Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co myślicie o projekcie Bilbo?  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co myślicie o projekcie Bilbo?

Recommended Posts

Witaj Ninka!

oj tematow jest tak wiele ;) budowanie to baaaardzo trudna sprawa ..przed nie wyobrazalem sobie ze az tak...

glowna uwaga to niezbedne wydaje sie podniesienie scianki kolankowej na calej dlugosci o 40 cm - bez tego pokoje na gorze beda niefunkcjonalne. To chyba najwazniejsza zmiana vs projekt - no i jeszcze okno - to duze. Zamienilismy okragle na takie jak widac :))

poza tym nie roblilismy zmian konstrukcyjnych. Antersola? a Co chcecie zobaczyc? chcesz fotke z dolu?

koszt? taaaa...podliczony...az sie szkoda tutaj chwalic ;)) ale to o czym wspominalem wczesniej sie potwierdza...

mam taki przelicznik...ilosc mietrow calkowita projektu (czyli suma wszystkich podlog w budynku - sciana garazu kosztuje tyle samo jak sciana pokoju) mnozymy razy 2 tys. i wychodzi nam koszt domu. Mozna sie z tym zgodzic lub nie - ale nie budowalismy domu zeby sie tylko nazywalo ze mamy dom...chcemy normalnie mieszkac i nie bac sie ze zaraz cos sie zawali...albo ze panele 'stukaja' (mam prawdziwa fobie na punkcie paneli - wiec nie ma ich w naszym domku ;))

jezeli bedziecie mieli jakies konkretne pytania prosze na priv ;))

pozdrawiam

PP

• Odpowiedzi 302
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Piotrus dziekuje za odpowiedz. Mam pytanie co do scianki kolankowej. Jaka konkretnie macie wysokosc od podlogi do dachu? My kupilismy projekt Bilbo 2, w ktorym ta scianka jest juz podniesiona ale o ile sie nie myle to jej wysokosc to 60 cm. Zastanawiam sie czy to nie jest za malo?

A co do przelicznika to zyczylabym sobie, zeby byl wlasnie taki a nie wiekszy :lol: No i ta choinka w salonie..... ech....

Witaj! u nas scianka kolankowa ma 80cm i szczerze mowiac nie wyobrazam sobie ze bylo mniej...

troche okna wyszly wysoko, ale nie jakos nienaturalnie ;)

z tymi drzwiami tarasowymi z sypialni na dole to swietny pomysl ;)) tylko gdzie bedziecie mieli grzejnik? a moze taki konwektor schowany w podlodze? tylko ze do tego to juz na etapie stanu zero trzeba sie przygotowac ;)

jestem troche zajety i duzo wyjezdzam ale poszykam jakis fotek antresoli...wyszla genialnie ;)) mamy czesc z wikliny (moj projekt) ;))

pomyslcie o garderobach w sypialniach na gorze i koniecznie o grzejnikach w tych garderobach (nam doradzil hydraulik) bez tego jest w nich wilgoc ;)

moj patent to jeszcze jedna sprawa - szalenie ulatwiajaca zycie...z lazienki na gorze mamy zsyp na bielizne do pom.gospodarczego w ktorym jest pralnia - na etapie zalewania stropu zostawilem dziure w stropie (taka 45x45cm) w sypialni obok lazienki...mamy teraz w scianie lazienki otwor przez ktory wrzucamy ubranka ktore spadaja do pralni do pojemnika na brudna bielizne ;)) to duze ulatwienie...

no i jeszcze jedno..koniecznie zainstalujcie sobie ruru do centralnego odkurzania...koszt nie wielki (zrobilem to z tesciem) a duze ulatwienie i mozna to zrobic w zasadzie jedynie na etapie budowania...

pozdrawiam

PP

Witam

Czy ktoś ma i może podesłać ([email protected]) lub opublikować na forum rzeczywiste zdjęcia Bilba? Oglądałem te wklejone kilka postów wyżej, ale chciałbym zobaczyć więcej..

Póki co widziałem głównie fotki fundamentów, a co nie jest chyba specjalnie dziwne - najbardziej by mnie interesował efekt końcowy :)

A może ktoś wie gdzie w okolicach Wrocławia powstaje lub już powstało takie cudo?

Z góry dzięki.

Pozdrawiam,

Piotr

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam wszystkich na forum a w szczególności Bilbowiczów. :lol: :lol:

Szkoda tylko że w tym temacie trochę jakby spokojniej :(

W poniedziałek, pocztą przyszedł do mnie projekt domu...nareszcie. Dużo zastanawiania, zmiany decyzji, ale ostatecznie wybór padł na BILBO. Co ciekawe nasz sąsiad na działeczce też buduje Bilbo(okrągłe okienko wyszło świetnie), dlatego chcieliśmy zrezygnować z Bilbo, jednak zmiany, które chcemy wprowadzić powinny uczynić nasz domek ładniejszym....hi hi, od sąsiada ma się rozumieć...

Pozdrawiam.

Ps. Proszę o fotki z zewnątrz ...... Please. please

Witaj anucha.

Gratuluje swietnego wyboru:) U nas tez troche dlugo trwala decyzja ale jestesmy zadowoleni ze wybralismy wlasnie ten projekt. Budowe zaczelismy wlasciwie teraz. Mamy juz wylane fundamenty a w piatek beda murowane bloczki.

Kiedy Wy zaczynacie? Co do fotek to na razie niewiele widac ale jak beda juz mury to sie pochwale:) Moze poki co zrob zdjecia sasiada :wink:

Witam znowu :lol:

Wiesz Ninka__2005 , chcielibyśmy mieć już taki etap budowy jak Ty. Nasze poprawki u architekt i urzędówka razem dają z dwa miechy. tak więc liczymy, że w lipcu zaczynamy. Ekipę już mamy (świetna i sprawdzona).

Postaram się zrobić zdjęcia sąsiadowi i jak najszybciej je wkleję. Mój mąż był w środku, i jego zdaniem naprawdę świetny jest pokój nad garażem, no i ogólnie domeczek jest baaardzo przytulny :oops:

Nasz sąsiad wc na dole wydzielił z części kotłowni, przez co łazienka należąca do sypialni jest większa. My robimy podobnie !!!! :wink:

Co więcej to nie będzie zwykła łazienka tylko taki mini pokoik kąpielowy z wanną na środku lekko wpuszczonej w podłodze. Sama łazienka będzie stopień wyżej. 8) 8) 8)

Nasz sąsiad wc na dole wydzielił z części kotłowni, przez co łazienka należąca do sypialni jest większa. My robimy podobnie !!!! :wink:

A mozesz wkleic rzut parteru po zmianie? Pomysl niezly tylko nie wiem jak to bedzie wygladac.

ahrek a Ty juz sie budujesz? Odzywaj sie czesciej. Jestem ciekawa opinii innych, ktorzy tez buduja Bilbo.

pozdrawiam

Ninka

Witam z rana.

No i byłam u sąsiada w środku Bilba. Jest rzeczywiście niesamowicie przytulny, poprostu uroczy.

Co prawda nie mam zdjęć, ale obiecuje że się poprawię :wink:

Sąsiad ma pierwszą wersję domu, i na górze nie wprowadził żadnych zmian. Moim zdaniem pokoje na górze są wystarczające dla dzieciaków i ja bym nic w nich nie zmieniała.

Oczywiście mój zdolny mąż w momencie gdy wysłaliśmy zamówienie na projekt,natychmiast na swoim komputerku wprowadził zmiany w rozkładzie poddasza. No i co się okazało. Jego zmiany to wypisz wymaluj Bilbo II, który przeoczyliśmy w ferworze zmian koncepcji projektu domu..(a wszystko przez naszego sąsiada....który śmiał...hihi wybudować naaasz dooom).

Tak więc kupiliśmy Bilbo, a będziemy mieć Bilbo II.

Natomiast sąsiad (zresztą bardzo sympatyczny) a w zasadzie jego domek jest obecnie w stanie surowym zamkniętym. Po świętach jego ekipa rusza dalej, przed świętami zaś, on sam sprząta, sprząta, sprząta....

Pozdrawiam.

No i byłam u sąsiada w środku Bilba. Jest rzeczywiście niesamowicie przytulny, poprostu uroczy.

No i tego Ci zazdroszcze.... Nam niestety pozostaje tylko wyobraznia poki co, ale mam nadzieje, ze w okolicach lipca bedziemy mieli my swoj stan surowy i bedziemy sobie mogli po nim chodzic do woli :wink:

Skoro sasiad ma bilbo1 to znaczy, ze nie ma podniesionych scianek kolankowych? W bilbo 2 te scianki zostaly podniesione i maja 70cm. Szczerze mowiac nie wyobrazam sobie zeby mogly miec mniej :-? No i w ogole po wylaniu fundamentow wydaje nam sie, ze ten dom jest bardzo malutki. Mam nadzieje, ze to tylko zludzenie. Z reszta i tak wiekszego bysmy nie mogli wybudowac z wielu wzgledow :wink:

Pozdrawiam i czekam z niecierpliwoscia na zdjecia.

Jofia zazdroszcze.... To niestety za daleko:( Chyba predzej obejrze swoj jak go sobie wybuduje :wink: Swoja droga jak gdzies jade to ciagle sie rozgladam czy gdzies nie stoi taki dom w okolicy ale niestety nie udalo mi sie takowego znalezc.

U nas wylane sa juz fundamenty. Mam nadzieje, ze w przyszlym tygodniu ruszymy dalej. Najpierw to wszystko musi troche podeschnac.

Pozdrawiam wszystkich bilbowiczow :wink:

Ninka

Witam wszystkich budujących Bilba. Śledzę Wasze posty od dłuższego czasu i ponieważ sam buduję taki domek pod Krakowem dodam kilka moich uwag. Domek mamy w stanie surowym zamkniętym. W chwili obecnej jestem na etapie instalacji CO,wodkan i elektrycznej. Ja również podniosłem ścianki kolankowe, ale równocześnie przedłużyłem krokwie dachu (okapu) aby dom nie stracił proporcji. Wyszło chyba nieźle. Dodałem okienko okrągłe (110cm) nad bramą garażową oraz wydłużyłem dom na lini garazu o 60 cm, przez co uzyskałem piękną szafę wnękową w wiatrołapie, większe pomieszczenie gospodarcze i większą garderobę na piętrze. Na lini kuchnia- salon domek pozostał taki sam. Wejście do garażu umieściłem z pomieszczenia gospodarczego (w wiatrołapie mam szafe). To tyle ze zmian. Domek nam się podoba i nie żałujemy wyboru, ale faktycznie jest drogi. Jeśli ktoś ma jakieś pytania chętnie służę moim niewielkim doświadczeniem, ale zawsze to już jakiś etap za mną. Pozdrawiam.

Teraz powinno działać. W poprzednim poście coś sknociłem. Pozdrawiam.

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=49897&grupa=0&kat=2&a=HuberP

Dzieki za link i fotki :) Ja tu jestem chyba jedyna aktywna osoba bo reszta wpada i wypada a szkoda :( Jesli nie sprawi Ci to problemu to prosze przeslij widok na antresole i pokoj na poddaszu. Ciekawa jestem jak to wyglada w rzeczywistosci. Fajnie, ze juz jestescie tak daleko. U nas dopiero muruja bloczki wiec jeszcze to triche potrwa. No i mam pytanie jakie macie okna? Drewniane czy pcv? No i jeszcze jedno pytanie. Ile wyszedl Wam stan surowy zamkniety? Jesli to jest tajemnica to prosze o odpowiedz na priva. Pozdrawiam serdecznie

Ninka