Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co myślicie o projekcie Bilbo?  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co myślicie o projekcie Bilbo?

Recommended Posts

Filmy doszły.

Mury jakieś znajome :-)

Dla bramy garażowej znaleźliśmy takie rozwiązanie, że prostokątna część ruchoma ma wysokość 225cm a dodatkowe 20cm jest wykonane z tego samego materiału co brama, ale jako "fix". Było nam to potrzebne głównie dlatego, że po naszych kombinacjach z obniżaniem stropu w garażu (i automatycznie zwiększaniem wysokości w pomieszczeniu nad garażem) okazało się, że pomiędzy światłem bramy garażowej a stropem garażu jest zaledwie 5cm różnicy i nie zmieści się tam konstrukcja "zwijania" bramy segmentowej. W naszym rozwiązaniu zaślepiamy na stałe nieruchomą konstrukcją bramy najwyższą część łuku i pozostawiamy bramę ruchomą o wys. 225cm. Po zamknięciu efekt jest taki jakby brama zajmowała pełny łuk o szczytowej wys. 245cm.

A propos drzwi wejściowych. Macie namiary (może w inecie) na jakieś ciekawe wzory ??? Mamy dużą dowolność pokombinowania z naszymi drzwiami, ale nie za bardzo udaje nam się znaleźć czy wymyśleć coś co by nas naprawdę satysfakcjonowało.

Nasze wyceny z IBF (z 18% rabatu a można by dobić do 20%) na dachówkę i wszystkie dodatki cementowe opiewały na około 9,2 - 9,5 tys. pln. IBF jest po prostu tańszy o jakieś 20%. Ale róźni się np. kolorami od Braasa. Jeżeli interesuje Was brązowy, to ten z IBF jest moim zdaniem mało ciekawy.

12,5tys. za bloczki to bardzo porównywalne z ceną ścian z SILKI, być może nawet ciut drożej.

pozdrawiam

Robert

• Odpowiedzi 302
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś może mnie oświecić jak wykonywał w swoim Bilbo taki zwężający się ku górze komin oraz kominek zewnętrzny?

Ja kupiłem inny projekt z Horyzontu (Rumcajs http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=68&id_autora=9&spacer=2&proj=RUMCAJS), który ma podobny komin. W projekcie brak jest jednak szczegółów. Zastanawiam się jak to się buduje (i z czego) w praktyce. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

Czy ktoś może mnie oświecić jak wykonywał w swoim Bilbo taki zwężający się ku górze komin oraz kominek zewnętrzny?

Ja kupiłem inny projekt z Horyzontu (Rumcajs http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=68&id_autora=9&spacer=2&proj=RUMCAJS), który ma podobny komin. W projekcie brak jest jednak szczegółów. Zastanawiam się jak to się buduje (i z czego) w praktyce. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

Komin mozna zrobic tak jak proponuje Robert lub wymurowac z klinkieru kazda nastena warstwe delikatnie przesunac wzgledem poprzednie (np o 1cm).

tak naprawde to trzeba przeliczyc o ile nalezy warstwe przesunac. Jezeli u gory komin ma byc wezszy niz na dole o powiedzmy 50 cm a wyjdzie nam ok 100 warstw cegly to dzielimy 50cm/100 i wychodzi nam ze przesuniecie powinna wynosic ok 5mm na warstwe. wprawdzie wyjda nam 'schodki' ale w praktyce nie bedzie ich prawie widac.

Sam zastanawiam sie jaka wersje wybrac...

Jutro wylewam strop!!!! i bardzo sie ciesze!!! jak zrobie fotki to napewno sie nimi podziele!!!

pozdr

PP

• 4 weeks później...

O chyba sie wszyscy zatracilismy w budowaniu... i watek zaniedbany...

Bilbo - reaktywacja!

wlasnie w piatek skonczyli mi wiezbe! w tym tygodniu konczymy sciamy, a w nastepnym zaczynamy kryc dach. a jak u was? fotki chyba nie podmieniacie bo caly czas ta sama!!! czekamy na nastepne!

Nasze postepy tutaj!

Przed 1 maja zdazylismy kupic okna drzwi wew, zew, kotlownie i dach.

Raczej bez szalenstw... a jak u Was z zakupami?

uciekamy na dzialke!!!

pozdrawiamy!!!

PP

Witaj,

ja buduje Bilbo z horyzontu... komin z klinkieru wyszedl piekni!!!! mozesz ocenic sam kliknij tutaj

Jezeli masz skosny komin to obliczasz roznice pomiedzy dolem i gora. Dla przykladu przyjmijmy ze jest to 54cm. Jezeli komin ma 6,3 metra wysokosci a jedna warstwa cegiel wraz z zaprawa to 7cm to mozemy obliczyc ilosc warstw = 630/7 = 90 warstw. Teraz roznice w serokosci komina dzielimy przez ilosc warstw = 54cm/90 = 0,6cm.

jedna warstwa od drugiej powinna byc przesunieta wzgledem siebie o 6mm. Jest to trudne do odmierzania wiec lepiej rociagnac linke pomiedzy podstawa komina a szczytem. Linka bedzie imitowala prawidlowy skos. Murarz muruje kolejne warstwy tak aby byly jak najblizej linki i skos wychodzi super.

U mnie skos wyszedl pieknie a roznicy pomiedzy poszczegiolnymi warstwami praktycznie nie widac (ok 6mm pomiedzy kazda)

milego murowania - warto bo efetk jest super!

pozdrawiam

PP

• 2 weeks później...

Witamy, witamy

U nas było praktycznie z miesiąc przestoju. :evil: Nie cieszy to nas wcale, ale ponoć ostateczne terminy mają być zachowane, czyli wprowadzamy się w listopadzie. Na razie wzięli się za ściany poddasza i roboty wreszcie zaczynają nabierać tempa.

Otwór na okrągłe okno wygląda niesamowicie!

Linia antresoli również prezentuje się świetnie.

Ciszy nas ten projekt!

Ale u Was PP prace idą jak burza! Dopiero, co mieliście więźbę, a już jest i dachówka. Pięknie!

Widzę, że zrezygnowaliście z jednej lukarny.

Kominy wyszły rzeczywiście świetnie. A jak wyglądają z bliska te "ząbki"?

Z przedmajowych zamówień też mamy okienka i drzwi. Do tego trochę zaliczek tak, że dach ocieplenie i parę innych drobiazgów też już mamy zaklepane.

Już byśmy chcieli to wszystko mieć zmontowane! Na razie uzbrajamy się w cierpliwość...

Kiedy zobaczyłem TO:

http://www.superpc.pl/img/bilbo/podniesiony.jpg

... zrozumiałem, że ten projekt nie może nazywać się inaczej... :lol: :lol: :lol: ,

jeszcze tylko koładka na tym okrągłym i będzie jak w Hobbitionie...

czyli pięknie...

Pozdrawia WAS miłośnik hobbitów, elfów i wszystkich pokojowych ludów Śródziemia (+Golumna... :wink: ).

Trochę się u nas wreszcie ruszyło.

Zdjęcie zbudowy nie tylko wymienione, ale też różni się od poprzednich :-)

Więźba ma jednak przyjechać dopiero na koniec maja.

A u Ciebie PP już te wszystkie ściany na poddaszu są wymurowane?

No i jakie pierwsze wrażenia odnośnie wielkości i rozkładu pomieszczeń. gdy to już możecie widzieć "na żwywo" pod dachem?

Planujeciem może rozprowadzić ciepło z kominka po Bilbusiu?

My planujemy, ale ten domek nie jest wdzięcznym obiektem takich zamierzeń, więc każdy dobry pomysł jest tu na wagę złota :-)

A tak a'propos to coś mało Forumowiczów buduje Bilbo.

pozdrawiam

Robert

witam!

ciesze sie ze u was ruszylo!!! u nas od tygodnia jest gotowy dach, w tym tygodniu skonczyli instalacje elekrtyczna, w nastepnym wchodzi hydraulik, a w pierwszym tyg czerwca tynkarze. chcialbym wszystkie mokre roboty zakonczyc do 25 czerwca. Potem zostawic na 4 tygodnie zeby przeschlo. u mnie sa takie przeciagi ze powinno wystarczy aby tynki osuszyc. 20 lipca chce wprawiac okna i drzwi i rozpoczac wykonczenie - czyli plytki, parkiet lazienki, oswietlenie, podwieszane sufity itd. Mysle ze w pazdzierniku powinnismy sie wprowadzic.

Fotki sprzed dwoch tygodni mozecie zobaczyc tutaj. Pieknie wyglada na Bilbus! wszyscy sie zachwycaja z nami na czele!

pozdrawiam

PP

• 5 weeks później...

Witam zapomniany temat...

jak idzie na budowie u Bilbowiczow??? u mnie klopoty w elektrycznoscia - jak nie zalatwie czegos e energetyce to nie wprowadzimy sie w tym roku :cry: Na umowie mam ostateczny termin doprowadzenia i odbioru instalacji na 12/2005... to nie jest dobra wiadomosc...

wydatki ciagle rosna a kasa z kredytu maleje .. niestety .. mam nadzieje ze zmiescimy sie z budzetem..

Zalozylem juz instalacje elektryczna, wod-kan, TV, telefon, kable glosnikowe, alarmowe, domofonowe, do sterowania zaluzjami, do sterowania piecem, centralny odkurzacz (sam robilem!!! bardzo proste! - zdecydowanie polecam! - monter chcial 800 pln - ja z tesciem zrobilismy to w 4 godz - tesciu docinal rurki) - za rurki kolanka gniazda klej zaplacilem 250 pln - przyjeto ode mnie wszystkie zwroty tzn niewykorzystane czesci.

Teraz tynkarze szaleja i mam nadzieje do konca tygodnia ocieplone i zalane beda podlogi ze wszelkimi instalacjami (ogrzewanie)- ciekawe czy o czyms nie zapomnialem wraz ze swoimi zawodowcami.

Moze macie jeszcze pomysly na jakiekolwiek instalacje o ktorych nie pomyslem??

Jak idzie u Was? ciekawy jestem jak Wam wyszla dochowka IBF. Czy jestescie zodowoleni? a jak walka z kredytem?

Uff!

Może zacznę od końca... z kredytem obecnie nie walczymy. Wzięliśmy 3z4 transzę i nie widzimy większych problemów w tej sprawie. No może poza tym, że chętnie wzięlibyśmy i piątą transzę z czterech :-) I chyba rzeczywiście o tym pomyślimy - przynajmniej o połowie z niej. Jest dokładnie tak, jak wyżej napisał PP wydatki ciagle rosna a kasa z kredytu maleje .. niestety .. mam nadzieje ze zmiescimy sie z budzetem..

Tylko nasza nadzieja na zmieszczeniu się w budżecie polega na okrajaniu zadań (np. łazienka na górze już definitywnie pozostanie w stanie surowym) oraz w.w. pomysłach na powiększenie budżetu. Zgroza!!! A przecież wydatki to nie tylko dom - trzeba coś zrobić wokół niego!

Ale nie to nas najbardziej obecnie martwi.

PP - pytasz ja wyszła dachówka IBF?

Nie wiemy!!!

Wciąż nie mamy więźby na dachu. W sobotę położyli murłaty dzisiaj parę krokwii nad garażem. Z terminami jest gorzej niż źle! Jutro szykujemy się na poważną rozmowę z wykonawcą. Najwyraźniej stracili jakąkolowiek płynność sił roboczych i poczucie czasu. Wciąż pojawiają się jakieś problemy. Dobrze, że piszesz PP na czym stoicie obecnie, będziemy mieć kolejny argument, jak daleko jesteśmy do tyłu. Powoli tracimy wiarę, w realność zamieszkania w tym roku. A było tyle czasu... do stracenia (jak się okazuje).

Energetyka również stawia pod znakiem zapytania tegoroczny termin, ale tu staraliśmy się zrobić co możliwe, nawet za cenę przeinwestowania i sfinansowania wykonania projektu przyłącza. Majaczą się więc nam terminy w okolicach sierpnia-września 2004r - co z tego będzie zobaczymy. Ale Wasz 12/2005 jest przerażający - to znacznie powyżej maksymalnych 14 m-cy obwiązujących w ZE. Niestety z monopolistami trudne jest życie ... :(

Co do instalacj to macie chyba pełny wypas :-) Można jeszcze pomyśleć o sieci komputerowej, ale w tej dziedzinie wszystko tak szybko się zmienia, że nie wiem, czy warto coś zamurować w ścianach. Ja stawiam głównie na grube peszle w posadzkach, łączące wszystkie pomieszczenia, tak żeby w przyszłości dało się nimi przeciągnąć co będzie potrzebne. Co do reszty instalacji, to z w.w. kasowych względów zaczynamy to rozpatrywać raczej pod tym względem, co z tego o czym pomyśleliśmy, rzeczywiście jest nam potrzebne...

Już późno... muszę sobie jeszcze raz jutro od rana policzyć pozostałe do listopada tygodnie... coraz słabiej widzę szansę na to, że wszystko się uda zrobić, ale będziemy o to ostro walczyć.

pozdrawiam

Robert

bilbo,

zainteresowały mnie mocno dwie rzeczy z tych o których pisałeś - energetyka i sieć komputerowa.

energetyka - czy masz te terminy już po połączeniu się kilku ZE w koncern?

Bo to nastąpiło niedawno i oni już zaczynają wydawać pierwsze decyzje. U nas mamy zapewnienie dostaw i przyłączenia, wydane warunki, ale jesteśmy pionierami i prądu póki co nie ma. Chciałabym wiedzieć jak oni to teraz załatwiaja.

A co do sieci - czy puszczasz peszle nad podłogą? że będzie je widać znad posadzki, np. z boku na ścianie, czy pod posadzką? Faktycznie tutaj sporo się zmienia.

BK,

Co do peszli. To szczegółowo jeszcze tego nie mamy przemyślanego, ale wyobrażam je sobie pod posadzką jako prste odcinki łączące kolejne przylegające do siebie pomieszczenia.

Nie wiem, jakie zasady obowiązują w nowym koncernie ZE. Z procesu tego łączenia dotarło do nas jedynie tyle, że w maju ponoć wszystkie przetargi były zawieszone i nic się nie działo, bo się ZE łączyły. My podpisywaliśmy umowę w lutym czy w marcu 2004. Wtedy obowiązywały w Energetyce teminy 14m-cy od podpisania umowy. Samo wydanie warunków przyłączenia jeszcze ZE do niczego nie zobowiązuje i żadne terminy się od tego momentu nie liczą. Liczy się dopiero od chwili wpłacenia całej (nie I raty np.) kasy z tytułu "zryczałtowanej opłaty przyłączeniowej". Oczywiście na naszym osiedlu są domy, którym ten termin minął, a prądu dalej nie mają. W naszym przypadku 14m-cy wypadłoby w 2005r i nikt w ZE nie był nam w stanie ani obiecać ani dać cienia nadzieji, że przyłącze zostanie wykonane wcześniej niż umowa przewiduje. "Może się tak zdarzyć, ale nie musi. My mamy swoje terminy i procedury". Jedyne, kosztowne niestety, wyjście jakie nam zaproponowano, to wykonanie dokumentacji projektowej przyłącza (wraz z pozowoleniem na jego budowę) we własnym zakresie. W umowie z ZE owa dokumentacja zajmuje 7 z owych 14 m-cy. "Nam" udało się ją wykonać w jakieś 2 m-ce i oddać na początku maja. To nadal nie wrożyło jeszcze nic dobrego, bo 7m-cy od maja wypada w grudniu, a wiadomo że ZE jeszcze się może śliznąć z terminem. Tym bardziej w grudniu, gdy może powiedzieć, że z powodu mrozu przekładają termin realizacji na wiosnę. Nam się jednak udało (tfu! tfu! nie zapeszać :-) ) podpiąć realizację naszego przyłącza do znacznie wcześniej zamawianej realizacji u sąsiadów, która akurat była tuż przed procedurą przetargową. Skojarzenie tych dwóch sąsiadujących realizacji wydawałoby się logiczne i oczywiste, ale... nie stałoby się faktem, gdyby nie to, że nasz projekt był realizowany indywidualnie na nasze zlecenie. Wcześniej w ZE podczas wydawania warunków przyłączenia nie dostrzeżono tych dwóch przyłączy obok siebie. Aha! Projekcik z cała papierkologią kosztował nas dodatkowe 1,5kpln.

Się rozpisałem o tym prądzie :-) To pewnie pod wpływem wiadomości, że mamy mieć gotowe przyłącze najpóźniej we wrześniu.

A termin zamieszkania w naszym Bilbusiu wciąż obiecywany jest na listopad. Mimo wcześniej wspomnianych opóźnień. Pożyjemy zobaczymy...

pozdrawiam

Robert

• 3 weeks później...

Hej !

Co tam słychać na froncie robót?

Bilbo w Marianowie pewnie jest już nieźle podszykowany.

U nas wciąż zmagają się z dachem, ale 'już' w tym tygodniu przyjeżdżają okna.

Właśnie zaczynam zliczać metry kwadratowe i koszty wykończeń.

Uff! To jest naprawdę wykańczające :-)

PP, jakie u Ciebie wyszły kalkulacje powierzchni tynków na ścianach murowanych, sufitów podwieszanych na poddaszu i w sumie całej powierzchni do malowania?

pozdrawiam

Robert

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 months później...