Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza... styropianem ?

sta28

Recommended Posts

Coż ja dałem miedzy krokwie na skosach -nie cierpię wełny brry.

Tam gdzie jest prosto jest wełna.

A jak kiedyś będę miał parę złotych to zatrudnie ekipę która wykonuje izolacje termiczne w chłodniach i innych tego typu zakładach.

Mają taką fajną pianę poliuretanową wylewaną z agregatu.

Znajomy ma z tego zrobione ocieplenie poddasza i stropu.

Jest twarde to cudo prawie jak kamień i podobno ma najlepsze własciwości izolacyjne, tylko kosztuje koszmarnie dużo

w chwili obecnej to się chyba nie opłaca - ceny styropianu szaleją :cry: . Wydaje mi się poza tym, że łatwiej jest pomiędzy krokwiami umieścić wełnę niż wciskać tam styropian. Przy styropianie trzeba by docinać płyty ze szwajcarską precyzją :-? .

Pozdrawiam

Pearl

A ja między krokwie daję wełnę, a od spodu dodatkowo styrosupremę (styropian z zatopionymi wiórkami z drzewa nasączonymi zaprawą cementową). Potem na to wklejam na klej siatkę platikową i normalny tynk cem-wap.

Własnie jestem w trakcie, ale juz widziałem coś takiego u faceta (ma to od kilku lat) - zero pęknięć ("choroba" kartongipsu), a i jak cieplutko!

Polecam

Petereke

generalnie uzywa sie welny dlatego ze lepiej mozna kontrolowac sprawy zwiazane z para wodna;

problemem moga tez byc gryzonie;

welna jest calkowicie niepalna a styropian jest samogasnacy

no i ostatnia i chyba rownie wazna rzecz to przenoszenie dzwiekow tzn. welna tlumi a styropian wzmacnia co na poddaszu jest szczegolnie mocniej slyszalne a w wersji z blaszanym dachem moze byc nawet uciazliwe

to chyba wszystko co sobie przypomnialem

P.S. tez rozwazalem takie rozwiazanie i wybralem gullfiber-isover isomate