Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy zamieniać kocioł olejowy na eko-groszek

sakus

Recommended Posts

Pózniej zalożyłem klimatyzacje i stwierdzam ze to jest to.
Jaki klimatyzator zastosowałeś ?

grzanie klimatyzacją = pójście z torbami :)

Podaj jakieś konkrety. Jaki klimatyzator stosowałeś? Jak długo? Jakie były koszty ogrzewania? W jakich to było warunkach? Bez takich takich danych Twój post jest zwykłym trolowaniem :(.

Henok na to pytanie ci nie odpowiem, bo ja przecież nie poszedłem z torbami. Swoją opinię opieram na podstawie tego co powiedział instalator systemów klimatyzacyjnych, obsługujący również to przedsiębiorstwo gdzie ja mam przyjemność pracować. Sorry, ale jemu wierzę bardziej, on to policzył w pamięci, kwoty robiły wrażenie reasumując:

grzanie klimatyzacją = pójście z torbami :)

ale, gdyby ktoś zapomniał okularów...

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nooooo ..... A jaki jest COP przy -15 stC? Tez 4?
Nawet jeżeli będzie równy 1,0, to i tak się to kalkuluje. Ile w czasie sezonu grzewczego masz godzin z temperatrą niższą niż - 15 st. C?

Zresztą zobacz na temat wątku : Czy zamieniać kocioł olejowy na eko-groszek. Zamiast zamieniać kocioł olejowy na kocioł na ekogroszek, lepiej zostawić kocioł olejowy i zastosować klimatyzator. Koszt instalacji nie będą wyższe, a koszty eksploatacyjne porównywalne. O wygodzie nie wspominam :).

Do rozwiązania zostaje tylko problem ciepłej wody :(.

Nie wiem. Dla mnie pompa ciepła powietrze-powietrze a takim rozwiązaniu rozmawiamy fajnie działa do temp +5 stC - potem to juz tylk jest piecyk elektryczny. Drogi piecyk. Rozmawiałem z panią która pracowało w dziele techniczny firmy sprzedającej pompy ciepła. Powietzrnych nie chciała sprzedawać twierdząc że jest to oszustwo przynajmniej w naszym klimacie. Pozatym wspominała że robili pomiary na dziajających PC największy średnioroczny COP jaki osiągnęli na pompie z odwiertem pionowym to 3. I daleko mu było do deklaracji producenta. Więc klimatyzator czy PC powietrzna o średnim COP-ie 4 to byłby prawdziwy cud technikii. A jakoś cudów ostatnio to mało jest :wink:

Henok na to pytanie ci nie odpowiem, bo ja przecież nie poszedłem z torbami. Swoją opinię opieram na podstawie tego co powiedział instalator systemów klimatyzacyjnych, obsługujący również to przedsiębiorstwo gdzie ja mam przyjemność pracować. Sorry, ale jemu wierzę bardziej.
Nie wiem, czy wiesz, ale swoją wypowiedź zamieściłeś w dziale Wymiana doświadczeń, a nie w dziale Komu wierzę bardziej, to do czegoś zobowiązuje.

Nawet jeżeli będzie równy 1,0, to i tak się to kalkuluje. Ile w czasie sezonu grzewczego masz godzin z temperatrą niższą niż - 15 st. C?

Zresztą zobacz na temat wątku : Czy zamieniać kocioł olejowy na eko-groszek. Zamiast zamieniać kocioł olejowy na kocioł na ekogroszek, lepiej zostawić kocioł olejowy i zastosować klimatyzator. Koszt instalacji nie będą wyższe, a koszty eksploatacyjne porównywalne. O wygodzie nie wspominam :).

Nie wiem. Dla mnie pompa ciepła powietrze-powietrze a takim rozwiązaniu rozmawiamy fajnie działa do temp +5 stC - potem to juz tylk jest piecyk elektryczny. Drogi piecyk. Rozmawiałem z panią która pracowało w dziele techniczny firmy sprzedającej pompy ciepła. Powietzrnych nie chciała sprzedawać twierdząc że jest to oszustwo przynajmniej w naszym klimacie. Pozatym wspominała że robili pomiary na dziajających PC największy średnioroczny COP jaki osiągnęli na pompie z odwiertem pionowym to 3. I daleko mu było do deklaracji producenta. Więc klimatyzator czy PC powietrzna o średnim COP-ie 4 to byłby prawdziwy cud technikii. A jakoś cudów ostatnio to mało jest :wink:

ale niektórym tak fajnie włącza się pilota, ale może Henok robi to tylko w niedzielę i od święta, wtedy koszty nie są duże :)

Henok na to pytanie ci nie odpowiem, bo ja przecież nie poszedłem z torbami. Swoją opinię opieram na podstawie tego co powiedział instalator systemów klimatyzacyjnych, obsługujący również to przedsiębiorstwo gdzie ja mam przyjemność pracować. Sorry, ale jemu wierzę bardziej.
Nie wiem, czy wiesz, ale swoją wypowiedź zamieściłeś w dziale Wymiana doświadczeń, a nie w dziale Komu wierzę bardziej, to do czegoś zobowiązuje.

no i też ja nie neguję Twojej obecności na forum, jest Ci ciepło OK, grzejesz klimatyzatorem OK, mało płacisz OK, ale to są wszystko subiektywne opinie, podasz więcej danych to być może ludzie zarzucą konwecjonalne metody ogrzewania i będę robić tak jak Ty, ale pamiętaj inni też potrafią liczyć, tylko na razie nie ma czego porównywać, wiemy tylko że jest Ci ciepło i tanio :)

i tym jednym klimatyzatorem dogrzejesz cały dom ? HenoK, a nie jest to przypadkiem tak, że zimą z rodziną opatuleni w kozuchy zbieracie się w jednej izbie i uruchamiacie klimatyzator ? ;)

a do wody to proponuję kolejny system koza na wongiel + garnek z wodą ;)

i tym jednym klimatyzatorem dogrzejesz cały dom ? HenoK, a nie jest to przypadkiem tak, że zimą z rodziną opatuleni w kozuchy zbieracie się w jednej izbie i uruchamiacie klimatyzator ? ;)

a do wody to proponuję kolejny system koza na wongiel + garnek z wodą ;)

Ja w każdym pokoju mam jednostke wewnetrzną. W łazienkach i na korytarzu działa normalne ogrzewanie.

Taki układ kossztuje niewiele drozej niz mowy kocioł z przeróbką instalacji.

Więc coś o tym bo dokładałem do kotła olejowego kocioł na pelety.

Klimatyzację montowałem nie z myslą o ogrzewaniu. Ale gdybym zrobił to wczesniej to bym nie montował kotła na pelety

• 4 months później...

Odgrzeje swojego kotleta... :wink:

Jako założyciel wątku powinienem napisać co uczyniłem w sprawie jego tematu. A mianowicie - NIC - czyli pozostałem przy oleju opałowym.

I teraz z tego się cieszę. Cena tego nośnika energii obecnie spadła do 2,20 za litr. Oszczedności ze zmiany kotła na groszek nie byłyby tak duże jak się tego spodziewałem, a koszty poniesione na wymianę zwracałyby się dużo dłużej niż zakładałem.

Poza tym jednak Wasze opinie odnośnie wygody użytkowania dały mi do myślenia. (za wygode się płaci).

Odnośnie klimatyzatora już wcześniej zakładaliśmy z żoną, że może założymy takowy. Jeśli to zrobimy prawdopodobnie zainwestujemy w taki z pompą ciepła (powietrze - powietrze).

pozdrawiam

I tak sobie teraz myślę, że nie po to w kotłowni pod sam sufit kładli mi białe kafelki, żeby teraz zrobić tam skład węgla.

a ja właśnie specjalnie wykafelkowałem kotłownie pod sam sufit bo wiedziałem że będę miał tam węgiel w workach. A kafelki łatwiej wyczyszczę jak będę miał taką potrzebę... :p

wiaterwiater napisał:

I tak sobie teraz myślę, że nie po to w kotłowni pod sam sufit kładli mi białe kafelki, żeby teraz zrobić tam skład węgla.

a ja właśnie specjalnie wykafelkowałem kotłownie pod sam sufit bo wiedziałem że będę miał tam węgiel w workach. A kafelki łatwiej wyczyszczę jak będę miał taką potrzebę...

No i masz całkowitą rację. Moim skromnym zdaniem, każde pomieszczenie przeznaczone na skład węgla powinno być wykafelkowane pod sam sufit ze względu właśnie na częstszą potrzebę. :lol:

Dokładnie przy dzisiejszej cenie oleju to zyc nie umierać:)

Jak ostatnio dzwoniłem zeby zamówić opał i kobieta podała mi cene to dwa razy sie pytałem,bo uwierzyć nie mogłem...

Otóż to.

Ciągle jestem zwolennikiem ekotermu i chyba pozostanę nim na wieki...

Olej opałowy to wygoda i duża wydajność energrtyczna.

A jeśli wziąć pod uwagę zakupy u braci z Białorusi (obecna cena u nich to 1,85 zł za litr), to ogrzewanie olejowe wychodzi najtaniej.

Zużycie 2.000 litrów na rok kosztuje nie więcej niż 3.900 zł.

Wiem, że są tańsze sposoby ogrzewania domu. Ale czy wygodniejsze?

• 8 years później...
My jesteśmy właśnie w odwrotnej sytuacji.

Zmieniliśmy na etapie adaptacji ogrzewanie olejowe na ekogroszek (było to 1.5 roku temu).

Obecnie właśnie będziemy robić instalacje zmieniamy ekogroszek na ogrzewanie gazem ze zbiornika podziemnego.

A czemu: bo przeliczyliśmy, że to wcale nie jest tak różowo i przy cenie za eko 700zł - jakoś nie wydaje mi się, że będzie tanieć, i zużyciu około 5 ton wychodzi 3.5 tyś.

Ja bym zamontowała na twoim miejscu za tą kasę solary na dachu jakiejś lepszejszej firmy

i większy zbiornik na wodę (zresztą zazwyczaj kupuje się cały zestaw).

Ciekaw jestem wrażeń przy obecnych cenach gazu i "eko"-groszku? :bash:

Po 800 zet jest do przyjęcia ale jeszcze w zależności od kaloryczności.

W Poznaniu z dowozem do klienta 27.000 Kj dochodzi do 1.000 PLN/1 T. :o

P. S.

A z której Budy Waćpan piszesz?

Nie rozumiem o co Panu chodzi? Budy?

Rozumiem za to dlaczego odgrzebuje Pan stare wątki z "niebytu".