Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A było to tak.

Pierwsza rozmowa.

- po ile tynki? 11zł robocizna.

-ok, róbcie

po robocie mówią,ze wyszło ponad 1000m2 i że tynki są po 27zł/m2, bo z materiałem.

pierwsze wk...nie.

zgodziłem się na 920 m2 i 25zł/m2.

Dziś postanowiłem policzyć te metry. ufff. wyszło 860m2.

w bojowym nastroju szykuję się na rozmowę.

w pomieszczeniach gdzie będą kafelki tynki są surowe, tzn bez szlichty. czy taki tynk to też po 25m2? chyba roboty i materiału 1/2 mniej.? czy tak?

i drugie, jak liczyć otwory drzwiowe, gdzie nie ma szpaletów. czy od powierzchni ścian odjąć pow. otworów?

chcę zapłacić uczciwie, ale za to co zrobili. czy mozna odjac te surowe tynki i drzwi?

https://forum.murator.pl/topic/104776-chc%C4%85-minie-or%C5%BCna%C4%87-jak-si%C4%99-nie-da%C4%87/

zgodziłem się na 920 m2

Przepraszam co to kurna znaczy zgodziłem sie? Ilość m2 to nie podlaga targowaniu. Bierzesz metrówke w eke, majster obok Ciebie i rachujecie wszystko.

i drugie, jak liczyć otwory drzwiowe, gdzie nie ma szpaletów. czy od powierzchni ścian odjąć pow. otworów?

odjąć ,

odjąć ,

A co rozumiesz przez brak szpalet? Jakoś przecież ten otwór drzwiowy wykańczali. Dawali jakieś deski, coby równo tynk zakończysz. Jak odliczysz powierzchnię tego otworu, to doliczą Ci za przygotowanie otworu.

Podobnie postępuje się z oknami.

Jak przejrzysz archiwum, to znajdziesz kilka wątków związanych ze sposobami wyliczania m2 tynkowanych powierzchni

po robocie mówią,ze wyszło ponad 1000m2 i że tynki są po 27zł/m2, bo z materiałem.

pierwsze wk...nie.

To może podejdź ich tak.

Panowie - umawialiśmy się na 920m2 po 25zł/m2

Wam jakimś cudem wyszło 1000m2 i 27zł/m2

Ogólnie jest po zmierzeniu 860m2. Ponieważ doliczyliście sobie 80m2 do naszych ustaleń, zrobimy tak, że odliczymy je od rzeczywistych wymiarów i zostawimy waszą cenę.

W ten sposób zarobisz 320zł

Jeżeli się nie zgodzą, to wywal ich :D

A co rozumiesz przez brak szpalet? Jakoś przecież ten otwór drzwiowy wykańczali. Dawali jakieś deski, coby równo tynk zakończysz. Jak odliczysz powierzchnię tego otworu, to doliczą Ci za przygotowanie otworu.

Nie no, jeżeli obrabiją futryne to sie płaci za ta dziure, jeżeli nie to niby za co? Za liste co ja na chwile przykłada zeby sobie ułatwić pracę ?

Ja nie płaciłem za to.

Nie no, jeżeli obrabiją futryne to sie płaci za ta dziure, jeżeli nie to niby za co? Za liste co ja na chwile przykłada zeby sobie ułatwić pracę ?

Ja nie płaciłem za to.

Tylko, żeby ta listwa była prosto przyłożona - za to się płaci :D

na otwory drzwiowe zakładają taki kontownik jak do regipsów. na ścianach też zakładali, tyle ,że listwy aluminiowe, które potem zostały w tynku.

a co z łazienkami? w sumie sporo 75m2, z surowym tynkiem,nie wygładzone. liczyć to po 25zł/m2? czy może za 12,5zł/m2? w sumie pracy mniej, bo tylko jedna warstwa.

a co z łazienkami? w sumie sporo 75m2, z surowym tynkiem,nie wygładzone. liczyć to po 25zł/m2? czy może za 12,5zł/m2? w sumie pracy mniej, bo tylko jedna warstwa.

A jak się z nimi wcześniej umawiałeś?

Rozważałeś różnice w cenie w zależności od pomieszczenia?

A było to tak.

Pierwsza rozmowa.

- po ile tynki? 11zł robocizna.

-ok, róbcie

pierwsze wk...nie.

w bojowym nastroju szykuję się na rozmowę.

w pomieszczeniach gdzie będą kafelki tynki są surowe, tzn bez szlichty. czy taki tynk to też po 25m2? chyba roboty i materiału 1/2 mniej.? czy tak?

chcę zapłacić uczciwie, ale za to co zrobili. czy mozna odjac te surowe tynki i drzwi?

Szkoda ,że nie podpisałeś umowy. Ja przed sobą mam to samo i powiedziałem swojemu majstrowi ,że jak zrobi ścianki, przemierzymy razem , spiszemy umowe ,cene, termin i wjo do roboty.

W twoim przypadku walczyłbym o to co ustalone a jak nie to robote masz zrobioną , nie zapłaconą wiec to ich sprawa.Choć mściwych ludzi w tym kraju nie brakuje.

... a co z łazienkami? w sumie sporo 75m2, z surowym tynkiem,nie wygładzone. liczyć to po 25zł/m2? czy może za 12,5zł/m2? w sumie pracy mniej, bo tylko jedna warstwa.

a to ?

... zgodziłem się na 920 m2 i 25zł/m2...

trzeba było przed przystapieniem ekipy do tynków łazienek ustalic z nimi kwote

teraz wyglada na to, ze to Ty chcesz ich orżnąć ...

umawiałem się 11zł/m2 za ROBOCIZNĘ. potem twierdzili, że to tylko tak rzucili, że bierze się 27zł/m2 z matriałem.

ustalilismy 25zł/m2 z mat.

tyle ,ze są rozbieżności w liczeniu powierzchni.

mieli robić szpalety w otworach drzwiowych, ale mam ich dość, więc szpaletów robić nie będą, chcę się z nimi rozliczyć.

nie chcę płacić za szpalety których nie ma, stąd zastanawiam się jak te m2 liczyć.

no i jak liczyć łazienki bez szlichty.?

umawiałem się 11zł/m2 za ROBOCIZNĘ. potem twierdzili, że to tylko tak rzucili, że bierze się 27zł/m2 z matriałem.

Ok - mamy 11zł za robociznę.

A jak z nimi ustalałeś materiał, może poszło więcej bo miałeś krzywe ściany.

No i kiedy ustaliłeś te 25zł/m2 z materiałem?

Bez zacierania podejrzewam, że w łazienkach poszło podobnie materiału. Bo przecież narzucili go podobnie a tylko nie zacierali na gładko. Ale pewnie i tak go jakoś gładzili przecież te ściany żeby fal nie było.

brzoza, ja się zgodziłęm na 11zł/m2, materiały moje.

oni się zorientowali,że za tanio i podnosili ceny. to oni zmienili warunki. czemu ja teraz nie miałbym zmieniać, gdy np m2 jest zdecydowanie mniej???

w ferworze walki budowlanej, proponowali mi rózne rzeczy. czlowiek jest ogłupiały i nie percepuje natychmiast.

wczoraj np, wymyslili,ze zamiast rynien, które są w umowie, zrobią mi podłączenie drenazu do studni chłonnej. było ze 100 argumentów czemu to dla mnie korzystne.

zgodziłem się. potem dopiero się zorientowałem, że przecież odwodnienie budynku tez jest w umowie.

Ok - mamy 11zł za robociznę.

A jak z nimi ustalałeś materiał, może poszło więcej bo miałeś krzywe ściany.

No i kiedy ustaliłeś te 25zł/m2 z materiałem?

Bez zacierania podejrzewam, że w łazienkach poszło podobnie materiału. Bo przecież narzucili go podobnie a tylko nie zacierali na gładko. Ale pewnie i tak go jakoś gładzili przecież te ściany żeby fal nie było.

czyli łazienki liczyć za 25zł/m2??? jesli tak to niech zatrą piaseczkiem na gładko:))

cenę oni zmienili , nie ja!!! zrobili to jak było 80% zrobione. jakie to ma znaczenie?

wczoraj np, wymyslili,ze zamiast rynien, które są w umowie, zrobią mi podłączenie drenazu do studni chłonnej. było ze 100 argumentów czemu to dla mnie korzystne.

zgodziłem się. potem dopiero się zorientowałem, że przecież odwodnienie budynku tez jest w umowie.

Że niby co? Woda ma sobie swobodnie z dachu spadać na ziemię, żeby dopiero była odbierana przez drenaż - chyba czas się z panami pożegnać.

... oni się zorientowali,że za tanio i podnosili ceny. to oni zmienili warunki. czemu ja teraz nie miałbym zmieniać, gdy np m2 jest zdecydowanie mniej???...

Gwert

trudno, wykorzystali Twoje niedoswiadczenie

ale Ty sie na to zgodziłes

wg mnie - metry mozesz im ściąć, zgodnie z tym ile wytynkowali

kwoty za 1m2 nie mozesz - inaczej zrobisz z geby cholewe ...

cenę oni zmienili , nie ja!!! zrobili to jak było 80% zrobione. jakie to ma znaczenie?

A czy Ty po podaniu przez nich nowej ceny jakoś zareagowałeś? Jakiś sprzeciw czy coś? Może oni podeszli do sprawy - brak sprzeciwu = akceptacja.

Piszesz coś o umowie - nie ma tam cen?

torciu, tu nic nie gra. cene z materiałami podali oni. ze nie odbiega od średnich, to sie zgodziłem. jestem ugodowy i generalni na wszystkie ich pomysły się zgadzałem. ale teraz mam dość.