Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza nieuzytkowego- jaka grubosc welny itp

autorus

Recommended Posts

Mam poddasze nieuzytkowe, wejscie tam jest tylko przez okienko wiec praktycznie

nikt tam nie wchodzi no chyba zeby zrobic remont wentylacji itp. Posadzka jest

betonowa.

Moje pytanie to:

- jaka grubosc welny (ja sadze ze 25cm)

- czy z dolu i z gory welny zalozyc folie paraizolacyjne?

- welna powinna byc twarda bo jak ktos tam jednak wejdzie to sie zrobia doly.

- mineralna czy szklana?

- jakie ceny, moj majster znalazl mi nawet jakas welne za 40zl/m2.

- jaka cena za robocizne (trzeba usunac stara welne(takie strzepy przykryte

dywanami)

Dziekuje za odpowiedzi

25 cm wystarczy choć może być więcej, u siebie mam 25cm - maty. Od dołu paroizolacja. Od góry można dać wiatroizolację (folię wysokoparoprzepuszczalną) ale i bez niej wełna spełna swoje zadanie (choć może nie trzyma parametrów) A do chodzenia rzuciłem lużno parę legarków(na klockach drewnianych) i deski.

Wrecz przeciwnie , po co styropian. Żeby spełnial swoje zadanie musi być porządnie dociśnięty do podłoża i ułozony szczelnie(najlepiej pod wylewką betonową). Wykonanie tego będzie czasochłonne i kłopotliwe. Rozwinięcie mat to czynność łatwa prosta i przyjemna. Jeśli chodzi o cenę też bym się spierał czy wychodzi drożej . Mówimy o grubości 20 - 25 cm. Poza tym wełna wygłuszy dźwięki z zewnątrz przedostające się przez poddasze. Niepalność wełny pozostawię bez komentarza.

• 2 weeks później...

Kochani,

Jak tak dyskutujecie o ociepleniu poddasza nieużytkowego to poradźcie mi jak mam ocieplić swoje:

konstrujca dachu wiązarowa, rozstaw stojących wiązarów około 80-90cm. Wg projektu powinnam strop zrobić następująco od dołu patrząc: płyta GK, folia paroizolacyjna, wełna 18cm między wiązarami. Kłopot w tym że wysokość podstawy wiązarów jest 14cm, czyli tam gdzie one są izolacja byłaby osłabiona. W domach modelowych (D24) zrobiono tak, że poprostu położono pasma wełny w poprzek wiązarów, na ich pasie dolnym, na zakładkę. Tej metody "nie czuję" ponieważ trzeba kombinować z układaniem wełny miedzy pionowymi elementami wiązarów i uszczelnianiem miejsc w których wełna odstaje, lub nie dochodzi. Zaczęliśmy więc myśleć o granulacie styropianowym. Zasypanie tego wszystkiego na wysokość np. 20cm byłoby przyjemnie łatwe, ale czy ktoś słyszał o takiej możliwości? Czy ten granulat musi mieć jakieś konkretne parametry? Jakaś firma? Wiem, że rolnicy w ten sposób ocieplają poddasza, kupując granulat w dużych workach. Napiszcie co byście proponowali.

Dzięki,

A.