Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

am76

Recommended Posts

Rozumiem, ze grzejesz wodę ciepłem strugi wywiewnej, wentylacyjnej, regulowanej pilotem. Jak się zachowuje kominek w tych warunkach?

Co się dzieje przy dokładaniu do niego? Dymi?

Bo przy takim systemie to powinien...

Generalnie - potrzeby CW załatwia Ci system grzewczy CO. (zimą)

Tam pchasz całą energię...

Dobrze to rozumiem?

Adam M.

nie. mam rozdzielone systemy. wentylacyjna produkuje cwu, a gruntowa ogrzewanie, choć w przypadku nagłego dużego rozbioru gruntowa może włączyc sie na produkcje cwu.

kominek jest zamykany, a powietrze do kominkka jest doprowadzone rurą z zewnątrz. dopływ powietrza do kominka też jest regulowany przepustnicą i niestety muszę otworzyć przed dołożeniem przepustnicę na rurze doprowadzającej powietrze i na czopuchu, inaczej cofka na salon

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyli masz DWIE pompy!

Teraz to rozumiem!

Fajny układ.

Przed otwarciem kominka wyłącz wywiew. Cofki nie będzie.

Zwykle stosuję wyłącznik przy drzwiach kominka, który informuje napęd o fakcie otwarcia wkładu. Wentylator wywiewny wyłącza się i cofki nie ma...

Adam M.

no właśnie nie za bardzo mogę wyłączyć wentylator, bo mogłoby to wiązać się z przerwaniem prod cwu, czyli przerwaniem pracy sprężarki a tego nie chcę robić więc pozostaje mi otwieranie przepustnic. ale to nie jest kłopotliwe więc już tu nic nie będę kombinował :)

A czy ta pompa do CO też jest NIBE?

Ciekawe czemu taki układ? Zastanawiam się bo NIBE ma też pompę gruntową z zasobnikiem, która grzeje wszystko CO i CWU (w jednym opakowaniu) a do tego jakiś moduł wentylacyjny (wentylacja wywiewna) który potrafi odzyskać ciepło przekazując go do dolnego źródła. Chyba to powinno być tańsze rozwiązanie ale ciekawe czy nie gorsze.

http://www.biawar.com.pl/index.php/pompy-ciepla/fighter-410-p/menu-id-234.html

Tu jest urządzenie jak Visman czyli wentylacja nawiewno - wywiewna. 18900 PLN .... Kiedyś o tym myślałem ale nie wiem...

No tak ale tutaj znowu dochodzi pajęczyna kanałów wentylacyjnych w stropach/na poddaszu, obliczanie, regulowanie, czyszczenie (jak kto chce co parę lat). Jakoś około 6 tyś to ponoć wychodzi. Pytanie czy to jest potrzebne? Pewno wstawili tam rekuperator - ile on zaoszczędzi energii skoro i tak PC będzie grzała zużytym powietrzem wodę?

Tak się zastanawiam - czy napewno w swojej sypialni muszę mieć wymianę dokładnie 30m3/h? Czy jeśli ta wymiana będzie trochę inna to nie będę miał komfortu? Zanim zacząłem projektować dom to nawet nie wiedziałem że komin jest do wentylacji.

Tu jest urządzenie jak Visman czyli wentylacja nawiewno - wywiewna. 18900 PLN .... Kiedyś o tym myślałem ale nie wiem...

No tak ale tutaj znowu dochodzi pajęczyna kanałów wentylacyjnych w stropach/na poddaszu, obliczanie, regulowanie, czyszczenie (jak kto chce co parę lat). Jakoś około 6 tyś to ponoć wychodzi. Pytanie czy to jest potrzebne? Pewno wstawili tam rekuperator - ile on zaoszczędzi energii skoro i tak PC będzie grzała zużytym powietrzem wodę?

Tak się zastanawiam - czy napewno w swojej sypialni muszę mieć wymianę dokładnie 30m3/h? Czy jeśli ta wymiana będzie trochę inna to nie będę miał komfortu? Zanim zacząłem projektować dom to nawet nie wiedziałem że komin jest do wentylacji.

Ja i tak planuje wentylacje mechaniczna z Reku. Jeśli taka pompa jw kosztowałaby 10-12 tys - to chyba bym sie skusił.

30m3 - 40m3 jesli masz tylko jedna narzeczoną/zonę spiąca z Tobą w tej sypialni to optimum. Mniej będzie duszno, więcej powietrze będzei suche. Wraz ze wzrostem liczby nałożnic trzeba zwiększyć wentylację o 15-20m3/nałożnicę/godzinę. Więcej w tym wątku

Ja i tak planuje wentylacje mechaniczna z Reku. Jeśli taka pompa jw kosztowałaby 10-12 tys - to chyba bym sie skusił.

30m3 - 40m3 jesli masz tylko jedna narzeczoną/zonę spiąca z Tobą w tej sypialni to optimum. Mniej będzie duszno, więcej powietrze będzei suche. Wraz ze wzrostem liczby nałożnic trzeba zwiększyć wentylację o 15-20m3/nałożnicę/godzinę. Więcej w tym wątku

No tak, ale przecież te urządzenia NIBE ponoć mają pilota. Zwiększasz obroty wentylatorka pilotem a przy okazji cieplejsza woda po takiej akccji się przyda.

• 3 months później...
podnosze temat.

pompa dalej chodzi mi po głowie. Ktoś ma cos takiego?? Odezwijta się! :-?

To już nie elektryka w całym domu ?

To może jako alternatywę zaproponuję Ci pompę ciepła typu powietrze-woda :

http://www.allegro.pl/item486835042_abatronic_ahp_12dcg_pompa_ciepla_powietrze_woda.html

Na Allegro aukcja się już skończyła, ale możesz poszukać u sprzedawcy.

Cena przystępna w miarę (6500 zł), nie najgorsze COP (zwłaszcza latem). Możliwość podgrzewania ciepłej wody jak i instalacji c.o. (konieczny byłby bufor - zasobnik ciepłej wody, z tzw. mamką.

podnosze temat.

interesowałem się tym tematem troszkę. Byłem u kolegi (przedstawiciel pomp ciepła...) mają w ofercie też powietrzną z zasobnikiem 300 L, wygląda prawie jak lodówka :wink: , wystarczy włączyć do kontaktu i wpiąć rurki do instalacji :wink: cena po znajomości :wink: 1800 euro. Myślałem o wykorzystaniu chłodnego (odpadowego) powietrza do chłodzenia latem wpinając do instalacji reku. Ma w ofercie też reku, organizują szkolenia, więc postaram się załapać na kursik projektowania, może się przyda, całe życie człowiek się uczy :roll: jak będę wiedział więcej to policzę i ...

podnosze temat.

To już nie elektryka w całym domu ?

To może jako alternatywę zaproponuję Ci pompę ciepła typu powietrze-woda :

http://www.allegro.pl/item486835042_abatronic_ahp_12dcg_pompa_ciepla_powietrze_woda.html

Na Allegro aukcja się już skończyła, ale możesz poszukać u sprzedawcy.

Cena przystępna w miarę (6500 zł), nie najgorsze COP (zwłaszcza latem). Możliwość podgrzewania ciepłej wody jak i instalacji c.o. (konieczny byłby bufor - zasobnik ciepłej wody, z tzw. mamką.

Ufff.

Mój to rozumowania jest długi i skomplikowany.

Otóż ogrzewanie prądem mojej chałupki będzie kosztować około 1500 zł.

Do przyjęcia.

Grzanie CWU też około 1500 zł.

Do przyjęcia.

Tylko osobno. Bo razem to juz jest kwota 3000 zł.

Skoro juz planuje rekuperator i bojler CWU to może warto te urządzenia połączyć w jedna całość. Pompa głównie grzałaby CWU i dogrzewała powietrze nawiwane - tak do 24 stopni. Taki strumień powietrza przniesie gdzieś tak 10W/m2 - resztę, w razie potzreby dogrzeją konwektory. Nie chcę z tej pompy rozprowadzać e CO - zbyt droga impreza i słabo sterowalna. Zresztą pompa nie będzie miała aż takiej mocy żeby ogrzać w cały dom (ma chyba 1,6 kW)

Jescze jest jeden aspekt - pozamertoryczny. Przy ewentualnej sprzedaży domu kupujący jak usłyszą "ogrzewanie elektryczne" to sie skrzywią. Jak usłyszą "pompa ciepła" to sie posikają.

:wink: :wink: :wink:

Skoro juz planuje rekuperator i bojler CWU to może warto te urządzenia połączyć w jedna całość. Pompa głównie grzałaby CWU i dogrzewała powietrze nawiwane - tak do 24 stopni. Taki strumień powietrza przniesie gdzieś tak 10W/m2 - resztę, w razie potzreby dogrzeją konwektory. Nie chcę z tej pompy rozprowadzać e CO - zbyt droga impreza i słabo sterowalna. Zresztą pompa nie będzie miała aż takiej mocy żeby ogrzać w cały dom (ma chyba 1,6 kW)

Jescze jest jeden aspekt - pozamertoryczny. Przy ewentualnej sprzedaży domu kupujący jak usłyszą "ogrzewanie elektryczne" to sie skrzywią. Jak usłyszą "pompa ciepła" to sie posikają.

:wink: :wink: :wink:

Pompa ciepła, którą Ci wcześniej podawałem ma moc do 4kW (w zimie trzeba się liczyć z mniejszą mocą, a nawet z jej wyłączeniem). Jednak nawet zakładając COP tej PCi na poziomie 2,0 koszty podgrzewania ciepłej wody spadają dwukrotnie, ogrzewania może trochę mniej. Żeby tanio dogrzewać wentylację korzystając z II taryfy musiałby być odpowiednio pojemny bufor ciepła. Tylko pompa ciepła najwydajniej pracuje przy niskotemperaturowych instalacjach grzewczych. W związku z tym albo bardzo duży bufor grzany tylko do max 40 st.C, albo taryfa G11 :(. Przy prądzie ten problem odpada, mozna mieć mniejszy bufor i grzać go do wysokiej temperatury.

no własnie. a pompa na powietrze wywiewane pracuje cały rok. Z moca niezbyt dużą ale wystarczającą na dogrzewanie powietrza i CWU, ale za to z dośc wysokim COP-em. Powietrze wywiewane ma przeca 20 stC.

I chyba to jest optymalne. Tak myślę. Na razie czekam na jaką DTR z Nibie ale jakos tak widzę brak zainteresowanie tematem z ich strony :evil:

coulignon-ja juz nie rozumiem,jakie masz miec ogrzewanie?i czego?pradem domu a cwu gazem?czy tez pradem?rozumiem,ze planujesz miec pompe ciepla,to czemu planujesz inne zrodla ogrzewania?ta kwota 3000 to...rozumiem tylko najgorszy scenariusz,przy najgorszym z mozliwych zrodle ogrzewania?bo....Twoj domek,chyba nie jest duzy,a kwotami operujesz ,jak dla chalupy co najmniej o polowe wiekszej...wytlumacz,ja mam dom 185 m.kw. plus garz i moze ja sie zmieszcze w tych kwotach...ale czemu Ty masz nie miec mniejszych????rozmawialem z kims,kto ma wielka chalupe-500 m.kw. To gosc z kasa i checia wyrozniania sie,dom kupil w stanie sur. zamknietym,czesciwo wykonczonym.Powiedzial,ze przesiadajac sie ze starego klocka,nieocieplonego o polowe mniejszego w sensie pow. uzytkowe,teraz na ogrzewanie wydaje 1/4 wiecej.Pomijam kwoty dla mnie chore...ale...do pewnego momentu chalupiska pozeraja wydatki na ogrzanie w sposob proporcjonalny do wzrostu pow. uzytkowej,ale...od pewnego momentu,dom bardzo duzy ...zre troche wiecej,jak stary dom...nie ma zadnych pomp ciepla,reku....moze dach i izolacja poddasza lepsza,ale sprzed 8-10 lat,mysle,ze nikt tym az tak sie nie przejmowal....pomijam konkretne koszta i to,ze facet ma kase...

w pewnym momencie mieszkania i zycia w domu,czlowiek przekracza sensowna granice kosztow utrzymania,ale placi komfortem....moze i dom mniejszy,dobrze zaizolowany daje satysfakcje w rachunkach,ale....siedzac w klitkach,na malej powierzchni...przy reku,cudenkach techniki,tak naprawde zaczynamy sie kisic we wlasnym sosie...myslale o tym jakis czas,pluje sobie czasem w gebe ,ze powiekszylem dom,jak pomysle,ze za 20-25 lat zostane sam,to w tej chalupie bede sie gonic z zona,bo dzieci w swiat pojda,wyjada,to faktycznie ten dom jest za duzy,ale jak sobie przypomne mieszkanie w bloku,wychowywanie sie....to...brakuje mi wiekszej chaty,teraz chce by dzieci mialy lepiej niz ja kiedys :-) i w tym momencie uwazam,ze warto tyrac,wydac wiecej z racji metrazu na chate,ale miec przestrzen-ja i tak sobie ja ograniczylem,np. salon moj-ale to juz inna kwestia,jednak,gdy pomysle o ustabilizowanej rodzinie,z dosratajacymi dziecmi,rodzicach po 40-45tce...to faktycznie,maly ,mniejszy domekjest czyms pasujacym...dzieci studia,mniej w domu siedza,bardziej niezalezne...wowczas pakuje sie w nie,w studia....i tak sobie mysle....ze wszystko ma swoje granice....poki mlody i zdrowy,nie martwie sie o starosc,emeryture....ale....to nadejdzie....na razie mam czas...choc juz posiwailem,a jestem taki mlodziutki :-)

Do tego o czym piszesz są gotowe urządzenia - w jednym opakowaniu komplet - pompa + reku + zbiornik i inne bajery, np: http://www.nilan.cz/vp18-ec/

albo kosmicznie drogi Vitotres 343: http://systemyogrzewania.pl/technologie/technologie.asp?id_artykulu=476

Są też inne.

Do tego o czym piszesz są gotowe urządzenia - w jednym opakowaniu komplet - pompa + reku + zbiornik i inne bajery, np: http://www.nilan.cz/vp18-ec/

albo kosmicznie drogi Vitotres 343: http://systemyogrzewania.pl/technologie/technologie.asp?id_artykulu=476

Są też inne.

I oto właśnie chodzi. Są gotowe urządzenia, które załatwiają (z definicji) 3 sprawy:

1. wentylację z odzyskiem ciepła,

2. CWU

3. podgrzewają wstępnie powietrze nawiewane

Przy domach energooszczędnych, takich 3 - 4 litrowych, gdzie zainstalowany jest GWC, winno to załatwiać kwestię ogrzewania do jakichś: - 5 st. C, - 10 st. C.

Do tego najtańsze firmowe konwektorki po 300 zł. (np. 7 sztuk = 2100 zł.), które okresowo podwyższają temp. we wnętrzu.

Pytanie jest takie: Jak to dokładnie działa ? Jakie zachodzą w tych urządzeniach procesy i w jakiej kolejności ? Mniej więcej wiem jak to się dzieje w Viessmannie, bo jest schemat i co nieco o nim już pisano.

Jak to jest z Nilanem i Nibe ?

Jakie mają rekuperatory ? O jakiej sprawności ? Jaką mają automatykę ? W jaki sposób jest podgrzewane powietrze ? Itd.

HenoK help.

Pozdrawiam.

Są też inne.

Moim zdaniem coulignon, "zaczyna się plątać w zeznaniach". Jeszcze niedawno udowadniał, że ogrzewanie elektryczne jest najtańszym rozwiązaniem (tanie pod względem inwestycyjnym i do przełknięcia co do kosztów, pod warunkiem dobrego ocieplenia domu, rekuperacji, itp.). Teraz zaczyna się trochę bać kosztów eksploatacji, które nie da się ukryć, w porównaniu z innymi sposobami grzania nie są małe.

Niestety nie da się zrobić tak, żeby ogrzewanie było tanie przy inwestycji, w zakresie kosztów eksploatacji i na dodatek było bezobsługowe :(.

Jeżeli chodzi o urządzenia, które pokazuje am76, to sprawdzą się one doskonale latem do podgrzewania ciepłej wody i do wentylacji, pytanie tylko, czy ich cena jest warta oszczędności w kosztach eksploatacji w porównaniu z dużo tańszymi urządzeniami zasilanymi energią elektryczną ?

Ponieważ czerpią one ciepło z powietrza wentylacyjnego, po przejściu przez rekuperator, to w zimie ta ilość ciepła radykalnie spadnie. Rozwiązaniem jest tu zastosowanie GWC o odpowiednio dużej wydajności. GWC oprócz swoich podstawowych funkcji (ochłodzenia powietrza latem, zapobiegania zamarznięciu wymiennika do odzysku ciepła) może dostarczyć tę ilość ciepła, która ucieka przez przegrody w budynku. Tylko znowu dochodzi kolejny element który kosztuje - GWC.

Rozwiązanie, które ja zaproponowałem pompa ciepła powietrze-woda nie jest droga pod względem inwestycyjnym. Przez prawie cały rok (poza okresami gdy temperatura spada poniżej -10 st. C) pozwala na tańsze niż przy energii elektrycznej podgrzewanie ciepłej wody (w zimie ok. dwukrotnie taniej, latem nawet ponad trzykrotnie taniej), a dodatkowo może wspomagać system ogrzewania (chociażby poprzez nagrzewnicę w układzie wentylacji).