autorus 23.03.2002 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2002 Mam poddasze nieuzytkowe, wejscie tam jest tylko przez okienko wiec praktycznie nikt tam nie wchodzi no chyba zeby zrobic remont wentylacji itp. Posadzka jest betonowa.Moje pytanie to:- jaka grubosc welny (ja sadze ze 25cm)- czy z dolu i z gory welny zalozyc folie paraizolacyjne?- welna powinna byc twarda bo jak ktos tam jednak wejdzie to sie zrobia doly.- mineralna czy szklana?- jakie ceny, moj majster znalazl mi nawet jakas welne za 40zl/m2.- jaka cena za robocizne (trzeba usunac stara welne(takie strzepy przykryte dywanami) Dziekuje za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 25.03.2002 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2002 -mysle ze 20-25 cm welny-folie paroizolacyjna tylko z dolu-raczej welna mineralna w matach na "mijanke"-ceny nie podam za welne i robocizne, zalezy od regionu, poza tym to jest tylko ukladanie na stropie i zdjecie starej. Jak mozesz zrob to samo to nie jest skomplikowana praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 25.03.2002 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2002 Nie ma sensu dawać twardej wełny, żeby móc po niej deptać. Jest droższa i ma gorszy współczynnik lambda.Daj maty tak jak radzi pitbull, ale do urządzeń wymagających obsługi zrób pomost, np. z zaimpregnowanych bali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarek C. 25.03.2002 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2002 25 cm wystarczy choć może być więcej, u siebie mam 25cm - maty. Od dołu paroizolacja. Od góry można dać wiatroizolację (folię wysokoparoprzepuszczalną) ale i bez niej wełna spełna swoje zadanie (choć może nie trzyma parametrów) A do chodzenia rzuciłem lużno parę legarków(na klockach drewnianych) i deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 25.03.2002 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2002 Deski to tez dobry patent, bedziesz przeciez tam sporadycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.03.2002 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2002 Na mijanke to znaczy 2*welna 10cm jedna warstwa przesunieta wzgledem drugiej? A jesli tak to miedzy warstwami tez dac jakas folie?Szczeze mowiac taka latwiej kupic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 25.03.2002 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2002 Mijanka tak jak piszesz, folia raz na plycie pod welna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.03.2002 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2002 Znaczy sie na stropie betonowym bo plyt nie mam. A czy z gory nie warto polozyc jakiejs folii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 25.03.2002 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2002 plyta = plyta betonowa Na folie z gory szkoda pieniedzy, ja bym nie dawal, jesli chcesz to wysokoparoprzep. Masz folie przeciez na krokwiach paroprzep. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkonos 25.03.2002 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2002 Z tego co zrozumiałem to autor pytania chce połozyć ocieplenie na posadzce a nie między krokwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.03.2002 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2002 Dokladnie tak. Podloge na strychu mam plaska jak nalesnik. Zadnych krokwi. No chyba ze myslicie o tych w dachu ale one nie sa ocieplane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafaelS 25.03.2002 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2002 Jesli jest to strop zelbetonowy a strych nieuzytkowy to po co dawac droga welne. Ja bym dal styropian. Zagrozenie sciekajacym roztopionym styropianem w razie pozaru odpada. Co innego gdyby byl strop drewniany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarek C. 25.03.2002 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2002 Wrecz przeciwnie , po co styropian. Żeby spełnial swoje zadanie musi być porządnie dociśnięty do podłoża i ułozony szczelnie(najlepiej pod wylewką betonową). Wykonanie tego będzie czasochłonne i kłopotliwe. Rozwinięcie mat to czynność łatwa prosta i przyjemna. Jeśli chodzi o cenę też bym się spierał czy wychodzi drożej . Mówimy o grubości 20 - 25 cm. Poza tym wełna wygłuszy dźwięki z zewnątrz przedostające się przez poddasze. Niepalność wełny pozostawię bez komentarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack 25.03.2002 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2002 Pożar odpada ale dochodzą myszy:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.03.2002 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2002 Jesli chodzi o myszy to mam kota. Tylko ze to leniuch, ma u mnie za dodrze i nie spojrzy na jakakolwiek mysz. No chyba ze z nudow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 26.03.2002 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2002 Jeżeli zdecydujesz się na wełnę mineralną, która nie będzie przykryta podłogą, to w zasadzie folia paroizolacyjna nie jest konieczna. Ewentualnie można ją zastosować nad łazienką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 26.03.2002 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2002 Jedni mowia dawac inni nie. Ta nauka idzie zdecydowanie za szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.03.2002 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2002 A może ktoś wie gdzie najtaniej można kupić wełne mineralną (watę). Jakis producent np.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 27.03.2002 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 Zalezy od rejonu ale producenci najwieksi to Ursa, Gullfiber i Rockwoll. Poszukaj na stronach internetowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 04.04.2002 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2002 Kochani, Jak tak dyskutujecie o ociepleniu poddasza nieużytkowego to poradźcie mi jak mam ocieplić swoje:konstrujca dachu wiązarowa, rozstaw stojących wiązarów około 80-90cm. Wg projektu powinnam strop zrobić następująco od dołu patrząc: płyta GK, folia paroizolacyjna, wełna 18cm między wiązarami. Kłopot w tym że wysokość podstawy wiązarów jest 14cm, czyli tam gdzie one są izolacja byłaby osłabiona. W domach modelowych (D24) zrobiono tak, że poprostu położono pasma wełny w poprzek wiązarów, na ich pasie dolnym, na zakładkę. Tej metody "nie czuję" ponieważ trzeba kombinować z układaniem wełny miedzy pionowymi elementami wiązarów i uszczelnianiem miejsc w których wełna odstaje, lub nie dochodzi. Zaczęliśmy więc myśleć o granulacie styropianowym. Zasypanie tego wszystkiego na wysokość np. 20cm byłoby przyjemnie łatwe, ale czy ktoś słyszał o takiej możliwości? Czy ten granulat musi mieć jakieś konkretne parametry? Jakaś firma? Wiem, że rolnicy w ten sposób ocieplają poddasza, kupując granulat w dużych workach. Napiszcie co byście proponowali.Dzięki,A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts