Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co myślicie o projekcie Bilbo?  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co myślicie o projekcie Bilbo?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 302
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszystko zależy od tego jak się urządzi ogród. My mamy 15 arów, ale już dawno postanowiliśmy, że część ogrodu to będzie las (sosny i świerki), trochę kory i ściółki a może wyrosną też grzyby :lol: (będzie też tam drewutnia) Na skraju "lasku" ma być bez,magnolie i polanka-miejsce wypoczynku, opalania. Tam faktycznie będzie trawa :lol: Wszystko trzeba tak urządzić by nie tracić całego dnia na koszenie :lol: Chcemy też mieć małe oczko z rybami lub liliami wodnymi :)) Mamy przestrzenny model domku z plasteliny na kartonowej działeczce, tak łatwiej się projektuje.

Justa

Ale super z ta plastelina!!! widze ze juz wszystko zaplanowane...

u nas tez... ja z kolei zrobilem sobie arkusz w excelu w ktorym nanioslem bryle domku, iglakow, trawy, szamba, itd. sa to tylko dwa wymiary ale zawsze cos :)

u nas bedzie krolowal trawnik! troszke iglakow glownie pod plotem.. zadnych wysokich drzewek i zero lisciastych... bedzie miejsce zeby zagrac w siatkowke (pelnowymiarowe boisko) - kiedys gralem i sentyment mi pozostal... moze moje corki beda kiedys graly?.. a teraz z kolegami o skrzyneczke piwka bedzie mozna zagrac :lol:

zostawiamy tez miejsce na basen w przyszlosci ;)) - moze jakas premia wpadnie za kilka lat :D to sobie go zbudujemy - wiec w planowanym miejscu zadne instalacje nie sa robione...

PP

Witajcie! Dopiero dzisiaj udalo mi sie dotrzec na budowe! i zrobilem nowe fotki . Az mi dech w piersiach zatyka... i lezka sie w oku kreci... pierwsze pomieszczenie z sufitem w domku gotowe! (no prawie). Jutro zalewamy chudziak...

Niestety piwniczka to dodatkowy koszt... ok 10 tys

To troche taki smiech przez lzy. Podliczam wszytsko na biezaco i wychodzi mi ze caly stan zero z koparka geodeta robocizna i wszytskim innym materialami wyjdzie nieco ponizej 40 tys... Na poczatku sadzilem ze wyniesie ok 33 tys. Troszke sie przeliczylem :wink:

Dokladne wyliczenia zaprezentuje jutro jak wszytsko oplace, a raczej w sobote.... ach ta praca.

Zluzylem 3700 bloczkow... 48 m3 betonu ... 13,5 wywrotek piasku...itd.

Ale ciesze sie z tej piwnicy ... troche przez lzy... ale sie ciesze!

W tym roku to juz koniec! Trzeba podreperowac finanse, a budowa scian potrwa jakies dwa miesiace wiec nie mam najmniejszego sensu rozpoczynac... mam nadzieje ze rozpoczne na poczatku marca - oby zima pozwolila. wtedy do konca maja bedzie stan surowy z dochem gotowy. mam nadzieje oczywiscie :lol:

pozdrawiam was mocno... mam dylemat z czego budowac... chyba jednak BK 36 plus ocieplenie.. tylko ile tego 12cm? a gdzie bede mial ten 'punkt R' (punkt rosy) i czy to takie wazne?

pozdr

PP

ello :-)

Robercie!!!Gratuluję rozpoczęcia 3 strony waszego bilbusiowego wątku :-)

Jejku jak ja wam zaadroszczę, o mojej Wierzbie już dawno zapomniano :cry:

Zabieram sie ostro do wszelkich przeliczeń kosztów prac wykończeniowych - nastąpiła zmiana planów, prawdopodobnie postaramy się wkrótce o kredyt i miejmy nadzieję w następnym roku uda się zamieszkać na wreszcie WŁASNYCH śmieciach. Nie ma lepszej motywacji niż ostry :evil: konflikcik z teściami. :lol:

PO ilości zamieszczonych na forum postów mniemam, że Robert przeczytał juz conajmniej połowę przepastnego archiwum, toteż mam pytanko: Nie natrafiłeś gdzieś na wątek o ogrzewaniu podłogowym (wodnym) gdzie zawarte byłyby informacje o kosztach takowej instalacji????Licze, liczę i doliczyć się nie mogę :-)

Piterku, zdjęcia pierwsza klasa. Dzieki za info o Wiktorczyku ...choc nie jestem pewna czy nie skończy się na PCV'kach :cry: :cry: :cry:

pozdrawiam

Asia - sympatyk waszego bilbusiowego wątku :-)

Kredyt w obecnych warunkach nie jest chyba taki zły (miejmy nadzieję).

Oprocentowanie zeszło do akceptowalnego poziomu. Jak będzie dalej... zobaczymy.

Co do PCVłek, to też nie wiemy jak się skończą nasze marzenia i niczego nie wykluczamy. Ale jeżeli już to mowa chyba o białych oknach PCV. Te są rzeczywiście nie tylko konkurencyjne ale wręcz kuszące cenowo. Z naszego wstępnego rozeznania wynika, że te oklejane (zwłaszcza dwustronnie) zaczynają kosztować podobnie albo więcej niż drewniane, a już szczególnie przy oknach nietypowych (u nas okrągłych). :wink:

Wątki o ogrzewaniu podłogowym śledzę nałogowo :wink: ale głównie dotyczy to podłogówki elektrycznej.

O wodnej wiem niewiele.

Z tego co wiem, to instalacja wodnej podłogówki jest droższa od inst. ze zwyczajnymi grzejnikami wodnymi jakieś 20-50%. Informacje, że nie jest droższa, albo że tańsza trzeba chyba między bajki włożyć. Myślę, że dobrze jest w przypadku wodnego c.o. założyć coś takiego w miejscach gdzie ciepła podłoga będzie mile widziana (szczególnie łazienka).

Jest też chyba pewna kwestia połączenia instalacji grzejników z podłogową. Generalanie chodzi o to, że w podłogówce nie może być zbyt gorąca woda, a w grzejnikach i owszem, może. Nie znam się na tym ale raczej unikłabym jakiś drogich i wyrafinowanych rozwiązań. To samo dotyczy sterowania. Niech już automatycznie regulują temp. grzejniki a podłogówka wystarczy chyba jak się da włączyć i wyłączyć.

Tu kilka linków z Forum o wodnej podłogówce:

(może już czytałaś, ale może chociaż jeden się przyda)

CO - mieszane, podłogowe, RTL, grzejniki

WODNE OGRZEWANIE PODŁOGOWE

grzejniki i podłogówka - regulacja

Wylewki a ogrzewanie podłogowe

OGRZEWANIE PODŁOGOWE

Ogrzewanie podłogowe?

mała podłgówka podłączona do kaloryfera w łazience

pozdrawiam

Robert

P.S.

Justa też pozdrawia :-)

Robert jestes prawdziwym zawodowcem - forumowiczem :lol: znasz tu chyba wszystkie tematy! zaluje ze nie mam czasu duzo czytac...

My tez czekamy na kredyt i mam nadzieje ze go dostaniemy. Tyle ze my starac sie bedziemy o kredyt z funduszu socjalnego w mojej pracy. To powinno starczyc na stan surowy (moze nawet zamkniety). Problem w tym ze musze znalezc dwoch poreczycieli. co najmniej jeden musi byc rowniez pracownikiem. A znalezc takiego poreczyciela nie jest latwo. chyba ze 'na wymiane' - "ja porecze tobie a ty mnie". wstepnie rozmawialem z kolezanka i wyrazila zainteresowanie :D wiec mam nadzieje ze sie uda.

O kredyt 'na wykonczenie' bedziemy sie starac w polowie roku. Jeszcze sie nie interesowalem doglebnie tematem kredytow ale znajac Was to wszystko macie juz dokladnie przemyslane :D

Czy spotkaliscie sie z programem do komponowania ogrodu ktory nazywa sie Garden Composer? wpadla mi w raczki wersja demo i postanowilem go zakupic (100pln) poinformuje Was czy bylo warto. wyniki pracy oczywiscie Wam przedstawi yu na fotum.

Podliczylem wlasnie wydatki zwiazane z fundamentami - stan zero. i tak:

Geodeta + koparka + projekt piwnicy + koszt inspektora = 2 450

Wszelkie materialy zakupione do budowy fund. = 27 400

Robocizna = 11 000

Razem 40 850 koszmar jakis!

Piwnica kosztowala nas okolo 10 tys wiec bez piwniczki mysle ze zamknalbym sie w 30 tys - to o kilka tys wiecej (chyba o 4tys?) niz u Was moi drodzy wiec chyba nie jest tak zle biorac pod uwage ze sam nie bylem z stanie niczego nadzorowac...

po poludniu zamieszcze fotki naszego STANU ZERO!

pozdr

PP

Robert jestes prawdziwym zawodowcem - forumowiczem ...

PP - ale Justa się oburzyła :-) Ona na równi ze mną buszuje po forum. Bierze nawet udział w mini konkursach.

Tego programu Gardens Composer chyba nie znamy. Mieliśmy jakieś komponowanie ogrodów 3D, ale było słabiutkie. Czekamy na relacje o tym programie.

pozdrawiam

Robert

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam Wszystkich w Nowym Roku!!!

Zycze Wam spelnienia wszystkich marzen, cirpliwosci i wytrwalosci!!!

Dawno juz nic nie pisalem na temat domku... wreszcie zdecydowalem sie na OKNA!!! wybralem Gorana, m.in ze wzgledu na dobre opinie na forum, niezly rabat (20%). Calkowity koszt stolarki okiennej (drewno, meranti) do bilbusia to 13,2 tys plus montaz 1,5 wiec okolo 14,6 okienka z montazem. najdrozsze bylo oczywiscie okienko z pokoju dziennego :(

Zdecydowalem sie tez na gazobeton z Faelbet (Prefabet Zeran) 36tka. Mam nadzieje ze zima nie bedzie dluga i pozwoli rozpoczac budowe w marcu.

Nie mam jeszcze wyliczen ceny, dachu ale wstepnie wybralismy cementowa dachowke z Euronitu

pozdrawiam ALL BILBO LOVERS!!!

PP

Witamy wszystkich w Nowym Roku,

Przez ostatnie tygodnie nie mieliśmy kiedy zajrzeć na Forum, ale już znowu tu jesteśmy. Zabieramy się za zdobycie kredytu, jeżeli się uda, będziemy mogli już wkrótce komentować kolejne postępy budowy naszego Bilbo.

Oby!!!

Nasza wycena okien w PINUS opiewa na ok 22tys PLN brutto, ale sporo pozmienialiśmy względem projektu, a i okrągłe okienko z salonu okazuje się u nas nie najdroższym. Mamy jeszcze nadzieję na więcej rabatu, na razie mamy tylko 10%. Z tym, że jeszcze do tego trzeba będzie doliczyć rolety, więc sporo sianka trzeba na to przygotować.

Co do ścian do wciąż trwamy przy decyzji, że będą z silikatów. Aktualnie zagłębiamy się w temacie dostawcy.

Dach też zamierzamy zrobić z cementówki. Chyba IBF, bo tani i raczej OK, ale się jeszcze zobaczy. Dokładnych wycen jeszcze nie mamy. Nasz dotychczasowy wykonawca rzucił tak orientacyjnie 12 tys. netto za więźbę i 28 tys. za pokrycie Brassem. Na razie nie mamy pojęcia czy to dużo czy mało, poza tym, że więcej nieco niż w kosztorysie z Horyzontu. Popytamy jakieś ekipy od dachów i firmy od dachówek.

Liczymy też na wieści od Ciebie PP.

Aha! A zastanawiałeś się nad lukarnami? Te daszki tam mają za małe nachylenie na dachówkę. No i w projekcie oryginalnie dachówki tam nie ma. Tylko jak to będzie wyglądało??? Może na pełne deskowanie i papę da się położyć dachówkę w celach dekoracyjnych(?) Podjedziemy też w tej sprawie do Horyzontu. Mamy bliżej niż Ty PP :-)

pozdrawiam

Robert