Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co myślicie o projekcie Bilbo?  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co myślicie o projekcie Bilbo?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 302
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Mam nawe zdjecia z naszej budowy!!! (kliknij) Wyglada na to ze moja ekipa zdazy jutro wylac fundament. beton zamowiony na godzine 15. mam nadzieje ze sie nie spoznia i wylejemy przed zmrokiem. Trzymajcie kciuki!

Nastepne wiesci w poniedzialek. Wtedy to zaczynaja murowac scianki i piwnice. Moj inspektor mowi na piwnice 'hobby'. I ma racje! zawsze uwielbialem majstrkowac a teraz bede mial do tego 'specjalny' pokoj! i w dodatku schowamy tam piec CO, wiec zrobi sie miejsce w tzw pomieszczeniu gospodarczym.

Juz sie nie moge doczekac.

pozdr

PP

Poznaję znajome kształty fundamentu Bilbusia ! :-)

Trzeba przyznać, że wykopy, szalunki i zbrojenia wyglądają na Waszych zdjęciach KLASA! U nas wyglądało to niestety znacznie skromniej i mniej profesjonalnie :-(

No ale stoi, jakoś jeszcze :-)

Aha! Zwróćcie uwagę jak zrobione jest zdystansowanie zbrojenia od gruntu. U nas podparli je na cegłach. Nasza zaznajomiona inspektorka powiedziała nam (po niewczasie niestety), że to złe rozwiązanie, bo cegłę może później spod tego zbrojenia w ławie wypłukać i będzie dziurka.

U nas będą w sobotę lać chudziak. Trochę niepokoją nas te przymrozki. A jak tam u Was z temperaturami? Dajecie 'środki' i się nie przejmujecie?

pozdrawiam

Robert

Dzieki za rade dot. zdystansowania! zwroce im dzis na to uwage.

Srodkow nie dajemy. Podobno 2-3 stopni eponizej zera nic nie robia bo fundament jest w ziemi. Gdyby mialo byc -8-10 to trzeba dadac a tak nie. To oczywiscie zdanie mojego inspektora na ktorym polegam. Sam sie zupelnie nie znam. mam nadzieje ze nie speka

pozdr

PP

No i zalane!!!

nic nie musialem mowic na temat zdystansowania... wszytsko bylo pieknie podwieszone! i jeszcze kazali przywiezc ze soba garsc drobiakow zeby w fundament zalac - podobne kasa w domu sie wtedy trzyma :lol: zrobilem jak kazali... garsc pieciogroszowek zostala zabetonowana w fundamencie :D :D

fotki sprobuje zamiescic wieczorkiem... jak sie nie uda to dopiero w niedziele...

a jak tam Wasz chudziak Bilbusie? mam nadzieje ze wszytsko oki i wylane i juz macie tyo za soba i jestescie zadowoleni

pozdr

PP

oj nie przesadzajcie. Ciesze sie ze Wam sie podoba, bo ja sie w ogole nie orientuje i pierwszy raz widzialem jak sie wylewa fundamenty! Faktycznie to ladnie wygladalo no ale slono za to place. Nie wiem czy nie za duzo. Z jednej strony to sie ciesze ze na taka ekipe trafilem - z moja niewiedza to moga mi wszysko wcisnac :D ale z drugiej strony 11 tys robocizny to mala nie jest, czytam posty w ktorych forumowicze twierdza ze 5 tys to duzo. A ja place wiecej niz dwa razy wiecej niz to 'duzo' wiec place kosmicznie duzo! i to mnie martwi...

trzymam kciuki za Waszego chudziaka. W przyszlym tygodniu ma byc cieplo wiec niech leja!

ciekawe kiedy u mnie skoncza.. i czy dalej tak pro bedzie moja budowa prowadzona. oby...

pozdrawiam

PP

fotki wstawie wieczorkiem...

Jeśli ktoś pisze, że 5 tys. to dużo za robocoiznę przy stanie zero, to albo przesadza, albo połowę robi sam i tego nie liczy, albo też mówi o stanie zero kiosku. Twoje 11tys. z kanalizą i chudziakiem plus piwniczka, to nie aż tak wiele w porównaniu z naszymi 8tys. + 1,4tys. (kanaliza i chudziak) bez piwniczki.

Cieplej chyba rzeczywiście ma być w przyszłym tygodniu, więc może i dobrze, że się z chudziakiem u nas nie spieszyli, bywało w nocy -5, -6 st.C

Za to lasek nam wyrósł ładny w głębi działki. Widziałeś?

pozdrawiam

Robert

No lasek superowy!!! dzwig wynajeliscie zeby fotke zrobic?! p[iekne zdjecie. udalo Wam sie przekonac urzednikow ze chcecie domek nie rownolegly do granicy dzialek... slyszalem ze to nie takie latwe.

Dzieki za pocieszenie ze nie przeplacilem... kac troszke mniejszy... ale zawsze kac.

Zalewanie fundamentow mozecie juz zobaczyc. W piatek jak na zlosc byl jedynym dniem kiedy bylo ponizej zera. Mam nadzieje ze 3 stopniowy mrozik im nic nie zrobil. Wykonawca zapewnia mnie ze nie ma takiej mozliwosci zeby cos zlego sie stalo. Mam nadzieje ze sie nie myli.

Jutro ma padac :cry: maja zaczac murowac scianki... ciekawe czy im sie uda. Bede informowal na biezaco.

A macie juz moze ekipe do scian? ciekawy jestem na ile wycenili Wam robocizne. Moja ekipa wycenila fundamenty + sciany + wiezba (sama robocizna) 40 tys. Wydaje mi sie duzo (jak zwykle :wink: ) Juz 11 zaplace za fundament. Wiec zostaje 29 tys. Wiem ze okolo 10 biora za ulozenie dachu. Wiec razem jest to 39 tys. Mysle ze na 35 jestem w stanie utargowac. Czy wg Was to jest dobra cena? Czyli stan surowy z dachem...

Aha... mam jeszcze jedno pytanie do Was. Ile betonu wylaliscie 'do ziemi'? Nam poszlo 28,5 m3 za co zaplace 4700 pln. Mozecie zdradzic ile Was to kosztowalo?

pozdr

PP

Hmm, trochę zaczęlismy jeszcze raz gorączkowo przeliczać ten beton :-)

U nas w kosztorysie jest 17m3 na ławy plus ok 3m3 na stopy. I chyba coś tyle tego poszło. Plus potem jeszcze 5m3 na 'słynne' równanie poziomów.

Przyjrzałem się teraz (ładnie nie?) dokładniej projektowi. Tam jest nieźle namieszane :-) ławy mają różne szerokości. U nas mają wszędzie 60cm.

Qrcze mam nadzieję, że to nic takiego??? Największa różnica jest na ławie o szer. 90cm wg projektu. Z tym, że u nas ta ściana nie ma 8,99m tylko o jakieś 4m mniej, bo nie mamy sypialni na dole. I tak się jakoś te różnice w ilości betonu nakulały. Mam nadzieję, że nam się to nie zawali? Stopy i poszerzenia przy kominach mamy raczej o.k.

Co do wyceny robocizny za całość, to od aktualnego wykonawcy nie mamy jeszcze całościowej. Poza stwierdzeniem, że "takie domki to wychodzą gdzieś 120-130tys. - stan surowy, z dachem z dachówki ceramicznej ale bez okien - z materiałem oczywiście).

Mam za to wstępną, bez targowania się wycene innego wykonawcy, na którego się nie zdecydowaliśmy (a może i powinniśmy).

Tu jest skan z tej wyceny.

Jak widać całość jest na 45 tys. brutto. Pewnie coś by z tego dało się urwać. Stan zero wycenili na 8,5 tys. pln brutto, ale bez geodety i humusu.

Wykonawca, którego wzięliśmy miał dość porównywalną cenę za robociznę, ale było w tym od razu kierownikowanie. No i wydawało się nam, że z nim właśnie będzie najporządniej i najspokojniej. Trochę się nie udało...

pozdrawiam

Robert

P.S.

A Justa właśnie Was śledzi w internecie :-)

i też pozdrawia

Aha! Z tego przeglądania projektu zapomniałem spojrzeć na Twoje zdjęcia z zalewania.

Robimy się coraz bardziej źli na naszego wykonawcę.

U Ciebie to wygląda naprawdę poważnie.

Poza tym nieźle zaszalałeś z tą piwniczką. Nieźle pokomplikowało to fundament. W porównaniu z naszymi doświadczeniami co do cen,to chyba nie możesz narzekać, że masz jakoś specjalnie drogo. Pewnie, że zawsze lepiej mieć taniej.

Z tego, co widzę, to masz te ławy idące przez słupy w salonie pociągnięte przez cały środek. U nas w projekcie nie dochodzą one nawet do słupów. To kolejne kubiki betonu.

Napisz, czy u Ciebie dali różne szerokości tych ław. I jak możesz podeślij więcej zdjęć. Może całego fundamentu. Też zamów dźwig. :-)

Aha! A czy dali u Ciebie zbrojenie pionowe w słupach i w trzpieniach T1 (w tylnej ścianie) ? Bo nie widziałem na zdjęciach.

Robert

aaaa... to ogladaliscie nasze fotki rodzinne? co pare dni dorzucamy nowe..

co do budowy piwniczki... jest pod sypialnia i pomieszczeniem gosp. czyli bedzie miala wymiary 9x3,3 calkiem sporo... dobrze ze sie uparlem na ta piwniczke i chyba niewiele drozej mnie to wyjdzie (mysle ze 5-7 tys) a przeciez domek ma nam lata sluzyc :lol:

Co do szerokosci law to zrobili je tak jak w projekcie, czyli tam gdzie szersze to szersze itd. tylko zmartwila mnie jedna rzecz na ktora wczoraj zwrocilem uwage. Nie mam fundamentow pod kolumienki przed garazem i przy tarasie! chyba ze nie zwrocilem na to uwagi. Musze zapytac moich zawodowcow dlaczego ich nie ma choc w projekcie jest...

Z domku podesle wiecej fotek... cholera chyba ten dzwig bede musial zmowic :D

i zbrojen pionowych nie ma... a mialy byc? no...no... ciekawych rzeczy sie dowiaduje...

pozdr

PP

Justa na razie nic nie wystaje (zadne zbrojenie) ale rozmawialem z moimi magikami i beda je wmurowywac na etapie budowy scianki. mam nadzieje ze tak mozna. Zapewnieaja ze tak mozna.. mam nadzieje ze sie nie myla...

a dzis pada deszczyk... wiec tylko rozszaluja a jutro zaczynaja budowac z bloczkow... dzis maja dojechac bloczki...

sciany fundamentowe beda mialy szerokosc 38 cm wiec bloczkow pojdzie sporo...

pozdr

PP

Witajcie Bilbo builders.

Przepraszam ale coś ostatnio zaniedbałam wasz wątek i widzę, że zamienił się on już w dialog najbardziej zainteresowanych. Mam nadzieje, ze nie będziecie mieli mi za złe jeśli czasem coś napiszę.

Piterku, Ty się ciesz, ze tylko leje a nie śnieży. Widze, że również wprowadziliście zmiany w grubości ścian fundamentowych. W naszej Wierzbie było 24 cm lecz pod 36,5 cm Ytonga to troszkę za mało. Co innego w przypadku ściany dwuwarstwowej.

Okolica, w której budujecie Bilbusia jest naprawdę urocza!

Justko i Robercie, nie wiem czy udało mi się wysłać do was wiadomośc na temat stropu (mieliśmy ostatnio problemy z internetowymi robalami i część dokumentów i wszystkie wiadomości mailowe przepadły)

Justa, podziwiam za dziennik budowy, ja jakoś nie potrafię sie na to zdobyć :-(

pozdrawiam

Azia

Piotruś trudno nam powiedzieć jakie strategiczne ma to znaczenie, czy trzpienie powinny być już w ławach czy też nie....w projekcie są....może trzeba by to jeszcze z kimś skonsultować.

Asiu bardzo się cieszymy, że urozmaicasz nasz dialog :lol:

Czekamy na cenne wskazówki i uwagi, co zaś się tyczy stropu to faktycznie nie otrzymaliśmy Twojej wiadomości.

Mi też strasznie trudno było się zabrać za pisanie dziennika, ale obiecałam Robertowi, że będę pisać :lol:

Justa

Kochani! mam jednak pionowe zbrojenie ale tylko na kolumny w holu. Reszta pionowych zbrojen bedzie umieszczona juz w sciankach fundamentowych. Sorki ze nie wyslalem wiecej zdjec fundamentow... jakos wieczory mam zajete i juz nie mam sily wieczorkiem siadac do kompa. dzis niestety nie jade na dzialeczke, ale bede tam jutro z fotoaparatem wiec zrobie fotki z DNIA 9... ciekawe ile juz tam bedzie tych fundamentow... nniestety nie moge byc tam codziennie... bardzo zaluje...

Fotki wysle Wam jutro - jutrzejsze! czyli super nowe!

pozdr

PP