maksiu 11.07.2008 04:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Witajcie mam pytanie, czy orientuje się ktoś jaka jest wytrzymałość rury PCV 160/3,2 pomarańczowej na nacisk? a konkretniej wygląda to będzie tak, że jest sobie taka rurka zakopana w ziemi, nad nią tak koło 0,5m ziemi, no i jaki maksymalnie ciężki samochód może sobie po tej ziemi z zakopaną rurą przejechać?ewentualnie może podpowiedź, jak taką rurę dodatkowo zabezpieczyć aby jej nie zgnieść jak przejedzie coś ciężkiego?pozdrawiamm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 11.07.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Witajcie mam pytanie, czy orientuje się ktoś jaka jest wytrzymałość rury PCV 160/3,2 pomarańczowej na nacisk? a konkretniej wygląda to będzie tak, że jest sobie taka rurka zakopana w ziemi, nad nią tak koło 0,5m ziemi, no i jaki maksymalnie ciężki samochód może sobie po tej ziemi z zakopaną rurą przejechać? ewentualnie może podpowiedź, jak taką rurę dodatkowo zabezpieczyć aby jej nie zgnieść jak przejedzie coś ciężkiego? pozdrawiam m. w miejscu gdzie będzie jeździł samochód rurę pomarańczową wsadz w rurę betonową , mam tak zrobione na placu przed zakładem , tiry po 40 ton nie są w stanie zniszczyć rur . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 11.07.2008 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Witajcie mam pytanie, czy orientuje się ktoś jaka jest wytrzymałość rury PCV 160/3,2 pomarańczowej na nacisk? a konkretniej wygląda to będzie tak, że jest sobie taka rurka zakopana w ziemi, nad nią tak koło 0,5m ziemi, no i jaki maksymalnie ciężki samochód może sobie po tej ziemi z zakopaną rurą przejechać? ewentualnie może podpowiedź, jak taką rurę dodatkowo zabezpieczyć aby jej nie zgnieść jak przejedzie coś ciężkiego? pozdrawiam m. Te rury sa naprawde mocne, Jezeli nie bedzie tam ruchu stalego, tylko na czas budowy, to powinna wytrzymac ciezki transport materialow, te rury czasami stosuje sie jako osłonowe. Jezeli chcesz ja oslonic to rura oslonowa stalowa (np z jakiegos zlomowiska) albo betonowa jak juz ktos napisal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 11.07.2008 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Dzięki za odpowiedzi, trochę mnie uspokoiliście na razie jeszcze zdarzy się, że przejedzie jakiś cięższy samochód, ale docelowo będą tam tylko osobowe, to po drodze do garażupozdrawiamm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 11.07.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Dzięki za odpowiedzi, trochę mnie uspokoiliście na razie jeszcze zdarzy się, że przejedzie jakiś cięższy samochód, ale docelowo będą tam tylko osobowe, to po drodze do garażu pozdrawiam m. Tylko oczywiście grunt pod nią nie może być wzruszony bo się zapadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 11.07.2008 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Z jakiejś publikacji dot. wytrzymałości gruntów pamietam, że dość dobrym przybliżeniem jest założenie, że nacisk rozkłada się na powierzchnię równą podstawie stożka o kącie rozwarcia 45...60 st - oczywiście na wierzchołku stożka przyłożona jest siła.Oznacza to, że promień podstawy takiego stożka wynosi tyle, ile jego wysokość razy 1...2.A więc na głębokości 0.5m mamy powierzchnię rzędu 0.75...1.5m2 (przyjąłem pi=3, bo przecież tylko szacujemy).Przeciętny samochód osobowy z pasażerami waży ok. 1500kg, a więc nacisk na jedno koło wynosi 375kg.A więc na głębokości 0.5m otrzymamy ciśnienie 250...500kg/m2.Dodatkowo, na naszą podstawę stożka naciskał będzie grunt znajdujący się nad nim. Zakładając, w dużym uproszczeniu, że ma on kształt walca, będzie go 0.375...0.75m3, a więc przy założeniu gęstości np. 3000kg/m3 ważył będzie ok. 1000...2000kg, co da nam ok. 1500kg/m2 - czyli grunt będzie bardziej cisnął naszą rurę, niż samochód!Razem mamy więc 1750...2000kg/m2. Przeliczając to dalej na jakąś bardziej wyobrażalną powierzchnię, powiedzmy 1dm2 (10cm x 10cm), wyjdzie nam 17.5...20kg/dm2.Stojący człowiek ma powierzchnię każdej stopy równą jakieś 2dm2, czyli razem stoi na 4dm2 gruntu, wywierając nacisk, powiedzmy, 80kg - to daje nam 20kg/dm2.A więc wyszło, że ciśnienie, na które narażona będzie nasza rura, jest porównywalne z ciśnieniem wywieranym przez stojącego człowieka na grunt.Czyli można spokojnie olać problem. (Oczywiście uprościłem sprawę rury, zakładając że jest płaska - w praktyce ciśnienie wywierane na rurę będzie mniejsze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts