Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

malownie - problem po farbie podkładowej

Recommended Posts

WItam, Mam problem na ścianach i sufiach po pomalowaniu ich farbą podkładową...

Nowy Budynek,

Ściany - tynki maszynowe stały rok czasu tylko pobiałkowane (farba biała standard)

później szło szlifowanie (80 papier) i w miejscach które uważałem za beznadziejne gładź (CEKOL 45) jakiś tydzień temu.

Sufit - GK zakończone 2 miesiące temu, łączenia które były nie do końca ładne - wykończone gładzią (CEKOL 45) jakiś tydzień temu.

Teraz chciałem to pomalować farbą podkładową. A tu ZONK !!!

W url'u jest moja galeria zdjęć po malowaniu (niestety komórką)

Dziwne bo robią się jakieś wypryski, z farbą (kładzioną wałkiem) odchodzi część ściany ....

http://SamuraiJack.fotosik.pl/albumy/467438.html

Pomocy o co chodzi !?!?!?

...napiszę jak się to robi a Ty sam zobaczysz gdzie popełniłeś błąd...

...jeśli tynk jest na tyle dobry że nie trzeba całego szpachlować wtedy najpierw się gruntuje.... może być tani (15zł/10l) grunt z Castoramy. Na to warstwa farby ale nie standard tylko DOBREJ! To ona decyduje czy póżniej będzie się trzymać dobrze ściany! Nie warto się zniżać poniżej 60zł/10l. Preferuję Kabe Perfekta (ok.80zł). Farbę na podkład jeszcze delikatnie (jeśli Kabe to mocniej) chrzcimy wodą... to nadal jest podkład! Teraz po pomalowaniu wychodzą wszystkie niedociągnięcia... szpachluje się to najlepiej gotowymi szpachlami z wiaderka np Śnieżka (20zł/8kg) ...w przeciwieństwie do Cekolu C45 mają drobne ziarno i nie widać przejść pomiędzy szpachlą i ścianą... do tego również nadaje się gips szpachlowy Dolina Nidy. Szpachlowane miejsca szlifuje się i maluje... jeśli był gips szpachlowy dobrze jest zagruntować... szpachlówka z wiaderka ma mniejszą chłonność (szpachlówka akrylowa). I tak wykończona ściana stanowi dobre podłoże do dalszego dekoracyjnego malowania...

...podpowiem gdzie był błąd...

Zapylona ściana po szlifowaniu (dlatego się gruntuje)... możliwe że również z tego powodu Cekol się nie trzyma ściany... słaba (tania) i kredująca farba podkładowa... zbyt gęsta farba...

...jak to naprawić?

................niestety skrobać :(

UWAGA!

Nawet nie myśl by "wzmocnić" teraz to gruntem!

Narobisz sobie dopiero problemów!

Miałem podobne problemy ale tylko punktowo (na ponad 300m2 ścian kilka punktów, łącznie może wszystkiego z 0,2 m2)...

Tynk: gipsowo-wapienny, na to gładź "dolina nidy" tam gdzie była konieczność. Całość zagruntowana (grunt jak pisał Rom-Kom) tanim gruntem z marketu, podkład z białej farby dekorala. Na to kolejne szpachlowanie (co wyszło po pomalowaniu na biało). Po każdym szpachlowaniu/szlifowaniu ściany były odkurzane/przecierane żeby pyłu sie pozbyć, ale już nie gruntowane. I tu pojawiły sie problemy - niektóre miejsca po szpachlowaniu odchodziły... ale np. dopiero podczas 2-3 malowania końcowego (dotyczyło tylko dulux-a, berker nie robił problemów)...

Rozwiązanie (może niezbyt fachowe ale co tam) - zdarte szpachelką wszystko do żywego tynku (obszar gdzie farba odchodziła + kilka cm wokoło), zagruntowanie raz jeszcze, szpachlowanie (żeby wyrównać powierzchnię), gruntowanie i malowanie (na zasadzie wyprawek) żeby wyrównać kolor. Jak na razie (ponad miesiąc) trzyma się wszystko pięknie, nic nie odłazi i chyba raczej już nic takiego nie nastąpi.

...weź wodę z jakimś detergentem np. płyn do mycia naczyń... szczotką malarską (ławkowcem) zmocz ścianę... jeśli "bąbluje" i łatwo zeskrobać szpachtelką to zeskrob całość... jeśli się mocno trzyma to tylko miejscowo zeskrobać... trzeba to dobrać eksperymentalnie... Jeśli się tego dobrze nie zrobi to przy każdym następnym malowaniu będzie farba odchodzić - zawijać się będzie na wałku.

próbę zrobiłem tylko (aż) w 2 pokojach. Reszta pomieszczeń ma zrobione tylko białkowanie, szlifowanie i gładź...

zastanawiam się teraz co z tymi pomieszczeniami ?

Teraz grunt i malować czy już tylko wielokrotne malowanie bez gruntu i farby podkładowej ...?

...teraz pytanie czy cekol dobrze się trzyma ściany... jeśli tak to gruntem i rozcieńczoną farbą jeśli cekol się nie trzyma (na mokro bo na sucho to może się i dobrze trzymać) to zeskrobać... przemyć te miejsca... zagruntować i dopiero szpachlować... jeśli tego nie widzę to nie mogę kategorycznie i stanowczo powiedzieć jak to zrobić...

Miałem podobne problemy ale tylko punktowo (na ponad 300m2 ścian kilka punktów, łącznie może wszystkiego z 0,2 m2)...

(...)Jak na razie (ponad miesiąc) trzyma się wszystko pięknie, nic nie odłazi i chyba raczej już nic takiego nie nastąpi.

Możesz mieć problemy przy następnym malowaniu... gęsta i spoista farba potrafi oderwać poprzednią warstwę... zawija się na wałku...

Ja tez zapytam o cos - zeby zapobiec podobnym problemom: zaciagam sufit z g-k po calosci szpachla Sheetrock. Na razie zaciagnalem 1 raz, zeszlifowalem wieksze nierownosci po szpachli, odpyliem i .... no wlasnie - zamierzam czynnosc powtorzyc 1-2 razy az do uzyskania efektu rownomiernej gladzi na calosci.

Czy po pierwszym szlifowaniu i przed nalozeniem kolejnej warstwy sheetrocka powinienem zagruntowac powierzchnie czy nie jest to wymagane?

I pozniej - po ostatnim szlifowaniu a przed nalozeniem farby podkladowej tez gruntowac gruntem typu Unigrunt, Kreisel czy czyms takim?

(...)Jak na razie (ponad miesiąc) trzyma się wszystko pięknie, nic nie odłazi i chyba raczej już nic takiego nie nastąpi.

Możesz mieć problemy przy następnym malowaniu... gęsta i spoista farba potrafi oderwać poprzednią warstwę... zawija się na wałku...

Mam nadzieję, że nie będzie problemów. Po wszystkich operacjach na koniec malowałem raz jeszcze już całość ściany i żadnych niepokojących objawów (tam gdzie wcześniej był problem a zrobiłem jak napisałem - zdarcie, grunt, szpachel, grunt, malowanie) nigdzie nie zauważyłem. A jeśli się pojawią - cóż... procedurę powtórzę :) Właściwie nowa chata więc i tak przy następnym malowaniu będzie co robić (np. pęknięcia, otarcia i uszkodzenia przy przeprowadzce i innych pracach wykończeniowych... co w późniejszym czasie już tak intensywnie się nie "pojawia").

• 2 months później...

no i ja sie nabawiłam podobnych problemów.

Położone mam gładzie na sufitach i gzymsach z k/g. Wczoraj wzięłam się za gruntowanie (śnieżka grunt) i gładź w kilku miejscach zaczyna odłazić. Podejrzewam, że jakbym jeszcze dłużej pojeździła tym wałkiem po suficie to odeszłoby więcej. Wykonawca radzi rozrzedzić farbe (mogła byc zbyt gesta) lub od razu kupić Unigrunt i pomalować pędzlem a dopiero na to np śnieżka grunt.

Zda to egzamin?

no i ja sie nabawiłam podobnych problemów.

Położone mam gładzie na sufitach i gzymsach z k/g. Wczoraj wzięłam się za gruntowanie (śnieżka grunt) i gładź w kilku miejscach zaczyna odłazić. Podejrzewam, że jakbym jeszcze dłużej pojeździła tym wałkiem po suficie to odeszłoby więcej. Wykonawca radzi rozrzedzić farbe (mogła byc zbyt gesta) lub od razu kupić Unigrunt i pomalować pędzlem a dopiero na to np śnieżka grunt.

Zda to egzamin?

Jest pewna zasada. Jeżeli odchodzi gładź znaczy to, że jest ona źle nałożona (może zbyt grubo, niedokładnie) albo na źle przygotowane podłoże.Jeżeli odchodzi farba, powierzchnia na którą malujesz jest źle przygotowana.

Moja rada, zerwać gładź która odchodzi, odkurzyć i oczyścić powierzchnie pomalować impregnatem lub gruntem i nałożyć na nowo gładź. Jak ktoś wcześniej napisał, spróbuj acryl putz z kubełka.

Można też nie zrywać gładzi, tylko troszkę rozrzedzić farbę i delikatnie pomalować, ale zapewne jak nie przy malowaniu farbą docelową to przy kolejnym malowaniu zacznie odpadać. Nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania. Jeżeli porządnie tego nie zrobisz, to na pewno będą problemy.