Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co myślicie o projekcie Bilbo?  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co myślicie o projekcie Bilbo?

Recommended Posts

Umowę oczywiście podpisywaliśmy.

Mam tylko wersję papierową - tutaj są skany.

Jest tam też szczegółowy kosztorys (bez płotu). Wszystkie ceny w nim są netto, a suma to... 24 000pln (NETTO) . Jak go zobaczyliśmy powiedzieliśmy, że drogo. Pan powiedział, że cena jest otwarta oczywiście. No i staneło na 21 (BRUTTO!) :-) Więcej ugiąć się nie dał. Także patrząc na ceny w tym kosztorysie trzeba je pomnożyć przez 0,82 by otrzymać wynegocjowane ceny brutto (te bazgroły długopisem, to jest właśnie to). Zresztą nie wiadomo jak na to patrzeć :-) i gdzie dokładnie było ukryte te 4 680 pln, o które dość łatwo wykonawca opuścił cenę. Ciekawe to.... Generalnie na wszystkim sobie coś tam chciał przyciąć, a tak przyciął mniej. Ciekaw jestem opinii na czym mocno przepłaciliśmy wg tego kosztorysu.

- betonu raczej taniej byśmy nie kupili

- bloczki betonowe bywają w różnych cenach, ale te najtańsze są niewiadomo skąd i trzeba się chociaż jakoś znać, by je kupować

- wiem, że nieco taniej załatwilibyśmy pewnie geodete i koparke do humusu, ale woleliśmy mieć to zrobione kompleksowo, żeby nie było zwalania, że to coś z naszej strony poszło nie tak

- szczerze mówiąc nie wiem, czy jak dobrze poszukać to piaseczku nie można dostać taniej, może duuużo taniej ?

pozdrawiam

Robert

• Odpowiedzi 302
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Just&Robert

wielkie dzieki za kosztorys! jak zwylke mozna na Was liczyc!

21 tys nie wydaj mi sie drogo jezeli wezmiemy pod uwage ze ta cena obejmuje wszytsko od wytyczenia po zalanie chudziakiem.

Dzis mam rozmawiac w sprawie moich fundamentow. Sam juz nie wiem czy robic czy nie. Jezeli wyrobia sie w dwa tygodnie to byloby super! musze z nimi porozmawiac i dopiero wtedy podjac decyzje.

pozdr

PP

21 tys. to jest u nas bez kanalizy u chudziaka.

za to ostatnie bedzie jeszcze pewnie ok. 4 tys.

razem więc 25 tys.

Gdzieś na forum czytałem, że do 10 listopadama być dość ciepło.

Pogadaj z wykonawcą, niech się zadeklarują, że będą robić wartko, a nie się o piiiiiii. Najlepiej napisz coś o tym w umowie. My teraz na "stan 0" nie mamy nic o karach za nie dotrzymanie terminów, bo nam się nie śpieszy, ale widząc jak idzie robota, to w następnych etapach na pewno będziemy ściśle i bezwzględnie pilnować terminów już na etapie umowy.

Napewno sie odezwe. Jutro umowiony jestem z szefem ekipy ktory dokanac ma wyceny. Dodatkowo zalanowalem podpiwniczenie pod sypialnia na parterze i pomieszczeniem godpodarczym. Ciekawy jestem ceny. Obawiam sie troche tej pogody; czy zdaza zasypac przed mrozami. Mieliby zaczac w najblizsza srode. Bede informowal o postepach.

Pozdr

PP

Witam,

dopiero wczoraj otrzymalem pierwsza kalkulacje. i chyba oszaleli... jesli porownam cene do waszej do naprawde cos tu jest ni tak.

Jeden z wykonawcow podal mi cene 35 tys bez kanalizacji i chudziaka (to dodatkowe 4 tys pln). Mam w zwiazku z tym pytanie: Czy Wasze fundamenty (Justa&Robert) wykonane zostaly tak jak zostaly zaprojektowane w pracowni?

jezeli tak to mam pytanie ile kosztowala was robocizna a ile materialy.

Drugi wykonawca wypowie sie dzisiaj. Wspomnial ze ze robocizna nieco mniejszego domu uzgodnil cene na 7,5 tys. Ekipa 8 osobowa stan zero 10-12 dni od wbicia lopaty. dom ktory ogladalem muruja naprawde super! na siany fundamentowe to bez tylku mozna tapete klasc!

tak powaznie to zastanawiam sie czy jest az taka roznica cen miedzy Wawa a innymi regionami?

z gory dzieki za odpowiedz

pozdr

PP

My też dostaliśmy dwie wyceny na kwotę rzędu 33-35tys. (ale już z chudziakiem włącznie)

Z tym, że w tamtych wycenach materiały były policzone tylko orientacyjnie, a dokładnie jedynie robocizna (w jednej ok 8tys. w drugiej 11tys.).

Dostaliśmy też wycenę (ha dobre - gościu sojrzał przez 30s na projekt) na robociznę za 5tys. - z tym, że nie byliśmy pewni (ciężko się coś z nim gadało), czy dotyczy to również zdejmowania humusu, kopania, czy sypania piasku. No i trzeba by sporo wokół tej ekipy biegać z materiałem itp.

Dokładniej o tym, za co i ile płacimy w naszej umowie na stan zero jest w tym kosztorysie, który podałem. Robocizna wraz ze sprzętem jest tam oszacowana na jakieś 8tys. a materiały na 13tys. - to bez kanalizy i chudziaka.

Co do zgodności z projektem - raczej wszystko O.K.

- ławy szerokie jak trzeba i grube na 40cm (zamiast 10cm chudego B7,5 + 30cm B20 jest od razu 40cm B20) - aha! nie ma foli pod ławy)

- ściany fundamentowe z bloczków betonowych na szerokość 25cm i wysokość ok. 140cm ponad ławy. (to jest akurat więcej, bo w projekcie jest chyba 90cm)

- izolacja pod ściany ze specjalnej foli, a ścianki pomalowane abizolem z obu stron

To chyba tyle.

Pamiętaj, że zawsze możesz trochę wytargować.

A ile u Ciebie stanowi robocizna w tych 35tys. ?

Może ceny materiałów są przesadzone?

P.S.

U nas niestety daleko im do owych 10-12 dni

Wciąż nie zrobili rur i nie zalali chudziaka.

Ale płot już prawie mamy :-) (i 80 drzewek na działce!)

Przy następnych etapach bardziej będziemy wymagać terminów, już na poziomie umowy.

pozdrawiam

Robert

Witam,

z ceny 35 tys 18 to cena robocizny. Chyba Pan wykonawca przesadzil. Nie bede wymienial tu jego nazwiska chociaz byl on polecany na forum.

Dzis wieczorem mam miec wycene samej robocizny drugiej podobne lepszej ekipy - ekipy B. Zobaczymy czy cena bedzie lepsza. Stwierdzilem ze cena za materialy wszedzie bedzie zblizona (z dokladnosci do 1000pln) wiec przy wycenie nalezy sie skupic na cenie pracy ludzi i marzy Pana wlasciciela firmy.

Za nieco mniejszy domek (fundamenty) niz nasz, ekipa B wziela 7,5 tys wiec jest to akceptowalne. My zazyczylismy sobie jeszcze piwnice pod sypialnia na parterze oraz pod pomieszczeniem gospodarczym - wejscie z gazazu schodami w dol.

Mam nadzieje ze sie dogadamy i zaczniemy kopac lada dzien.

bede informowal o postepach.

Bardzo dziekuje za Wasze uwagi oraz umowe z cennikiem. Bardzo mi pomoglo przy rozmowach z wykonawcami.

pozdrawiam

PP

18 tys. PLN ???

To zdecydowanie przesadził. Toż to jeszcze nie UE u nas :-)

Nawet biorąc pod uwagę dodatkową piwniczkę do wykonania.

My decydując się na naszego wykonawcę wcale nie mieliśmy wrażenia, że wybieramy najtańszą opcję. Owszemu kusiły słuchy o niższych cenach od ekip "z Polski", robiących na czarno itp. że o Ukraińcach nie wspomnę. Nawet rozpatrując ekipy, które pewnie by nam to dobrze zrobiły (byłyby tylko może bardziej absorbujące) mieliśmy wrażenie, że wybierając akurat naszego wykonawcę przepłacamy jakieś 2-3tys. pln (co najmniej). Zdecydowaliśmy się, bo chcieliśmy mieć usługę kompleksową i bezstresową (to się do końca nie udało może, ale przynajmniej pod względem finansowym stersów nie mamy, bo cena jest stała i płatna po odbiorze). Poza tym w cenie mieliśmy od razu kierownika budowy.

Co do materiałów to masz rację. My mamy je w cenie i tak naprawdę trudno nam rozdzielić ile jest zysku wykonawcy na robociźnie a ile na materiałach, ale gdyby któraś z pozycji w kosztorysie była ewidentnie przesadzona, to byśmy ją po prostu zakwestonowali.

Myślę, że układ w którym to wykonawca kupuje materiały ma wiele zalet. Ma też wadę, bo mogą się tam ukryć jakieś jego zyski, jeżeli dokładnie nie zbadamy rynku we wszystkich tematach. Jeżeli zyski mieszczą się w jego nadzwyczajnych rabatach, a nam ceny też pasują, to wszytko jest O.K. Jednak jeżeli to wykonawca kupuje materiał, to on za niego odpowiada. Nie ma potem historii, że my coś u niego reklamujemy, a on mówi, że to wina materiału i zaczyna się przepychanka.

Jeżeli więc możesz na rozsądnych warunkach cenowych uzyskać umowę z zaopatrzeniem wykonawcy, to miom zdaniem to dobry układ. No i nie musisz marnować czasu na organiozwanie materiału.

pozdrawiam

Robert

P.S.

a! widzę, że i Justka coś od siebie napisała :-)

całuski Justuś

Mam wycene od drugiego!! wariant B

robocizna zgodnie z projektem 10 z piwniczka 12, a za caly dom odpowiednio 39 i 41.

Jutro jade porozmawiac wiec dowiem sie co to znaczy 'caly dom' - z wykonczeniem czy bez itd.

mam nadzieje ze uda mi sie jeszcze stargowac... bede z Wami na biezaco..

pozdr

PP

Witajcie,

duzo nie wynegocjowalem.

Robocizna 11 tys razem z kanalizacja i chudziakiem, czyli wszytskie prace zwiazane ze stanem zero oraz piwnica pod sypialnia i pom. gosp. (strop) z wejsciem od garazu.

Chyba nie jest to super tanio ale wydaje mi sie ze super drogo tez nie jest tym bardziej ze za 2 tyg ma byc gotowe i wszyscy bardzo chwala ich za dokladnasc, porzadek i terminowosc.

Mam nadzieje ze u mnie bedzie tak samo i ze bede zadowolony!

Jutro kopiemy dol, w poniedzialek tyczymy i kopiemy fundamenty.

Trzymajcie kciuki!

bede informowal na biezaco oraz zapewniam codzienne zdjecia z etapow budowy.

pozdr

PP

My dzisiaj też jesteśmy po rozmowach z wykonawcą na temat cen i jakości.

Po pierwsze zszokował nas ceną za kanalizację i chudziaka 6253pln - ostatecznie ustaliliśmy, że Bilbo nie ma 160m2 podstawy fundamentu tylko jakieś 134m2 i zeszliśmy z ceną na ok. 5200pln. Ale to i tak jest nie mało. Przy czym stanęło, że chudziak zbrojony ma być siatką z drutu fi6, oczka 20x20, co podraża sprawę od poprzednio ustalanych 4tys.pln o jakieś 840pln. Notabene w projekcie jest siatka fi8z oczkami 15x15 i beton B15 (ładny mi chudziak niektórzy z tego ławy leją) a my bierzemy B10. Z tego co się dowiadywaliśmy, to nie ma co przesadzać z betonem i zbrojeniem w chudziaku. W każdym razie dokładnie w zgodzie z projektem będzie kolejnych kilka stów więcej. No i właśnie 'kilka stów' to nie majątek, więc oszczędność żadna. Ale z drugiej strony mówią Ci (również na forum), że chudziak to chudziak i specjalnych obciążeń nie przenosi więc super beton na nic się nie przyda. A w większości domków to zbrojenia w chudziak wcale się nie daje (co najwyżej pod ścianki działowe).

I takie życie inwestora. Bądź tu mądry.

Reasumując: nasz chudziak z kanalizacją będzie kosztował ok. 5200pln

W tym robocizny jest za jakieś 1400pln, czyli począwszy od geodety po chudziak robocizny mamy jakieś 9500pln.

W tej sytuacji Twoje PP 11tys. z piwniczką nie jest sumą gigantyczną. Zwłaszcza, jeżeli rzeczywiście będzie u Ciebie terminowo, dokładnie i porządnie.

U nas niestety nie jest :evil:

Dziś hydraulicy kładli rury, a nas szlag trafiał, bo uważamy, że cały piasek w fundamencie nie jest właściwie zagęszczony. Pan wykonawca-kiwerownik budowy twierdzi, że widział jak zagęszczali znaczy się zagęszczony jest. My sprawdzaliśmy wg znanych na forum sposobów z prętem fi6 i uważamy, że zagęszczony nie jest. Wykonawca udaje obrażonego, że mu nie wierzymy. Nas nosi, bo od tygodnia nam obiecywał, że weźmie jeszcze zagęszczarkę i zobaczy jak się to dalej ubija. Tydzień minął, ubite więcej nic nie jest, a oni sobie rury kładą. Jutro ma być akcja - będą odkopywać partiami i sprawdzać, czy się da tak ubić 'skoczkiem', żeby pręt fi6 nie wchodził jak w masło. Wykonawca twierdzi, że wchodzi dlatego, że piasek jest miałki. My mu nie wierzymy. Zobaczymy co będzie jutro. Jeżeli nas nie przekona, to w poniedziałek wezwiemy eksperta z profesjonalną sondą do badania stopnia zagęszczenia. Kosztuje to 80pln za jeden badany punkt. Na początek spróbujemy w jednym punkcie, żeby stwierdzić, czy to my się czepiamy, czy też wykonawaca nas zwodzi.Póki co, opinie (na odległość) takich autorytetów jak HenoK mówią, że nasz grunt nie wygląda na zageszczony. Jeżeli jednak będziemy już sprawdzać profesjonalnie to odwołamy się do współczynników zagęszczenia podanych w projekcie (a nie podejrzewam, by były one niskie). Gdy okaże się, że grunt jest za słabo zagęszczony, to będzie wojna. Będziemy chcieli obciążyć wykonawcę kosztami badania gruntu oraz zmusić do odkopania całego piasku (łącznie z rurami, które dzisiaj ułożył) i zagęszczenia zgodnie z projektem.

Zobaczymy jak będzie. Na razie mamy jednak niezła nerwówkę. Pociesza nas to, że argument kasy jest jeszcze wciąż po naszej stronie. Życzym Wam jednak bardziej spokojnego budowania. Niestety nie jest to bezposrednio związane z kasą jaką się płaci i umową jaką podpisuje. Nam się wydawało, że mamy mocną umowę (zła nie jest, to wciąż nasz najmocniejszy argument, z tym że nie trafia bezpośrednio do wyobraźni wykonawcy, wciąż są próby sił) oraz nie płacimy najtaniej w zamian za co otrzymamy święty spokój. Tego niestety nie mamy... Może jesteśmy zbyt upierdliwymi inwestorami...? :wink:

Negocjujcie więc twardo i nie miejcie litości :-)

pozdrawiam

Robert

P.S.

Justa pisze nasz Dziennik Budowy

ale widzę, że wiele z jego technicznej części znajdzie się pod moim autorstwem na tych stronach :D

pozdrawiam

Robert

I lapata wkopana!

Wczoraj przyjechala Fadroma i wypapala 'wielki dol'! ekipa 'odeskowala, geodeta wyznaczyl domek i zaczynaja kopac. Jezeli wszystko dobrze pojdzie to fundament zalewamy w piatek a od poniedzialku murujemy scianki fundamentowe.

Pan Tadeusz, nasz inspektor, to 73 letni Pan inzynier z 53 - letnim stazem budowlanym - jak o sobie mowi. Bardzo konkretny facet. Piwnica zaprojektowana i odpowiedni dolek wykopany. fotki zrobione wiec postaram sie jak najszybcie nimi pochwlic tutaj na forum.

O dalszych postepach bede informowal.

Pozdr

PP

Trzymajcie kciuki!!!

a tutaj znajdziecie zawsze aktualne fotki z naszej budowy!

Pierwsze trzy fotki to stan na Dzien Zero - czyli niedziela, apotem stan z dzia pierwszego! Jutro w poludnie zrobie aktualne na Dzien 3... itd.

Mam nadzieje ze wszystko sprawnie pojdzie, a Wy bedziecie mogli w tym rowniez uczestniczyc. Bedzie mi bardzo milo!

pozdr

PP

My w piątek chyba będziemy lać chudziak.

Nasi budowlańcy zapewniali, że będziemy lać dzisiaj, czyli w środę, ale dziś stwierdzili, że wg prognozy od piątku ma być cieplej. Sprawdziliśmy prognozę na: AccuWeather.com i wynika z niej, że w najbliższych dniach większej różnicy nie ma. Nie wiemy więc, co oni znowu kombinują i przeciągają.

Mamy nowe zdjęcie z budowy. Widać tu pewną innowację :-) w naszej realizacji. Chudziak będzie wylany do wysokości styropianu, tak jak widać na zdjęciu, czyli 12cm poniżej poziomu ścian fundamentowych. Spowodowane jest to tym, iż zamierzamy dać 12cm ocieplenia w podłodze (a nie 5cm jak w projekcie) oraz ok 9cm wylewki na posadzkę (a nie 3,5cm jak w projekcie). Wynika to głównie z chęci zastosowania elektrycznej podłogówki akumulacyjnej. Zdajemy sobie sprawę, że taka niecka zbudowana z chudziaka i ścian fundamentowych to nie najszczęśliwszy pomysł, zwłaszcza przed zimą, ale mamy nadzieję, że będzie dobrze. Nadmiar wody i tak będzie mógł uciec szczeliną dylatacyjną przy ścianach.

W tle zdjęcia widać nasze oglaczki, z których jesteśmy bardzo dumni :-) Jutro wsadzimy kilka większych i wtedy dopiero pochwalimy się fotką ! :-)