Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

am76

Recommended Posts

Jeszcze jedne dane, dot. NILANA

http://www.nilan.fi/fi/images/stories/tv.pdf

strona 3, badanie przez Niemiecki TUV.

Pod względem funkcjonalny, NILANA jest zbliżona do NIBE 410P.

???? Chyba całkowicie na odwrót. Nilan VP18 to rekuperator + PC + zasobnik a Nibe 410P to tylko PC + zasobnik.

Popatrz tutaj : http://www.climakomfort.pl/index.php?page=537

Gdzie tu widzisz rekuperator (wymiennik)? :o

Poprzez system kanałów powietrze usuwane prowadzone jest do pompy ciepła. Ciepło zawarte w powietrzu usuwanym pompa ciepła wykorzystuje do ogrzania wody i powietrza nawiewanego do pomieszczeń wentylowanych.

Dokładnie tak samo jak w NIBE 410P :). :o

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeszcze jedne dane, dot. NILANA

http://www.nilan.fi/fi/images/stories/tv.pdf

strona 3, badanie przez Niemiecki TUV.

Pod względem funkcjonalny, NILANA jest zbliżona do NIBE 410P.

???? Chyba całkowicie na odwrót. Nilan VP18 to rekuperator + PC + zasobnik a Nibe 410P to tylko PC + zasobnik.

Popatrz tutaj : http://www.climakomfort.pl/index.php?page=537

Gdzie tu widzisz rekuperator (wymiennik)? :o

Poprzez system kanałów powietrze usuwane prowadzone jest do pompy ciepła. Ciepło zawarte w powietrzu usuwanym pompa ciepła wykorzystuje do ogrzania wody i powietrza nawiewanego do pomieszczeń wentylowanych.

Dokładnie tak samo jak w NIBE 410P :). :o

Jeśli to zdanie z podanej strony:

"Oferowany podgrzewacz ciepłej wody użytkowej z rekuperatorem VP 18 M2"

nie oznacza wymiennika powietrze zimne - powietzrze ciepłe to zapewne masz rację. Byłem przekonany, że słowo rekuperator zarezerwowane jest dla urządzenia z wymiennikiem ciepła powietrze - powietrze a nie z pompą. Tak też mówi wikipedia.

Jeśli to zdanie z podanej strony:

"Oferowany podgrzewacz ciepłej wody użytkowej z rekuperatorem VP 18 M2"

nie oznacza wymiennika powietrze zimne - powietzrze ciepłe to zapewne masz rację. Byłem przekonany, że słowo rekuperator zarezerwowane jest dla urządzenia z wymiennikiem ciepła powietrze - powietrze a nie z pompą. Tak też mówi wikipedia.

Rekuperacja to odzysk ciepła. Może być zrealizowany różnymi sposobami (wymienniki krzyżowe, przeciwprądowe, obrotowe, typu "rurka ciepła", glikolowe). Tu zastosowano chłodnicę i nagrzewnicę połączone z pompą ciepła. Patrząc na rysunki zawarte w http://www.nilan.fi/fi/images/stories/tv.pdf twierdzę, że nie w tym urządzeniu innego wymiennika, a tym samym bez włączonej pompy ciepła całość będzie działała jak centrala wentylacyjna nawiewno wywiewna (bez odzysku ciepła).

Może jednak się mylę. Czy ktoś zna to urządzenie bliżej ?

• 3 weeks później...

Tak dla ciekawości, Nilan został zamontowany na osiedlu 54 domów, wybudowanych w systemie energooszczędnym. Szacują COP na 3,8, przy trochę rzecz jasna innym klimacie i bardzo małym zapotrzebowaniu na ciepło.

http://constructireland.ie/Articles/Design-Approaches/Low-energy-build-with-heat-pumps-at-Wexford-retirement-village.html

Pozdrawiam Świątecznie.

• 2 weeks później...
Jestem ciekawy am76, czy zastosowałeś już którąś z wymienianych opcji? Jeśli nie, to weź pod uwagę, że masz dom niezbyt enerooszczędny (tak wspomniałeś), więc rozważanie PC do CO jest nieporozumieniem. Ogrzewanie niskotemperaturowe nie poradzi sobie z ogrzaniem domu słabo ocieplonego z dużymi stratami ciepła. Do tego jak dodasz dodatkowe zapotrzebowanie na ogrzanie wwiewanego powietrza, to może być nieciekawie.

• 1 month później...

Witam,

Podnoszę temat do góry bo czuje ze nie został jeszcze do końca wyczerpany :D

am76 zaczął temat od Nibe Fighter 100P i do niej chciałbym wrócić.

Odłóżmy na bok Fighter 410P i dogrzewanie nią pomieszczeń.

Założenie:

a) Chcemy mieć wentylacje mechaniczna,

b) CO i CWU - szukamy rozwiązania najlepszego z możliwych pod względem kosztow inwestycyjnych i późniejszych użytkowych ;)

c) Mamy dostęp do gazu

Co robimy?

1)

Piec kondensacyjny + zasobnik - CENA: około 8000zl + montaż 1000zl = 9000zl

Do tego rekuperator - CENA: około 16000zl (już z montażem)

Razem: 25000zl

2)

PC Nibe Fighter 100P do produkcji CWU i wentylacji - CENA 9500zl + myślę ze około 3000zl (na montaż i na resztę zabawek typu nawiewniki, kanały wywiewne prowadzące do PC) = 12500zl

Do tego piec kondensacyjny 1-funkcyjny - Cena 5000zl + montaż 500zl = 5500zl

Razem:18000zl

A wiec różnica wynosi około 7000zl, czyli sporo!

Jeśli chodzi o ceny montażu urządzeń to sa one z sufitu wzięte. Nie mam pojęcia ile wynoszą ale chodziło mi o pokazanie proporcji. Wiadomo ze cena całkowita montażu pieca i zasobnika będzie większa bo montujemy 2 urządzenia które w dodatku trzeba jakoś ze sobą połączyć :)

Nie uwzględniam kosztów grzejników i ich instalacji bo w obu przypadkach sa takie same.

Wiem ze koszty ogrzewania będą większe w przypadku PC bo nawiewa ona nam zimne powietrze do domu a reku nawiewa podgrzane ... ale czy ta różnica będzie duza ?

Co o tym sadzicie?

Czy to dalej jest "padaka" jak to ujął Coulignon? :)

Ciekaw jestem Waszych opini ...

• 2 years później...
Witam,

Podnoszę temat do góry bo czuje ze nie został jeszcze do końca wyczerpany :D

am76 zaczął temat od Nibe Fighter 100P i do niej chciałbym wrócić.

Odłóżmy na bok Fighter 410P i dogrzewanie nią pomieszczeń.

Założenie:

a) Chcemy mieć wentylacje mechaniczna,

b) CO i CWU - szukamy rozwiązania najlepszego z możliwych pod względem kosztow inwestycyjnych i późniejszych użytkowych ;)

c) Mamy dostęp do gazu

Co robimy?

1)

Piec kondensacyjny + zasobnik - CENA: około 8000zl + montaż 1000zl = 9000zl

Do tego rekuperator - CENA: około 16000zl (już z montażem)

Razem: 25000zl

2)

PC Nibe Fighter 100P do produkcji CWU i wentylacji - CENA 9500zl + myślę ze około 3000zl (na montaż i na resztę zabawek typu nawiewniki, kanały wywiewne prowadzące do PC) = 12500zl

Do tego piec kondensacyjny 1-funkcyjny - Cena 5000zl + montaż 500zl = 5500zl

Razem:18000zl

A wiec różnica wynosi około 7000zl, czyli sporo!

Jeśli chodzi o ceny montażu urządzeń to sa one z sufitu wzięte. Nie mam pojęcia ile wynoszą ale chodziło mi o pokazanie proporcji. Wiadomo ze cena całkowita montażu pieca i zasobnika będzie większa bo montujemy 2 urządzenia które w dodatku trzeba jakoś ze sobą połączyć :)

Nie uwzględniam kosztów grzejników i ich instalacji bo w obu przypadkach sa takie same.

Wiem ze koszty ogrzewania będą większe w przypadku PC bo nawiewa ona nam zimne powietrze do domu a reku nawiewa podgrzane ... ale czy ta różnica będzie duza ?

Co o tym sadzicie?

Czy to dalej jest "padaka" jak to ujął Coulignon? :)

Ciekaw jestem Waszych opini ...

Jak masz gaz to daj sobie spokój z pompami ciepła .przy tych cenach energii.to bez sensu.Nawet kolektory to wyrzucona kasa.Weź pod uwagę opłate stałą.

Ja montuje pompy typu split .Ale tylko tam gdzie jest propan olej węgiel

Jak masz gaz to daj sobie spokój z pompami ciepła .przy tych cenach energii.to bez sensu.Nawet kolektory to wyrzucona kasa.Weź pod uwagę opłate stałą.

Ja montuje pompy typu split .Ale tylko tam gdzie jest propan olej węgiel

Ja bym tego zupełnie nie przekreślał. Od czerwca szykuje się duża podwyżka cen gazu.

W żadnym razie nie można przekreślać PC w porównaniu z gazem. Trzeba to po prostu sobie przeliczyć i zdecydować, a nie mówić - jest gaz, to nie montujcie PC. To bez sensu. Zresztą parę dni temu faktycznie poszła fama, że gaz ostro pójdzie w górę u źródełka (Rosja). Najgorsze, że jak pójdzie gaz, to i prąd i węgiel też - zawsze tak jest.

Prąd też nie tanieje.Ja nie przekreślam PC .Ja liczę i montuję co klient chce .Ale ja bym sobie nie zamontował PC jak bym miał gaz w drodze .Tonie tylko koszty pompy ale i instalacji.Czasem wygody .Ale każdy ma swoje preferencje .Mogę się mylić.

Ja mam gaz i pompę .Ale ja sobie sprawdzam i podaje te dane klientom moje instalacja nie jest montowana dla pompy .Mam grzejniki żeliwne.Ale do -10 działa .

pOtem odpalam gazowy .żeby nie katować pompy.

Dotyczy PC PW Alterma