Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co myślicie o projekcie Bilbo?  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co myślicie o projekcie Bilbo?

Recommended Posts

Witam wszystkich Bilbo Lovers!!!!

dlugo mnie nie bylo - zaprzatniety bez reszty budowa :))

Na pytanie ile potrzeba zeby sie wprowadzic...

to baaardzo trudne pytanie...

ale potwierdzila sie pierwsza zasada ktora uslyszalem, a w ktora nie wierzylem...

stan surowy z dachem to 30-40% kosztow budowy - to fakt!!!

w ostatni piatek sie przeprowadzilismy i jestesmy zachwyceni naszym domkiem (brzmi to moze zarozumiale i nieskromie ale tak jest!!)

dodajac to o czym pisal Robert.

- liczcie kazda lazienke ok 10-15 tys w zaleznosci jakie mat. wybierzecie - chyba ze wszystko robicie sami i kupujecie najtansze materialy - oprocz plytek sa jeszcze fugi kleje wanna, umywalka, bateria, oswietlenie, polki, kibelek, itp

- jezeli decydujecie sie na parkiet to liczcie 200 mkw (klepka, chemia, robocizna) ja placilem 90 pln za klepke wiec jezeli kupujecie drozszy badz tanszy to mozecie sobie dodac/odjac roznice

- jezeli kladziecie wykladzine dywanowa (my mamy na gorze w sypialniach) to koszt ok 80 pln za mkw przy cenie wykladziny 43pln - chemia, dodatki, robocizna)

- ocieplenie z zewnatrz (12 cm styropian) z tynkiem (akryl) i podbitka ok 100 pln za mkw

- kominek ok 10 tys - wklad + obudowa i zamontowanie wykonczenie

- schody i balustrady ok 10-12 tys

- kuchnia i wyposazenie - zaleznosci od mozliwosci ale nie pomijajcie tego wydatku - bez tego sie nie wprowadzicie

- ogrodzenie - ok 70-80 m biezacy + front ok 8 tys

- taras, podjazd chodniki - bez tego tez trudno sie wprowadzic ale od biedy mozna - koszt ok 10 - 15 tys.

- jezeli robicie ogrodek to kolejne nascie...

itd - STUDNIA BEZ DNA....

ale za to jaka ladna studnia ;))

co do ogladania... przyznam ze troszke sie obawiamy nieznajomy wprowadzac.. ale moze sie poznamy wtedy bedzie latwiej ;))

pozdrawiam

PP

• Odpowiedzi 302
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam Was,

widzę, że wszyscy budujecie lub będziecie budowali Bilbo w tradycyjnej (murowanej) technologii. Może ktoś z Was planuje lub buduje w technogii szkieletowej/kanadyjskiej?

Sam projekt Bilba znalazłem na stronie jednej z Trójmiejskich firm, a dopiero później dotarłem do Forum i tego tematu.

Wstępnie wycenili realizację, pod klucz na 290 k netto, a bez wykończenia w środku na 232k. Do tego trzeba doliczyć fundament lub płytę Legalet.

Będę wdzięczny na informacje lub Wasze opinie.

Herman, a jakie zalety ma budowanie Bilbo w technologii szkieletowej?

Cena nie zachęca.

Witam,

cena jest do negocjacji, takie info dostałem wraz z pierwszym mailem od firmy. Podejrzewam, że można z tego urwać jeszcze jakię 20-30 %.

Dodatkowo mój znajomy zaproponował abym rozpisał taki mini przetarg, kto zbuduje dom zgodnie z projektem, z wyszczególnionymi materiałami, najtaniej i w najkrótszym terminie. Wówczas można jeszcze kilka punktów procentowych urawać.

Kolejną zaletą lekkiej konstrukcji jest czas budowy, ok. 6 miesięcy.

Dla mnie to jest ważne ponieważ przy zaciągnięciu kredytu chciałbym jak najszybciej zacząć wynajmować mieszkanko, aby zarabiało na krechę.

Trzebaby tę cenę skonfrontować z Twoimi i PP wyliczeniami oraz może innych osób.

Witajcie

jestem na poczatku drogi wlasnie azakupilismy dzialke i juz miłam zrezygnowac z tego projektu bo podobno ten komin zewnetrzny bardzo drogi itd ( tak twierdzi znajomy architekt)pokazcie zdjatka wnetrz ;)) słyszałam opinie ze sa klopoty z komunikacja :x w bilbo a nie chce rezygnowac z tego slicznego domku na podstawie opini kogos kto tam nie mieszka ;)

DZIEKI WAM WRÓCIŁAM DO MYSLI ZEBY ZAMIESZKAC W BILBO

CZY KTOS W RADOMIU LUB OKOLICACH BUDUJE MOZE BILBUSIA?

Witajcie

jestem na poczatku drogi wlasnie azakupilismy dzialke i juz miłam zrezygnowac z tego projektu bo podobno ten komin zewnetrzny bardzo drogi itd ( tak twierdzi znajomy architekt)pokazcie zdjatka wnetrz ;)) słyszałam opinie ze sa klopoty z komunikacja :x w bilbo a nie chce rezygnowac z tego slicznego domku na podstawie opini kogos kto tam nie mieszka ;)

DZIEKI WAM WRÓCIŁAM DO MYSLI ZEBY ZAMIESZKAC W BILBO

CZY KTOS W RADOMIU LUB OKOLICACH BUDUJE MOZE BILBUSIA?

Każda cena jest do negocjacji :-) Mocno też zależy od standardu wykończenia.

Z tego, co wiem, to w naszym kraju konstrukcje szkieletowe wcale nie wychodzą taniej niż murowane. Poza tym cena ścian to niewielka część wszystkich kosztów budowy. Krótki czas budowy to ważna rzecz. Sami budowaliśmy pod presją czasu, ale koszt wynajmowania mieszkania przez kilka miesięcy (plus nawet ewentualna, wg mnie wątpliwa, oszczędność na kosztach budowy) nie powinien (moim zdaniem) zdecydować o wyborze technologii.

Nie miejsce tu, by dyskutować o wyższości jednej metody budowania nad inną. Pewnie wiele można znaleźć w już napisanych wątkach na tym forum. Subiektywnie i w skrócie wg mnie Polska to nie Ameryka i u nas 'kanadyjczyków' nie buduje się ani dobrze, ani tanio. Jeżeli jednak ktoś widzi dla siebie jakieś korzyści z tej technologii i wie na co się decyduje, nie widzę przeszkód by tak budować. Jednak kierowanie się tylko możliwą relatywnie niewielką oszczędnością wydaje mi się błędem.

pozdrawiam

Robert

Robercie,

z ogromną przyjemnością przeczytałem Twoją odpowiedź i bardzo się cieszę, że mamy możliwość wymiany poglądów. Niewiele osób stać na względny obiektywizm, biorąc po uwagę fakt wybudowania już domu.

Jak już pisałem jestem na początku drogi którą Ty zacząłeś kilka lat temu. Zanim zdecyduję się na konkretną technologię, chcę poznać wszystkie za i przeciw. W końcu formu służy wymianie doświadczeń.

Stąd między innymi moje pytanie!

Będę wnikliwie czytał wątki nie tylko z Waszych doświadczeń ale również osób budujących w szkielecie.

Jak na razie nie kupiłem jeszcze działki i ciągle poszukuję tego wymarzonego kawałka szczęścia.

• 2 weeks później...

Właśnie natknąłem się na forum na wypowiedź praktyka, która dokładnie pasuje do tego, co myślę (aczkolwiek jednynie z podstaw teoretycznych) o domach szkieletowych.

Zabiore glos w tej sprawie.Sam zajmuje sie stawianiem domow w tej technologi razem z moim ojciem ktory to robi to od 25 lat(Westchester,Fairfield).Powiaty w stanie NY i CT (USA).Sam posiadam 18 letnie doswiadczenie w tej dziedzinie.Stawiamy rocznie w zaleznosci o roku od 4 do 7 domow,nie liczac remontow.

Co do domow szkieletowych to nie polecam ich nikomu mieszkajacemu w Polsce.Nie mozna porownywac ich do budynkow murowanych.W stanach szkielet jest standartem poza budynkami urzytecznosci publicznej.Co do ostatniej pseldo popularnosci tego typu budownictwa na starym kontynencie jest to zwiazane z globalizacja.Amerykanie na sile wypychaja ta technologie poza granice poniewaz sa najwiekszym producentem wszystkich materialow zwiazanych z ta technologia.

Szkielet nie przewyzsza tradycyjnego budownictwa.Osobiscie rowniez mieszkam w domu szkieletowym jak wszyscy tutaj i nie moge podac nic szczegolnego na strone szkieletu.

Cena szkieletu w Polsce jest szokujaco wysoka.Dla porownania w USA jesli ktos postanowi wybudowac dom murowany jego koszt bedzie od 8 do 12 razy wiekszy od szkieletowego.

Do tego dochodzi jeszcze zagadnienie akumulacyjności cieplnej ścian...

Miałem kiedyś szkieletowca, obecnie mieszkam w nowym wymurowanym z BK 36cm. Róznica jest ogromna. Przede wszystkim akumulacyjność budynku. W moim nowym domu gdy na zewnątrz ostatnio przez kilka dni było 26...28 oC w środku temperatura wynosiła 22...23 oC bez klimatyzacji. Następna sprawa to stabilnośc konstrukcji. Jak chodzisz po domu to nic się nie trzęsie nic nie skrzypi, jest cicho. Przed budową nowego domu nosiłem się z zamiarem rozbudowy szkieletowca ale ostatecznie został rozebrany i widzę że bardzo dobrze zrobiłem. Owszem budownictwo szkieletowe rozwija się bo mozna szybko pobudować dom. Tylko te ceny zupełnie nie przystają do wartości takiego domu. Myslę że rozwój technologii szkieleteowej wynika wyłacznie ze względów ekonomicznych np. w USA taki domek szkieletowy jest znacznie tańszy od prawdziwego murowanego domu. W naszym kraju ceny są porównywalne więc racjonalne jest budowanie lepszych domów tradycyjnych w porównywalnej cenie.

Oczywiście nie brak i innych opinii.

Polecam wątek:

http://www.murator.pl/forum/viewtopic.php?t=30736&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=gwc&sid=eda9c88838436b79a1aa87d46c63781e

pozdrawiam

Robert

• 2 weeks później...

Witajcie Bilbowicze!

Sytuacja na działeczce opanowana: chwasty spryskane, chaszcze zlikwidowane.

Miło patrzeć na efekt

Teraz trzeba by pomysleć o ogrodzeniu. :oops: :oops: :oops:

Oj długa jeszcze droga przede mną, ale powiem Wam drodzy, że strasznie mnie to zaczyna wciągać. I nawet małe kroczki niezwykle cieszą. :p :D

Z przyjemnością czytam Wasze posty. No i dzięki za wszystkie dobre rady.

Pozdro

• 1 month później...

Witam!

Jestem w momencie wybierania projektu i bardzo zainteresowal mnie wlasnie Bilbo. Juz prawie przekonalem sie na 90%, ale nurtuja mnie jeszcze pewne pytania. Mam duza dzialke do zabudowania, a wlasciwie to juz pole (1,3 ha) i w zwiazku z tym jak wyglada on w rzeczywistosci? Czy ma dosc duza powierzchnie zabudowy zeby nie zgubic sie na tym polu? A moze macie Panstwo jakies zdjecia jak wyglada Bilbo juz wykonczony w rzeczywistosci?

Pozdrawiam

J.B

• 2 months później...

Witam:)

Ja rowniez naleze do milosnikow Bilbo. Od dluzszego juz czasu zastanawiamy sie wlasnie nad tym projektem a w zasadzie to decyzje juz podjelismy. Musimy miec taki dom! Obecnie czekamy na warunki zabudowy i do wiosny dluga droga przed nami aby dokonczyc cala papierologie... Mam nadzieje, ze juz niedlugo i my podzielimy sie swoimi uwagami na temat budowy i samego projektu bilbo.

Chetnie wymienie swoje spostrzezenia z innymi investorami, ktorzy tez wybrali ten projekt.

pozdrawiam

Ninka

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 months później...

o rany...ale dawno tu nie bylem...chyba rok ;))

Niniejszym pragne poinformowac ze od kwietnia nasz Bilbo jest zamieszkany ;))

mieszka sie wysmienicie..jestesmy zadowoleni ze wybralismy ten projekt - dla nas jest Idealny! gdybym mial wybierac raz jeszcze stawialbym Bilbo - bez dwoch zdan!

jezeli potrzebujecie jakis porad z etapow budowanie smialo pytajcie...

ze wzgledow bezpieczenstwa z gory przepraszam ze nie zapraszamy do srodka... ;))

ale wszelkich rad udzielam...bezplatnie ;)) hihihihi

pozdrawiam

PP

Wooooow Piotrus gratulacje!!! Domek przesliczny. Tez taki bedziemy budowac:) Caly watek juz przesledzilismy ale moze od tamtego czasu masz jakies nowe uwagi co do budowy tego domu? Albo etapy, ktore byly najtrudniejsze? Na co zwracac szczegolna uwage? No i czy podliczyliscie calosc inwestycji?

Przepraszam za tak wiele pytan, ale chyba kazdy budujacy ma ich na starcie conajmniej kilkaset;)

I na koniec jeszcze jedna prosba o zdjecie antresoli. Rany juz sie nie mozemy doczekac wlasnego bilbusia a tu wlasnie kolene sniegi nadchodza :evil: