Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co myślicie o projekcie Bilbo?  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co myślicie o projekcie Bilbo?

Recommended Posts

Piterku i Bilbo

Jeżeli macie możliwość zeskanowania głównych rzutów projektu, a zwłaszcza zestawienia więźby, podeślijcie na mój adres - postaram się wtedy podzielić doświadczeniami, które udało nam się do tej pory zdobyć. Przypuszczam, że w waszym Bilbusiu znajdą się podobne pułapki projektowe - w końcu projekty tworzone sa według jakiegoś wzorca, a Wierzba i Bilbo to projekty tej samej autorki.

Zapewne w cenie projektu zawierało się również zestawienie materiałowe. My na nasze troszkę się nacieliśmy: stąd moje ogłoszenie o checi odsprzedaży 3 palet Ytonga :-). Od tego momentu wszystko sama dokładnie przeliczam i powiem szczerze, że zaczyna mnie to wciagać:-) Chyba się przebranżowię :-)

Uważajcie na belki stalowe HEA, a właściwie wszelkie stalowe elementy. Byliśmy pewni, że to jeden z elementów stropu teriwa. PO dostawie stropu zrobiliśmy :o gdy majster zapytał: A gdzie belki???Na co dostawca: A jakie belki???Okazało się, ze to nieujęty w kosztorysie, element wart ok 4000 PLN. Cóż nie planowaliśmy tego. Dzięki szybkiej interwencji kierownika budowy (dokonał równiez adaptacji)udało się zaoszczędzić jakieś 3500 PLN!!!bez uszczerbku na wytrzymałości konstrukcji.

Oj sporo było takich perełek, sporo.

Służę radą.

Życzę słonecznej jesieni aż do grudnia :-)

Asia

• Odpowiedzi 302
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ciekawe rzeczy piszesz Joasiu.

Będzie trzeba się dokładniej wgryźć w te projekty. Na razie nie zastanawialiśmy się nad nimi tak dokładnie od strony konstrukcyjnej. Analizowanie więźby, czy stropów to dla nas w tej chwili abstrakcja, ale robimy się coraz lepsi :D Dzisiaj wypatrzyliśmy we właśnie powstającej naszej ściance fundamentowej... cegłę !!! Chłopaki w ten sposób chcieli sobie wypełnić przestrzeń, w którą nie wchodził cały bloczek :evil: Ale nie daliśmy się nabrać i musieli ją szybko wydłubywać. Obiecali, że się to już nie powtórzy :lol: Też myślimy, że jak tak dalej pójdzie, to mamy nowyc fach w ręku - nadzór budowlany!

Chętnie skorzystamy z Twoich doświadczeń. Więźba w Bilbo wygląda tak, a oto zestawienie więźby.

Co do belek w stropie, to na razię nie łapię o co chodzi :D Poprzeglądam dokładniej projekt, kosztorys i zestawienia materiałowe. Na razie to dla nas przyszłość :-)

Do takich przyszłościowych kwestii należy też wykonanie tych Bilbowskich ukośnych kominów.

W projekcie napisane jest jedynie:

>>Gotowe przewody kominowe [...], obmurowane jedną warstwą cegły 12cm po ułożeniu.<<

Dzisiaj (tak trochę z doskoku) zastanawialiśmy się z wykonawcą-kierownikiem jak wykonać te skosy, czy tylko jako wykończenie tynkiem, czy cegła ma iść schodkowo i potem wyrównanie tynkiem. Pewnie trzeba by się nad tym chwilę zastanowić i policzyć grubości. Ale kierownik nas znowu trochę zmartwił stwierdzeniem - najlepiej by coś takiego było zobaczyć już praktycznie wybudowane. Chyba powinniśmy z niego zrezygnować jak już się upora z tymi fundamentami - jak sądzicie??? No i może ktoś coś wie, jak się takie skosy robi. Bo po tych wszystkich numerach, to my wolimy sami wiedzieć, jak ma być co zrobione, niż tylko liczyć, że 'fachowcy' sobie poradzą.

pozdrawiam

Robert

P.S.

Asiu, jeżeli jakieś skany z projektu jeszcze są istotne, to napisz. Chętnie udostępnie. I z góry dziękuję za wszelkie uwagi.

Na to pytanie musisz już sobie sam odpowiedzieć.

Wszystko zależy od tego, czego od tych pokoi (i całego domku) oczekujesz i jak będą zaaranżowane wnętrza. Dla jednych 'kiszkowate' pokoje są nie do przyjęcia, dla innych mają swoje zalety. Warto też zwrócić uwagę, że tak bardzo kiszkowate jak na rysunkach są one w obrębie powierzchni użytkowej (od 1,7m wysokości wzwyż), a poza tym przy ścianach zewnętrznych pozostaje jeszcze trochę powierzchni, która też da się wykorzystać. Jedno jest pewne - pomieszczenie nad garażem [5] w oryginalnym projekcie jest słabiutkie i najlepszym na nie przeznaczeniem jest (zgodnie z intencją autorki) stryszek. Stryszek fajnie mieć, ale nam szkoda było tego pomieszczenia, jak i w ogóle powierzchni użytkowej traconej na poddaszu z powdu zbyt nisko położonych skosów dachu. Dlatego podwyższyliśmy poddasze i uzyskaliśmy takie oto efekty.

Co do oryginalnego projektu - należy pamiętać, że w jego charakterystyce napisano "Nieduży domek parterowy..." Wystarczy też jedne rzut oka na domek, by wiedzieć, że nie jest to projekt dla osób poszukujących jedynie prostoty i funkcjonaloności oraz cięcia kosztów za wszelką cenę. Nie mylmy więc

złotego środka z perpetum mobile

pozdrawiam

Robert

Zaintrygowany uwagą Joasi dotyczącą zgubnych dla urody domu skutków podnoszenia ścianki kolankowej - temat poruszany w wątku http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=15557 - postanowiłem dokładniej zająć się wizualizacją naszego Bilbo po podniesieniu ścianki kolankowej o 40cm. Nasz domek został przeprojektowany w Horyzoncie. Ustalono, że dalsze podnoszenie zakłociłoby już proporcje bryły budynku, ale te 40cm jest OK. Dostaliśmy rysunki techniczne elewacji po podniesieniu, ale tych ładnych wyrenderowanych obrazków już nie. Pobawiłem się jednak trochę na komputerku i opierając się na rysunku technicznym dość dokładnie przerobiłem jeden z obrazków Bilbo.

Oto efekty:

http://www.superpc.pl/img/bilbo/podniesienie_elewacja_ogrodowa.jpg

I jak Wam się podoba? My uważamy, że może być.

Raczej nie trzeba przedłużać krowki dachowych, by zwiększyć podcienie.

Tutaj Bilbuś ma jeszcze oryginalną z projektu kolorystykę, która nie za bardzo nam odpowiada. Ten jasny kolor uwypukla nadbudowany mur. Jak przemaluję te rysunki to też pokażę :-) Popracuję też jeszcze nad innymi obrazkami Bilbusia.

pozdrawiam

Robert

Prezentuje jeszcze jeden obrazek z Bilbusiem "przed i po" podwyższaniu.

(można klikać w celu powiększenia)

http://www.superpc.pl/img/bilbo/podniesiony.jpg

Ogólnie rzecz biorąc podwyższanie urody domkowi nie dodaje, ale też nie wygląda źle ten wyższy. Zwłaszcza, jeżeli patrzy się na pojedynczy wydruk, a nie zestawienie dwóch obrazków.

Witam,

Robert gratuluje zdolnosci komputerowych. Wyreczyles mnie troszecze bo tez chcialem sie pobawic zeby zobaczyc jak to jest. Nie wyglada zle ale mam pomysl: podnoszac Bilbusia nie zwiekszac tej jasnej czesci na okraglym oknem i pozwolic jej sie zaczac od linii dachu. Wydaje mi sie ze wtedy Bilbus nie straci NIC ze swojej urokliwosci.

Co Wy na to?

Pozdowienia dla BILBO LOVERS!

Hi :-)

To dobry pomysł PP, żeby ten łuk nie zaczynał się zaraz nad oknem. Justka proponuje dać go pośrednio między linią dachu a samym oknem.

Zrobiłem jeszcze takie zestawienie porównawcze.

Tak teraz na to patrzę... i nie mam zdania :-)

Ale z pewnością kluczem do sukcesu jest dobranie odpowiedniej wysokości tego łuku.

Podobna kwestia z przerośniętą ścianą jest z przodu nad garażem. Ale my tam mamy... drugie okrągłe okienko do naszej sypialni :p

Zdecydowanie zgadzam sie Justa z Toba. Wyposrodkowany luk wyglada najlepiej :D . Swoja droga zastanawiam sie czy pasowaloby male okienko w luku? tylko nie wiem czy okragle...czy moze jakies inne?

Zastanawialem sie ostatnio jak wygladalby Bilbus gdyba w oknach (kuchnia, jadalnia i sypialnia) byly okiennice. Chyba w weekend musze posiedziec przy Photoshopie.

jak mi sie uda to zaprezentuje fotki na forum - do oceny oczywiscie!

pozdr

PP

Nie podoba mi się. Powód jest bardzo prosty - jestem zwolenniczką prostych brył, nakrytych dwuspadowym dachem. Jedyne akceptowane przeze mnie dodatki do takich "stodółek" to werandy lub ganki. Wnętrza lubię oparte na tradycyjnym układzie. Podobnie proporcje. Takich jak ja wsteczniaków baaaaardzo nie luuuuubią architekci :x .

Ale, nie krzywiłabym się, gdyby sąsiad na działce obok postawił taki domek, pod warunkiem, że ładnie wkomponowałby go w otoczenie. Wręcz przeciwnie. Jestem zwolenniczką różnorodności i możliwości wyboru. Nie lubię uparcie lansowanych przez pisma budowlane osiedli "od linijki" ze sklonowanymi domkami. Fajnie jest móc spełniać swoje marzenia.

Pozdrawiam wszystkich, zwolenników i przeciwników tego projektu :) .

"Stan zero" właśnie powstaje. Hurrrra! Ale to cieszy :D

Jeszcze tylko piasek i rurki do środka i potem całość zalać chudym betonem i... przerwa :( a tak miło patrzeć jak rosną mury własnego domku. No, ale mamy nadzieję, że od wiosny ruszymy dalej.

Trzymajcie kciuki :D

Najświeższe zdjęcie z naszego Placu Budowy Bilbusia będzie teraz zawsze dostępne pod ikonką (domek) strony WWW u dołu każdego naszego postu.

pozdrawiamy

Justyna&Robert

• 2 weeks później...

Justa&Robert

gratuluje!!! ogladam sobie Wasze fotki z budowy i gratuluje!!! az milo popatrzec..

teraz sobie wyobrazam naszego Bilbusia.. podobno listopad ma byc cieply i strasznie mnie kusi zeby rozpoczac budowe i postawic fundamenty jeszcze teraz... sam juz nie wiem czy to dobry pomysl...

mam kilka pytan i z gory dziekuje ze odpowiedzi:

- jak dlugo trwala budowa Waszych fundamentow? od czasu 'wkopania lopaty" do zasypania piaseczkiem?

- ile kosztowaly Was fundamenty? razem z wszelkimi niezbednymi robotkami, materialem i wykonawstwem?

PS...jakos mi czasu brak zeby sie obrazkami zajac ;)

Piotrek nasza budowa trwa i trwa... Zaczęli 11 września!

teraz znów czekają na oklaski, paru pracowników dłubie się przy płocie, a reszta... pewnie nadgania na innej budowie. Siły już nie mamy ich poganiać. Powinni już układać kanalizację. Ich szczęście, że przed zimą nie chcemy więcej niż "stan zero". Lepiej już niech to dobrze zrobią. A co do tego wciąż mamy wątpliwości. Teraz niepokoi nas stan zagęszczenia piasku w fundamencie. Już zaczynamy podejrzewać, że to my jesteśmy za bardzo upierdliwymi inwestorami :-)

Wszyscy mówią, że listopad ma być ciepły, więc tym bardziej nie śpieszy nam się z wylaniem płyty z chudziaka.

Ale nie przejmuj się naszym tempem robót. Zobacz jak u innych wartko idzie - http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=17222

Podobno 2 tygodnie to naprawdę duuużo czasu na stan zero. Nasz wykonawca też tak mówił :-) :evil: :-) Całkiem realne jest więc wykonanie go w listopadzie. Wtedy można zacząć dalej wczesną wiosną, nie czekając na rozmarznięcie ziemi.

Co do kosztów:

My mamy całościową umowę na stan zero (geodeta, zdjęcie humusu, wykopy, zbrojenie, ławy, ścianki z bloczków, zasypanie piachem) na nie podlegającą zmianom cenę 21 tys. brutto. W tym jest robocizna, wszelki materiał i sprzęt jaki może być potrzebny oraz kierownik budowy. Całość z VAT i fakturą (płatna 7dni po odebraniu gotowego 'produktu').

My mamy nieco wyższą niż w projekcie ścianę fundamentową ok.130cm nad ławy.

Aha! A kanalizacja i płyta z chudziaka ma wyjść ok 4 000 pln - Dokładnie jeszcze nie wiemy, bo to wyszło trochę w trakcie, że będziemy to robić jeszcze teraz.

Nie wiem, czy to dobra cena, czy nas naciągnęli :-)

Staraliśmy się dowiedzieć u kilku ekip. Wykonawcy 'gdzieś z Polski' oferowali nieco niższą cenę za robociznę (no i może samodzielnie udałoby się coś jeszcze zaoszczędzić na materiałach, ale nie wiemy czy na pewno), ale trudno było mieć pewność ile wyskoczy jeszcze w trakcie. No i trzeba by sporo przy nich biegać - materiały, bajery, najchętniej barak do spania...

Dostaliśmy też dwie wyceny na ponad 30 tys.

Podejrzewam, że mamy dość wyważoną cenę jak na kompleksową usługę.

Liczyliśmy też, że w ramach tej ceny zagwarantujemy sobie 'nieosiwienie przez okres budowy', ale to akurat może się nie udać :-)

Wielkie dzieki za jak zwykle wyczerpujace informacje! wasze fundamenty wygladaja okazale! jutro musze sie umowic ze znajomym wykonawca. Jeszcze dwoch poprosze o wycene. Jak bedzie wszystko oki to zaczynam budowe. Zdecydowane.

mam jeszcze jedno pytanie. Czy podpisywaliscie umowe z wykonawca? moze macie jej tresc elekrtonicznie? bede wdzieczny za udostepnienie jesli to mozliwe.

z gory dziekuje

pozdr

PP