Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co myślicie o projekcie Bilbo?  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co myślicie o projekcie Bilbo?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 302
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy jest jeszcze ktos kto buduje Bilbo? My zaczynamy wiosna, przeczytalam wszystko z kilku lat o czym pisaliscie. Ciesze sie ze poglebilam swoja wiedze, jak Wam sie mieszka? My w Bilbo zmienilismy bardzo duzo, ale to pod kontem naszego zycia i tego co bedziemy robic :) Cieszylabym sie z odpowiedzi i nawiazania kontaktu. My dopiero jestesmy w trakce wybierania dzialki na mazurach :)

• 2 months później...

Czy na działce 20mx30m uda się wybudować Bilbo. Wiem ze przy projekcie jest napisane, ze minimalna szerkość dzialki to 21,5m, ale czy da sie od tego jakoś odejść? Czy sa jakies regulacje prawne, które określają odległość od sąsiednich działek? Często buduje się garaże zewnętrzne na granicy działki. Czy można w takim razie wybudować Bilbo tak, aby odległość ściany z garażem byla 2,5-3m od granicy działki?

Z goory dziekuję za odpowiedź...

proszę o kontakt na meila osoby która umieściła swoje zdjęcia domu w galerii horyzont (bilbo 18 ), potrzebuję pomocy w zestawieniu materiałów na dach, dałem projekt do wyceny dachu i mam 4 rozbiezne wyniki w zestawieniu, i gdzie Państwo zakupili to duże okrągłe okno :oops:

• 1 month później...

witam wszystkich bilbowiczów!!!!

jestem tu nowy na tym forum , zamierzam na dniach zakupić projekt Bilbo oraz zacząć budowę domu na wiosnę , projekt ten wpadł mi w oko już dwa lata temu , jednak nie do końca jestem przekonany który wybrać BILBO I czy BILBO II. Wiem że forum jest podzielone na dwie części . Prosiłbym osoby które budują ten dom o wypowiedź na temat wpadek przy budowie. Chętnie też byśmy zobaczyli ten dom na żywo , jesteśmy z Dolnego śląska .Przeglądając ten projekt nie podoba mi się komin który jest usadowiony praktycznie w koszu dachu , czy Ci którzy już mieszkają nie mają z tym problemów ?

Będe wdzięczny za wszystkie rady , mile widziane zdjęcia Bilbusiów

pozdrawiam wszystkich!!!!

witam wszystkich bilbowiczów!!!!

jestem tu nowy na tym forum , zamierzam na dniach zakupić projekt Bilbo oraz zacząć budowę domu na wiosnę , projekt ten wpadł mi w oko już dwa lata temu , jednak nie do końca jestem przekonany który wybrać BILBO I czy BILBO II. Wiem że forum jest podzielone na dwie części . Prosiłbym osoby które budują ten dom o wypowiedź na temat wpadek przy budowie. Chętnie też byśmy zobaczyli ten dom na żywo , jesteśmy z Dolnego śląska .Przeglądając ten projekt nie podoba mi się komin który jest usadowiony praktycznie w koszu dachu , czy Ci którzy już mieszkają nie mają z tym problemów ?

Będe wdzięczny za wszystkie rady , mile widziane zdjęcia Bilbusiów

pozdrawiam wszystkich!!!!

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam, na dniach zamierzam nabyć projekt Bilbo II - rozważam (właściwie to jestem pewnien że ich chcę) następujące zmiany:

- podwyższone ścianka kolankowa i przedłużone krokwie

- zmniejszenie garażu do jednego stanowiska (w stosunku do wizualizacji - orientacja "w poprzek"), przeniesienie bramy na ścianę z drzwiami do pomieszczenia gospodarczego. Ta zmiana wynika z chęci pozyskania kredytu z dopłatami - musimy zmieścić się w 140m2 pow. użytkowej.

- obniżenie poziomu garażu i stropu nad garażem

- wyprowadzenie drzwi z pomieszczenia gosp. do garażu (zamiast do wiatrołapu) - spwooduje to wydłużenie drogi do pom. gosp., ale pozwoli również na optymalne wykorzystanie przestrzeni w obu pomieszczeniach

- zastąpienie lukarny (łazienkowej) oknami połaciowymi

- zmiana płaskcih daszków pozostałych lukarn na dwuspadowe

Nurtuje mnie jeszcze problem zmiany estetyki elewacji frontowej - przeniesienie bramy garażowej spowoduje likwidację elementów charakterystycznych dla projektu. Moja żona proponuje zachowanie łuku

(jak w projekcie) oraz dołożenie trzech małych okrągłych okienek( jedno przy drugin, na wysokości 160-180cm)... sam nie wiem co o tym myśleć, ale chyba może być?

Poza tym - chętnie dam się zaprosić do już wybudowanego Bilbo, zobowiązuję się do wyświadczenia takiej samej uprzejmości kolejnym inwestorom, gdy tylko wybudujemy nasze Bilbo. Liczę również na ożywienie wątku - w końcu projekt jest nieprzeciętny

• 2 weeks później...

Hej, u nas budowa idzie prawie nieprzerwanie od grudnia. Mamy już stropik. My budujemy Bilbo 1 - na nasze potrzeby w zupełności wystarczy. nie ulegamy pokusom typu podniesienie ściany kolankowej itp. a to z prostej przyczyny - zżerają nas koszty...Zrezygnowaliśmy jedynie z wejścia do kotłowni - teraz wchodzi się tam przez garaż. Na 99% zastąpimy frontową lukarnę dwoma oknami połaciowymi. Bilbo jest niestety o wiele droższe niż przypuszczaliśmy. :cry: No i te ceny materiałów nas zabijają. Kto się łudzi, że wybuduje Bilbo za 250 tys ten niech sie szybko otrząśnie. Porotherm zdrożał o 100% w stosunku do tego co kupilismy w zeszłym roku a i tak nigdzie go nie ma...

Pozdrawiamy Bilbowiczów i życzymy mocnych nerwów...i grubego portfela

[Zaczynamy budowac bilbo, moze ma ktos wiedze na temat ile moze kosztowac obecnie stan surowy? Bo ja mam kosztorys na 220 tys. zł. za stan surowy otwarty z dachem, bez okien.

dziekuje

[email protected]

Pomimo wzrostu cen mysle, ze cena jest troche duza. Czy jest to oferta firmy i obejmuje tez dostawe materialow? Jesli tak to napewno doliczaja sobie do nich jakas marze.

Osobiscie uwazam, ze warto pojezdzic troche po skladach i samemu kupowac materialy - przynajmniej kilka tysiecy zostanie w kieszeni.

Witam wszystkich:) Bilbo jest śliczny, też znalazlam z antersolą ale w http://www.archigraph.pl -Terni II, ale okazało się , że nie mogę budować z piwnicą ze wzgledu na wysoki poziom wód gruntowych,to znalazlam bez piwnicy z tego samego biura -Masanti, dzisiaj bylam u architekta i :cry: :cry: :cry: nagadał mi ,że antresola żeżre kupę kasy za ogrzewanie w zimie( ciepełko do góry leci) :evil: , w związku z tym mam do Was prośbę , jak się ma to co on mówił do rzeczywistości :wink:

• 2 weeks później...

Witam Wszystkich..

Jestem w trakcie realizacji tego domku.

W stosunku do projektu dokonałem pewnych zmian.

W miejsce bramy garażowej umieściłem duże okno ( 3,90 szerokości) i w miejscu garażu zaplanowałem salon TV. Nad tym dużym oknem zostało na poddaszu zamontowane półokrągłe okno, żeby było więcej światła w dużym salonie na poddaszu. Korytarz wejściowy oraz kotłownia są nieco większe niż na projekcie.

Obecnie przymierzam się do wybrania kolorów elewacji.

Moja koncepcja jest taka: główna elewacja - kolor jasny żółty, kominy białe (mam czarną blachodachówkę), oprawy okien białe i wokół nich białe obwódki, gzyms nad okrągłym oknem jasnozielony, na dole dookoła domu cokół z miodowego klinkieru na wyskokość 4 płytek.

Bardzo prosiłbym o przesłanie fotek elewacji Waszych domków i ewentualnie zagospodarowania przez Was wnętrza.

Chętnie skorzystam z jakiegoś pomysłu zrealizowanego przez Was.

Pozdrawiam

Simon

[email protected]

• 3 weeks później...
Cze mam prosbe bardzo mi sie podoba projekt Bilbo i z narzeczonym zastanawiamy sie nad kupnem tego projektu ale nigdzie nie mozemy znajesc rysunkow szczegolowych parteru i poddasza a chcielibysmy znac dokladne wymiary pomieszczen moze ktos z budujacych wie gdzie takie rysunki mozna znalesc z gory dziekuje pozdrowienia dla wszystkich