Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co myślicie o projekcie Bilbo?  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co myślicie o projekcie Bilbo?

Recommended Posts

Dzień dobry Brunonie. :D

Gratuluję wspaniałego domu. Jesli nie jest tajemnicš, zdradŸ, proszę, jakš wysokoœć ma u Ciebie œcianka kolankowa. Na jakš wysokoœć mozna jš podnieœć by nie było koniecznoœci przedłuzania krokwi. Domyœlam się, że kazda modyfikacja nosi za sobš jakieœ konsekwencje. Chodzi mi przede wszystkim o to by podnieœć tę sciankę na tyle, żeby nie zburzyć bryły domu. Bilbo podoba mi się nieprzecietnie. Pozdrawiam i życzę powodzenia.

• Odpowiedzi 302
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich .

Cieszę się, że nie tylko nam się podoba. A co do pytań odpowiadam po koleji: Zdjęcia antresoli umieściłem pod adresem poprzedniego linku czyli

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=49897&grupa=0&kat=2&a=HuberP

przynajmniej takie jakie miałem. Pokój na poddaszu dodam jutro. Ninka - okna mamy drewniane uchyłowe z rozszczelnieniami i okapikami, plastiki nie wychodzą wcale taniej, a my chcemy dom z harakterem.Co do kosztów to hmm...... To wszystko zależy z czego budujesz i gdzie. U nas np. jak zauważyła w swoim poście Anucha sporo tysiączków poszło w niwelację terenu, kamienny mur oporowy na fundamencie, karczowanie istniejącego tam wcześniej sadu itp. to wszystko jest indywidualne. Na priwa napiszę Ci orientacyjne koszty. Ale np. sama dachówka jeśli ceramiczna , rynny Siba i obróbki blacharskie to ponad 32 tysięce ( przynajmniej u nas). To na razie tyle. Pozdrawiam. Przerażą Was jak i mnie koszty elektryki, alarmu itp.

Ściana kolankowa u nas ma wraz z wieńcem ok 86 cm do tego murłata czyli w sumie parapet wewnętrzny wychodzi ok 110cm bez wylewki (docelowo ok 90cm od podłogi),jak dla nas jest ok. Co do przedłużania krokwi. to albo przedłużasz o jedną dachówkę (lub wielokrotność, albo wcale-przecież nie utniemy sobie połówki dachówki, ale moim zdaniem krokwie przedłużyć należy, majster od dachu pezliczy więźbę w 2 godziny i poda odpowiednie długości krokwi, inna sprawa to jeszcze kąt nachylenia dachu- u nas 37 stopni.

• 1 month później...

Witam,

No i wszystko wskazuje na to że i My będziemy posiadaczami Bilbo :)

Jesteśmy zokolic Wrocławia.

Bardzo chcielibyśmy zobaczyć Bilbo w rzeczywistości.

Wczoraj nawet pojechaliśmy do Mirkowa - bo wyczytalismy zę tem już taki jest wybudowany, jednak go nie znaleźliśmy.

Jeśli wiecie gdzie w tych okolicach mozna cos takiego zobaczyć dajcie znać.

A propos,

Jak Wam idzie jak prace, jak papiery, jak wasze ekipy budowlane?

Piszcie - bo widze ze coraz mniej osób tu zaglada.

Pozdrawiam JArek.

Ja rownież jestem pod wrażeniem BILBO (a zonka to juz skacze z radosci) - bardzo podoba mi sie ten projekt, w zasadzie stanowi teraz wzor do wszelkich porownan...

Jak sie juz czepiac

Domek w wersji I ma troche za male (tramwajowate) pokoje na poddaszu z kolei bilbo nr II wydeje mi sie juz byc za duzy...

Moze znacie jakies jakies inne projekty podobne do bilbo czyli spelniajace warunki:

1 podwójny garaz

2 poddasze uzytkowe

3 antresola z widokiem na salon

4 powierzchnia uzytkowa 110-130 m2

5 nie "klockowy" wyglad

6 duzy salon na dole i 3 sypialnie (w sumie)

7 spizarka w okolicach aneksu kuchennego (nie ma w bilbo, wiec niekoniecznie)

p.s. witam wszystkich przede wszystkim, skoro to mój pierwszy post na forum

Czesc Jadziek :D

Rozgladalismy sie bardzo dlugo za projektem bo w koncu to powazna inwestycja;) STanelo jednak na Bilbo. Jutro wylewamy strop i szczerze mowiac wraz z rozwojem budowy dom podoba nam sie coraz bardziej. Domow z antresola jes dosc sporo ale z TAKA antresola to chyba jeden 8)

Nie wiem dlaczego przeszkadza wam ta podniesiona sciana kolankowa w Bilbo2. Jesli chodzi o metraz po podlodze to sie nie zmienia w stosunku do bilbo1 a miejsca jest wiecej.

Byl tez watek o domach z antresola tu na forum moze tam cos znajdziesz?

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=55480&highlight=antresola

Zycze pododzenia w wyborze projektu

Nie wiem dlaczego przeszkadza wam ta podniesiona sciana kolankowa w Bilbo2. Jesli chodzi o metraz po podlodze to sie nie zmienia w stosunku do bilbo1 a miejsca jest wiecej.

Zycze pododzenia w wyborze projektu

:) szukamy domku do 130 m2, bilbo nam sie spodobal ale wiem ze powierzchnia podlog bedzie duzo wieksza, pewnie ~175m2

Wizualnie bilbo2 nic nie traci do bilbo1 ale psychologicznie jednak pow. uzytkowa podwyzszonej wersji to 165m2 czyli sporo wiecej niz w zalozeniach...

Z kolei budowa bilbo kosztuje ~350 tys (ze standardowym wykonczeniem - niekoniecznie najprostrzym - tak zakladam) a to troche duzo jak na domek 130 m2

Podejrzewam, ze jesli nie znajdziemy jakiegos mniejszego domu od B1 o tych samych walorach to postawimy bilbo (czy 1 czy 2 jeszcze uzgodnimy) ale jesli B2 to nad garazem zostalo by jedynie duuuuze pomieszczenie gospodarcze bo 3 sypialki starcza nam w zupelnosci

Witam Wszystkich po raz pierwszy.Zastanawiam się nad kupnem projektu bilbo ew bilbo zm. W przypadku bilbo II przeraża mnie wysokość salonu i tak już wysokiego w bilbo. Interesuje mnie czy może ktoś zmniejszał kąt nachylenia dachu nad tylną częścią domu z okręgłym oknem? Bardzo prosze o odp, a wraz ze zdjęciami byłoby super.

jadziek my z powodu dlugosci naszej dzialki zmuszeni bylismy skrocic garaz o 4m. W zwiazku z tym garazu nue bedzie a w tym zmniejszonym pomieszczeniu bedziemy mieli pralnie i garderobe. Konsekwencja tej decyzji jest oczywiscie zmniejszenie tego pomieszczenia na gorze, ktore bedzie naszym gabinetem i ewentualnym pokojem goscinnym. Przed domem w miejsci garazu postawimy wiate dla samochodow wiec wizualny efekt domu powinien zostac zachowany. Troche pewnie skomplikowane te nasze kombinacje, ale bylismy do tego zmuszeni ze wzgledu na warunki zabudowy jakie dostalismy:(

celtorek budujemy bilbo2 i szczerze mowiac to nas akurat ta przestrzen ucieszyla:) Jestem w kontakcie z wieloma osobami, ktore buduja ten dom ale jeszcze nie slyszalam zeby ktos zmienial kat dachu nad salone. Mysle, ze bedzie Ci trudno znalezc taka osobe...

pozdrawiam

Dziękuję za odp. Jeszcze jedno pytanie-może ktoś przestawiał komin, ten w salonie, aby ułatwić rozprowadzanie ciepła z kominka? ew. czy można zamontować system rozprowadzania ciepłego pow od kominka, umieszczonego w końcu domu ( tj bilbo)? Przeczytałam na forum muratora ,że w przypadku domów z antresolą korzystniejsze jest umieszczanie kominka w części domu pod antresolą, no ale w tym konkretnym przypadku wydaje mi się to trudne w realizacji- może jakiś pomysł? Bilbo bez garażu ...też ciekawy pomysł. Dla chcącego...Pozdrawiam.

• 2 months później...

Witam !

Prowadzę Biuro Usług Ksiegowych SKARBNIK w Głogowie ( http://www.e-skarbnik.pl ) i chętnie przyjmę zlecenie na rozliczenie kosztów budowy (w tym podział na poszczególne etapy) wraz z rozliczeniem zwrotu różnicy podatku VAT.

Obecnie buduję własny dom i koszty podzieliłem w układzie rodzajowym oraz wg. miejsc powstawania nastepująco:

I. Układ rodzajowy kosztów:

- materiały,

- energia (en. elektr., woda),

- usługi sprzętowe i transportowe,

- usługi budowlane,

- pozostałe usługi,

- wynagrodzenia,

- koszty finansowe (np. odsetki od kredytu, prowizje bankowe),

- pozostałe koszty

II. Koszty wg. miejsc powstawania:

A. Koszty przygotowania budowy oraz przyłączy,

B. Koszty budowy fundamentów,

C. Koszty ścian konstrukcyjnych i działowych wraz z kominami,

D. Koszty stropu,

E. Koszty dachu,

F. Koszty instalacji

G. koszty wykończenia

Oczywiscie podział kosztów może być dostosowany do indywidualnych potrzeb.

Jacek Zahorski

Biuro Usług Ksiegowych SKARBNIK

67-200 Głogów ul. Parafialna 11

tel: 605-668-060, http://www.e-skarbnik.pl

e-mail: [email protected]

Ninka

Dziękuje i zazdroszczę!!!

Gdzie sie budujecie? Czy na zdjeciach na stronie Horyzontu jest Wasz domek?

Mam trochę (sporo) pytań! Będzie mi bardzo miło, jesli w wolnej chwili odpowiesz. :-) Pierwsza porcja:

- czy bardzo Was zaskoczyły koszty?

-czy zmienialiście coś w projekcie?

-czy w projekcie nie było niespodzianek, które sprawiły, ze robiliście :o ?

Pozdrawiam!

http://bd.lilypie.com/4ChBp2.png

Hej Natalka

Nie odpisywalam wczesniej bo brakowalo mi czasu, ale juz nadrabiam zaleglosci:) Wiec po kolei:

- budujemy sie pod Opolem

- na stronie Horyzontu nie ma naszych zdjec. Jestem troche na nich zla bo w projekcie bilbo 2 byly bledy i mielismy przez to troche problemow, ale to zupelnie inny temat.

Co do kosztow to wiedzielismy od samego poczatku, ze nie zmiescimy sie w zakladanym kosztorysie. Do tej pory koszt budowy to 180.000 pln (materialy + robocizna. Czyli bardziej szczegolowo mamy wszystkie sciany, rynny, zamontowane i otynkowane kominy, dach i tynki wewnetrzne. Przed tynkami byla robiona elektryka, ale jej nie ujelam bo pewnie mozna ja zrobic taniej albo drozej w zaleznosci od wymagan;) No i od tej pory koszty to sprawa calkiem indywidualna. Mozna wybrac okna drewniane lub biale plastiki. To samo tyczy sie drzwi, okladzin podlog, lazienek i tp. Trudno mi okreslic ile wyniesc moze calosc :-?

Jesli chodzi o zmiany to zrobilismy jedna z koniecznosci. Mamy mala dzialke wiec ucielismy garaz o 4m. W ten sposob powstalo dodatkowe pomieszczenie gospodarcze, z ktorego jestem bardzo zadowolona bo takiego pomieszczenia wlasnie mi brakowalo. Bedzie tam pralka i garderoba. Z przodu przed domem w miejscu garazu postawimy wiate na 2 samochody. Jak troche "przyschnie" to z czasem ja zabudujemy :wink:

No i jeszcze o niespodziankach :evil: Pisalam o tym wczesniej. W projekcie byly bledy dotyczace wysokosci wiencow podtrzymujacych wiezbe. Trzeba bylo kuc i poprawiac. A z takich drobniejszych to byly rozbieznosci w rzutach co do umiejscowienia drzwi od sypialni na parterze.

Acha i zamiast okna w sypialni zrobilismy jeszcze jedne drzwi tarasowe. Dzieki temu jest wiecej swiatla no i milo bedzie latem wyjsc na trawe prosto z lozka;)

Koncze bo troche dlugo mi wyszlo.

pozdrawiam