Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co myślicie o projekcie Bilbo?  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co myślicie o projekcie Bilbo?

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 302
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich „Bilbowiczów”

Większość z budujących lub chcących budować Bilbo zastanawia się nad kosztami jakie trzeba ponieść. Ja buduję Bilbo II, jestem na etapie wylewania stropu i muszę powiedzieć, że jeżeli chodzi o koszty budowy to najbardziej zaskoczyła (negatywnie) mnie cena dachu u mnie ok. 53000zł materiały (dachówka ceramiczna ) oraz robocizna. W rozmowach z cieślami wychodziło na to, że dach ma dość złożoną konstrukcję, a to pociąga za sobą większą ilość drewna itd. Myślę jednak, że przy dobrych wiatrach uda mi się osiągnąć stan surowy otwarty za 130 000zł, a wprowadzić się chcę za 250 000 zł – zobaczymy czy się uda. Potrzebne materiały budowlane załatwiam sam – dużo załatwiania, ale muszę dokładnie wiedzie co dzieje się z moimi pieniędzmi. Jeżeli możecie to piszcie na forum Wasze zmagania z budową i z ciągle rosnącymi cenami materiałów i usług. pozdrawiam

• 3 weeks później...
  • 3 months później...
  • 2 weeks później...
Serdecznie witam wszystkich INWESTORóW . Szukam kogoś kto jest w trakcie lub już zrealizował budowe domu BILBO . Interesuje mnie wszystko na temat tego domu . Jeśli to możliwe proszę o szybki kontakt kogoś z okolic Bydgoszczy ( w promieniu 120 km ). Jestem zdecydowany lecz przed kupnem projektu chętnie zobaczył bym ten dom w realu .Z góry Serdecznie dziękuje za wszystkie kontakty , rady i ewentualne kontakty Robert ( 500080542 lub [email protected] )

• 2 months później...
  • 5 weeks później...
  • 1 month później...
  • 10 months później...

Witam. Mam pytanko. Właśnie kupiliśmy działeczkę i chcemy wybudować sobie domek. Bardzo podoba mi się to Bilbo... nie jest duży no i ma antresolę :D . Przeglądałam jego projekty i martwi mnie jedno...pokoje na piętrze są "jamnikowate" Kurcze moze ktoś z Forumowiczów budował albo buduje taki domek i umiałby mi odpowiedzieć, jak wygląda funkcjonalnośc "góry" ? Niestety nie mam aż takiej wyobrażni przestrzennej i całkiem nie umiem sobie jej wyobrazić. Dół jak dla mnie rewelacja ale góra wzbudza we mnie mieszane uczucia :(

to link do projektu tego domku http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=17&a=19&sid=5

Gość justyna_m

Nasi znajomi wybudowali ten dom. Dół robi ogromne wrażenie ale pokoje na górze są baaaardzo małe tzn. długie, wąskie i nieustawne. Same skosy - niestety. Zrobili tam tylko sypialnie gościnne.

Zrobili kilka zmian

Taki jest dół w oryginale

http://www.domnahoryzoncie.pl/plik/bi/bilbo-part.jpg

a u nich malutki kibelek scalili z łazienką przy sypialni, nie ma ścianki między wiatrołapem a salonem, pomieszczenie gosp. podzieli pionowo na pół i przód zamienili w łazienkę a tył dołączyli do łazienki przy sypialni, sypialnię pomniejszyli o to miejsce na szafy, które dołożyli do łazienki - a w łazience zrobili z tyłu ściankę z luster za która jest garderoba (dało się to zrobić dzięki pomniejszeniu sypialni i dodaniu połowy pomieszczenia gosp.)

Góra została niezmieniona

Dodali podpiwniczenie pod całym domem gdzie jest kotłownia, pralnia, siłownia, spiżarnia, graciarnia.

• 4 months później...

mieszkam w takim :-)

Pokoje na górze (Bilbo 2) są dla dzieci. Sypialnia nad garażem jest większa niż nasze dotychczasowe mieszkanie. Mieszka się nam super, dzieci (5) i (9) też są szczęśliwe. Pokoje pod skosami rzeczywiście są "jamnikowate", widziałem też porównania do wagonów. Kwestia właściwej aranżacji, czyli nie wolno ich zawężać meblami (u nas ustawiamyy je głównie na końcach

wizualizacje salonu, jadalni i kuchni, a przede wszystkim antresoli zaraziły nas kiedyś myślą o budowie domu.

Było to kilka lat temu...

ochłonęliśmy

ochłonęliśmy... z tego domu :cry: :cry:

tu trza kasy! niemało

Lopesjus to wie , z pewnością :wink:

no i działka wraz z otoczeniem tez pasowałaby jakaś odpowiednia, na pewno...

działkę dostaliśmy w spadku (2000m2, nachylenie w kierunku południowym). Dom kosztował nas ok 350 000 zł. Do zrobienia zostały:

- kominek

- elewacja zewnętrzna i podbitka

- parapety zewnętrzne

- podjzad

- tarasy

- ogród

Jakwygram w totka, to może dokończę... może chociaż kupon puszczę?

Nie żałuję jednak żdnej wydanej złotówki, widoku przez okrągłe okno, widoku salonu z antresoli

Pozdrawiam

• 1 month później...