dużo katalogów z gotowymi projektami ale żaden z nich nie spodobał nam się jak ten jeden "Bilbo":). Czy Ktoś kto już wybudował i mieszka w tym domu może "pokazać" wnętrze domu na fotkach?? Jestem bardzo ciekawy jak wygląda w "realu":) z góry thx.

Fotki, jak zbierzemy siły podeślę.

Co do obniżania stropu w garażu, to tak zrobiliśmy i warto ze względu na znaczne zwiększenie pow. użytkowej pom. nad garażem, ale kryje się za tym pare pułapek.

Brama do garażu jak wiadomo ma nadproże łukowe. Jeżeli obniżymy znacznie strop garażu, to wysokość wjazdu przy krawędziach czyli w najniższych punktach łuku, może wypaść poniżej akceptowalnej wartości. Chyba że założymy, iż na pewno nie będziemy mieś wyższych aut, typu van czy terenówka. Ale czy budowanie nowego i dużego garażu z takim założeniem ma sens?

Można też zrezygnować z łuku, ale straci się wiele z uroku Bilbo.

Inna kwestia dotyczy bramy: jeżeli zdecydujemy się na segmentową podnoszoną do góry (a to najczęściej jednak wybierana opcja, bo taka dwuskrzydłowa drewniana jak w projekcie to nie lada wyzwanie a i praktyczna nie będzie), to musimy pamiętaż, że brama taka wymaga ok 20-30cm przestrzeni pod sufitem ponad światłem otworu na bramę, nawet te z niskim prowadzeniem będą wymagać 15-20cm.

No i wreszcie w kwesti bramy należy mieć na uwadzę, że segmentowe o wysokości powyżej 2,5m (przy szerokości 5m dla Bilbo) stają się nagle znacznie droższe.

pozdrawiam

Robert

• 4 weeks później...
Co do obniżania stropu w garażu, to tak zrobiliśmy i warto ze względu na znaczne zwiększenie pow. użytkowej pom. nad garażem, ale kryje się za tym pare pułapek.

Brama do garażu jak wiadomo ma nadproże łukowe. Jeżeli obniżymy znacznie strop garażu, to wysokość wjazdu przy krawędziach czyli w najniższych punktach łuku, może wypaść poniżej akceptowalnej wartości. Chyba że założymy, iż na pewno nie będziemy mieś wyższych aut, typu van czy terenówka. Ale czy budowanie nowego i dużego garażu z takim założeniem ma sens?

Można też zrezygnować z łuku, ale straci się wiele z uroku Bilbo.

Inna kwestia dotyczy bramy: jeżeli zdecydujemy się na segmentową podnoszoną do góry (a to najczęściej jednak wybierana opcja, bo taka dwuskrzydłowa drewniana jak w projekcie to nie lada wyzwanie a i praktyczna nie będzie), to musimy pamiętaż, że brama taka wymaga ok 20-30cm przestrzeni pod sufitem ponad światłem otworu na bramę, nawet te z niskim prowadzeniem będą wymagać 15-20cm.

No i wreszcie w kwesti bramy należy mieć na uwadzę, że segmentowe o wysokości powyżej 2,5m (przy szerokości 5m dla Bilbo) stają się nagle znacznie droższe.

pozdrawiam

Robert

Witam!

Niedawno nabyłem projekt Bilbo, w pracowni Horyzont. Wszystko mi generalnie pasuje i nie zamierzam wiele zmieniać, tylko zastanawiałem sie nad tym pomieszczeniem nad garażem. Opcja obnieżenia stropu w garażu wchodzi w rachubę. Dostałem już nawet zgodę projektanta, tylko że nie wiem jaki miałoby to wpływ na tę bramę. Z łuku nad garażem nie chciałbym rezygnować, bo rzeczywiście popsuje to efekt wizualny. Z drugiej strony zaś nie wiadomo czy zmieści się wówczas ta rolowana brama przy suficie... A z drugiej strony, może nic nie zmieniać? Ponoć konstruktora się nie poprawia.

Fajnie wyglądają te wasze fotki z budowy.

Ja od wiosny zabieram się za makroniwelację terenu no i może wykopy pod fundamenty.

:wink:

Witajcie Bilbowicze!

Przeglądam Wasze posty i bardzo wiele sie z nich dowiaduję. Strasznie cenne informacje tu podajecie. Wielkie dzieki ludziska!!!

Ja zamierzam budowac swoj domek przy duzym udziale własnej pracy. No.... chyba ze srodki na to pozwola, to wynajme ekipe, ale poki co czlowiek liczy kazdy grosz. Ciekawi mnie natomiast sprawa dachu, ktory wydaje sie dosyc skomplikowany. W kosztorysie robocizna opiewa na kwote ok 50 tys. co troche mnie przeraziło. :oops: Czy rzeczywiscie to tyle kosztujei? jak to własciwie jest z tym dachem?

Chetnie poogladałbym jakies zdjecia wnetrza domku, bo bardzo ciekawi mnie jak wyglada on w realu. Sledze uwaznie wasze ksiegi i e-albumy z budowy, ale akurat zdjec z wewnatrz jest niewiele. Jakby ktos zechcial mi pare takich fotek podrzucic to bylbym bardzo wdzieczny ([email protected]). Poki co probuje sobie jakos to wszysko wyobrazic sledzac projekt...

No coz...Pozdrawiam wszystkich budujących i zycze wszystkiego dobrego.

Jeszcze sie odezwe

Załatwiam burmistrza,energetykę.wodociągi :o :o :o :o .

W niedzielę także porządkuję działkę .

Mam dwa duże , piękne drzewa :D :D :D

/brzozę i modrzew / chcemy je zostawić.

Resztę : krzaki oraz inne badziewie usuwam :evil: :evil: :evil: :evil: : /no może zastanowię się nad leszczyną / :wink: :wink: :wink: .

Co do materiału , większość proponuje ceramikę , jak na razie

nie jestem zdecydowany :oops: :oops: :oops: .

Ogrzeję kominkiem i pompą cieplną / jestem zainteresowany radami co do sposobu rozprowadzenia ciepła z kominka na poddaszu :D :D :D /Zdecydowałem na 99% nie zmieniać projektu - BILBO jest OK :p :p :p :p :p :p :p /.

KAŻDA RADA JEST CENNA 8) 8) 8)

Witam...

Ja tez walczyłem z chaszczami na działce :oops: :oops: :oops: i to przez ponad dwa tygodnie...bo tak ją poprzedni właściciel zapuścił, ze ho ho!. No i pozostały jeszcze te drzewa do wycięcia...na szczęście owocowe więc można bez pozwolenia. Akurat rosną na środku dzialki wiec zostawic nie da rady:cry: Ale za to posadzę nowe :lol: i to dużo, bo działka jest spora :D

Co do materiałów....ja tez raczej jestem tradycjonalistą. Jakos te SiporeXy i Ytongi do mnie nie przemawiają. No nie wiem...niektórzy chwalą. Jeden lubi akurat to, a inny jeszcze co innego. Ale Chińczy już od wieków twierdzili, że glina to najzdrowszy materiał budulcowy. Wiec ja zostaję jednak przy cegle. Chocby miala byc rozbiorkowa, to wole cegłę -naturalną z dobrze wypalonej gliny. W koncu przeciez pózniej będę w tym domku przez lata mieszkał...

Burmistrz i woda załatwione. W dzisiejszej GW jest art. o systemie phoroterm . Myślę że z tego wyjdzie taniej .Mają wszystko ,pełne dostawy gratis ,przyjmą wszystkie zwroty. Jutro architekt musi wpasować domek w działkę bo inaczej żonka oskubie. A schody od Marchewki 'cudo' . Jeżeli

wieniec zawiśnie na św.Jana to chętnie posłuchałbym jak śpiewają poławiacze pereł , a może tylko muzyki :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Sabol.

Nie wiem jak to jest z tymi nowymi technologiami. Może i faktycznie w koncu sie do nich przekonam.

Ale i tak bede obstawał przy swoim: ze cegła to cegła i zadne YTONGI czy SIPOREXY do mnie nie przemowią.

Ale pewnie jak zobacze róznice w cenie - to szybko zmienie zdanie. :roll:

Fajnie sabol ze juz startujesz z budowa.

Duzo jest tych papierkowych formalnosci :oops: . Ja bede musiał powalczyc jeszcze troszke zanim uzyskam pozwolenie na budowe.

Wiec wszystko jeszcze przede mna.

Ale nie trace wiary. :lol: Bede twardy

Pozdrawiam

• 1 month później...

Witam.

Coś w forum Bilbo-builders ucichło :oops:

Wnioskuję, że to dlatego, iż sezon w pełni więc chyba i budowy ruszyły.

To cieszy. :D :D :D Naprawdę.

Życzę wszystkim budującym wszystkiego najlepszego.

U mnie niebawem zaczną się wiosenne porządki na działce.Trzeba będzie spryskać chwasty , bo rosną niemiłosiernie, no i zabrać się za makroniwelację terenu. Później przyjdzie czas na ogrodzenie.

Tyle na razie.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie raz jeszcze.

• 2 weeks później...

Witam,

Korzystając z chwili wolnego czasu chciałbym napisać co nieco o realnych kosztach budowy Bilbo, odnosząc się tym samym do wartości z kosztorysu i pytań "czy 200tys. wystarczy by wprowadzić się do Bilbo?".

Uprzedzając szczegóły i pokrótce - moim zdaniem nie wystarczy.

Ale z pewnością budować można na wiele sposobów, więc nie mówię, że się nie da taniej.

Co do kosztów poniesionych podczas budowania (firmami bez nakładu pracy własnej, z cenami z lat 2003-2004) Bilbo przez nas i innych to mniej więcej wygląd to tak:

Zastrzegam, że jest to dość pobieżne zestawienie kosztów oparte na osobistych i subiektywnych informacjach jakie posiadam.

Reklamacji nie uwzględniam ;-)

fundamenty: 20 000,-

stan surowy (z dachem): 100 000 do 110 000,-

okna: 12 000,- do 24 000,- (przy większej fantazji)

rolety: ok. 8 000,-

brama garażowa: min. 5000,- (bez automatu)

drzwi zew.: min. 2000,- realnie co najmniej 5000,-

drzwi wew. min. 5000,-

instalacje elektryczne: 8000,- do 12000,-

osprzęt elektryczny: 2000 - 3000,-

instalacje hydrauliczne: min. 6000,-

tynki wew.: ok. 10 000,-

wylewki: ok. 5000,-

ocieplenie dachu oraz sufity i ścianki z płyt G-K: 20-30 tys.,-

kominek: min. 2000,- realnie min. 6000,- u nas ok. 8 500,-

instalacja c.o. i c.w. - nie wiem, ale pewnie min. 12 000,- do 20 000,-

- u nas elektryczna podłogówka plus elekt. ogrzewacz c.w. 300l = ok. 8tys.

malowanie ścian wew. i sufitów (ok 800m2 ja mi się zdaje): min. 5000,-

okładziny podłóg: min. 10 000,- (jeżeli wydaje się Wam, że zrobicie to taniej, to albo kupcie wykładzinę po 6pln/m2 albo zapomnijcie o niższych kosztach! licząc ceny najtańszych paneli pamiętajcie o kosztach montażu, pianek, listew itp., przy kaflach pamiętajcie o kleju fugach, robociźnie; m2 nie kosztuje 19,90pln :-) poza tym, miejcie na uwadze, że jak przyjdzie co do czego (czyli chwili wyboru) to produkty za 19,90 mogą się Wam przestać podobać :-) )

wyposażenie łazienki (szt.1): odsyłam do Muratora 4/2005 gdzie podliczono, że małą (4m2) można wyposażyć za 1300,- a można za 5000,- (średni standard) - wszystko bez wanny czy bidetu. Nam udało się wyposażyć łazienkę parteru za jakieś 6000,- (bez 1000,- za kafle na podłogę, które policzyłem wyżej)

i jeszcze kilka kosztów ważnych, ale bez którch można się wprowadzić:

- ocieplenie ścian zew. (jeżeli nie budujemy ścian 1-warstwowych) - ok. 250m2 - ok. 10 000,-

tynk zew. - od 4000,- do 10 000,-

podbitka: ok. 6000,-

Podliczając to co napisałem wyżej mamy:

koszty konieczne: od 222 do 258tys.

koszty dodatkowe (kominek, rolety): 10 do 16tys.

koszty również niezbędne (ocieplenie ścian, tynk, podbitka): 20 do 26tys.

RAZEM: 252 do 300 tys. PLN

UWAGI:

1. "od do" należy tu traktować umownie. W zależności od zastosowanych rozwiązań, kosztów materiałów i robocizny faktyczne ceny mogą się kształtować zupełnie inaczej. Jednak dopóki nie będziecie mieć szczegółowego i dokładnego kosztorysu na to, jak to zrobić taniej nie liczcie, że niższe koszty przypadną Wam w udziale :-) Górny pułap cenowy jest praktycznie otwarty. Na dom można wydać każde pieniądze. Podane wyżej koszty nie mówią nic o klinkierach, ceramicznych dachówkach, solarach, pompach ciepła, rekuperatorach (ten mamy - kosztował 15tys.), lustrzanych szybach, oknach o U rzędu 0.5, alarmach itp. itd.

2. Do kosztów "domu do zamieszkania" trzeba dodać koszty wyposażenia: kuchnia, lampy, meble.

3. Do tego dochodzi jeszcze to co wokół domu, a co często nieodzowne:

ogrodzenie, brama, furtki, śmietnik, zbiornik na ścieki jeżeli nie ma kanalizacji, podjazdy, ścieżki, zagospodarowanie terenu, tarasy!, ogród.

Wbrew pozorom tu się zbiera sporo kosztów i wielu z nich nie da się na dłuższą metę zignorować.

Hmm, wiem że to nie brzmi pocieszająco, dla tych którzy liczą jak się zmieścić w kosztorysowych 211 tys. Nie piszę tego by Was zniechęcać, a jedynie uprzedzić i przygotować na to, co Was czeka. Szykujcie kasę i jeszcze raz przewertucje swoje osobiste kosztorysy w poszukiwaniu oszczędności.

pozdrawiam

Robert

P.S.

Jeżeli coś pokręciłem lub o czymś zapomniałem, to przepraszam z góry. Dajcie znać, poprawię.

Dzieki Robert,

Widać ze też nie lubisz pochodów pierwszomajowych :p

Brakuje mi tylko jednego....Jaki efekt finalny...na ile marzenia z którymi zaczynałeś sprawdziły sie w rzeczywistosci...co w projekcie jest nie tak i która ze zmian które wprowadziłeś jest genialna z punktu widzenia użytkownika.

Wielkie dzieki za już...mnie zakochanie w Bilbo nie mineło.

I prosba do PiotrusiaPana.....czy jest szansa na obejrzenie efektu finalnego.

Pozdrawiam i dziekuje...kawał solidnej roboty wykonalisci Panowie tutaj :wink: