Gość Seweryn 23.09.2003 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Witam wszystkich Ile trzeba zaplacic za wykonanie fundamentów ?? Ja wstepnie umówiłem sie z wykonawca że ja kupuje beton i zbrojeniea on reszte czyli :- wynajecie koparki: zdjecie humusu i wykopanie- ukladanie i wiązanie zbrojenia- zbijanie deskowania Długośc fundamentów wynosi ok 85m i 1,2 m glebokosci, powierznia zabudowy domu 183m2.beton ma byc lany bezposrednio w ziemie a dopiero nad ziemia ma być deskowanie. Za tą usługe zarzyczyl sobie 5000 zł Czy to jest dużo ?? i czy deskowanie nie powinno sie robic od samych ław fundamentowych ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enzo 30 24.09.2003 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 ciekawe jak szerokie masz fundamenty? bo nie wiem czy dobiora wielkosć "łyzki"do twoich fundamentów jesli chcesz lac beton bezposrednio do ziemiu mnie wykopali recznie,był idealny lali bezposrednio beton do ziemi a szalunek był tylko nad ziemia z płyt szalunkowych( kosztowało mnie to 4000zł ) wielkosc podobna to twojegoacha nie zapomnij o folii na spodzie fundamentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 24.09.2003 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Chyba trochę sporo, wynajęcie koparki to pod Warszawą ok. 80 zł/godz, może lepiej koparkę zamówić samemu, a wziąć fachowca tylko do robienia strzemiączek, wiązania zbrojenia i szalunków.Druga sprawa, ja będę robił ścianę 3-w, a tylko ławy mam 60 cm, dalej 40 cm. Nie wiem czy znajdziesz koparkę z tak wąską łychą. Słyszałem że lepiej kopać ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Seweryn 24.09.2003 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Ma byc to kopane łyzka 35, a nastepnie na samym dnie ma byc wybierana ziemia recznie pod skosem na ławe fundamentowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enzo 30 24.09.2003 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 łycha 35?! są takie małe,widocznie tak. Niech najpierw spróbuja gdzieś obok a potem zmierz sobie ten wykop- jak znam zycie taka łycha35 robi 40-45 czegos tu nie rozumie,jesli potem robią recznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Seweryn 24.09.2003 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Dlatego maja robić ręcznie poniewaz dół ma byc szerszy(czyli bedzie to lawa fundamentowa) i masza podkopac to. Przekruj poprzeczy bedzie wygladał u dołu jak trójkat, a dalej prostokat. Podobno to jest lepsze rozwiazeanie i tansze niz deskowanie od samego dołu.Ale juz sam nie wiem czy wykonawca chce zebym za materiały mało zaplacił a sam wezmie duza kase za robocizne czy jak......... bo wydaje mi sie ze on chce wziążc kase za robote nie napracowujac sie przy tym. A czy nie lepiej było by zrobic sam wylew betonowy ławy fundamentowej i mor fundamentowy zrobic z bloczkow betonowych ?? Bo jeżeli beton wleje w ziemi to puzniej i tak trzeba zrobic podkop pod sciane fundamentowa zeby ja ocieplic a to nastepna robota (podkop pod sciane , czyszczenie jej z ziemi i zakladanie ocieplenia) Mówiono mi ze jak beda kopali łyżka 35 to wykop bedzie miał 37 ......... zobaczymy co z tego wyjdzie. A cha i za ta cenie to sa tylko fundamenty, bez górnej plyty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 24.09.2003 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Co do robocizny, to.... trochę drogo. Chociaż, to zależy gdzie się budujesz.Uważaj na szerokość tej łyżki. Ja sobie niestety wykopałem za szeroko i musiałem szalować wszystko łącznie z ławą. Poszło więc trochę więcej desek. Co do późniejszego odkopywania, nie jestem pewny czy Ci się to uda. Beton wlewany w ziemię miesza sie z gruntem i powstaje taka dziwna porowata i nierówna płaszczyzna, którą dosyć ciężko będzie zaizolować (mam tak w paru miejscach). Samo odkopywanie to dodatkowa praca. Lepiej chyba deskować. Może jednak lepiej kopać szerszy wykop i stawiać z bloczków - koszt podobny.Mnie koszt całości fundamentów porównywalnych do Twoich (robocizna, materiał i inne) wyniósł niecałe 10000 w tym robocizna 1000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel.Kotoniak 24.09.2003 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Buduję budynki od 8 lat .Mam pewne doświadczenie jeśli chodzi o fundamenty .można je wykonywać opcjonalnie w zależności od rodzaju gruntu.Napewno ściany fundamentowe monolityczne będąsolidniejsze i tańsze o 20% niż budowane z bloczków.wydaje mi się że sposób wykonania należy wybrać uwzględniając koszty lecz nie należy zbytnio oszczędzać np na jakości betonu.W żadnym wypadku nie należy ścian fundamentowych ocieplać styropianem. stosuje się opcjonalnie folię kubełkową która ma właściwości termiczne i izolacyjne.Jeśli chodzi o koszt to ja to wykonuję za ok 45 zł -mbSłużę bezpłatną poradą .0604192084 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 26.09.2003 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2003 Dlaczego nie można ocieplać styropianem??? To jest dość popularne. Co się może stać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 26.09.2003 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2003 Styropian posiada duży nasiąkliwość wodną, musiałby więc być dobrze zaizolowany. Stosuje się polistyren ekstrudowany, ale jest wielokrotnie droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 26.09.2003 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2003 Aaaa, wtym sensie nie można styropianu. Myślałem, że chodziło o to, ze nic styropianowego - czyli np. wełnę należy pod zię wkładać. nie zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.09.2003 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2003 Witam !Chciałbym sie ustosunkować do wypowiedzi P. Pawła Kotoniaka, który pisze, że ławy murowane z bloczków są droższe średnio o 20%. Otóż nie jest to prawdą. Ściany fundamentowe wylewane na mokro są droższe o średnio 30%. Jest droższa nie tylko sama robocizna, ale i dodatkowy materiał w postaci tarcicy do wyszalowania tychże ścian. Przykładowo, na podstawie KNR 2-02 na wykonanie 1 m2 ściany betonowej/żelbetowej potrzeba 0,156 m3 tarcicy. Wystarczy tylko pomnożyć i podzielić co trzeba. Panie Pawle, niech Pan sobie sam odpowie na pytanie co jest łatwiej wykonać, czy 1 m2 ściany żelbetowej wylewanej na mokro czy wymurować ją z bloczków. Chętnie porozmawiam o cenach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ślivka 28.09.2003 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2003 A mi architekt w projekcie zrobił ocieplenie styropianem.I co teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Seweryn 28.09.2003 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2003 Własnie wrócłem z rozmowy z nastepnym wykonawcą i co sie dowiedziałem: Głowne dane: - rzut parteru jak na obrazku http://www.mentos.ws/idalia.gif - lewa sciana 11m - prawa sciana 19.3m - szerokosc 12.75 - długosc ław 85 m - wysokosc sciany fundamentowej 110cm + 30cm ławy Załozenia: Budawa fundamentow z bloczkow szłunkowych o szerokosci 30cm A wiec: - sciagniecie ok 1 m ziemi ok 20h pracy po 65zł = 1300zł - 11m3 betonu na ławe - 1760zł - 840 bloczkow szlunkowych - 4200 zł + 22m3betonu(3500zł) = 7700 zł - zbrojenie ok 600 zł - plus 100m2 ocieplenia fundamentow ktorego jeszcze nie obliczyłem bo jeszcze nie wiem jakie i jak Wykonawca wykona: - wyłozenie folia ławy fundamentowej - zwiazanie zbrojenia - zalanie ław - ułozenie bloczkow betonowych - zalanie ich betonem - ocieplenie scian fundamentowych (czyli: pokrycie masa bitumiczna, ulozenie foli kubelkowej i styropianu - nie wiem czy to dobre i optymalne ) Za ta usługe liczy sobie 50zł za mb czyli ok 4200 zł plus 10zł za mb drenazu. Za calosc chce 5000zł Co o tym sądzicie i czy sa to wygórowane ceny Zasypanie ław juz jest pod moja opieka, nie wlicza sie w cene wykonania wykonawcy Pozdrawiam wszystki budujacych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.09.2003 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2003 To mi według wstępnego spojrzenia na żut wychodzi trochę inaczej - oto kilka uwag. 1. Dł fundamentów to ok 90mb - lewa sciana 11m - prawa sciana 19.3m - szerokosc tył 12.75- szerokość przód 12,75- środek po prawej stronie ok 19,3m- środek przy kuchni ok 11m- ściana pomiędzy garażem ok.4mnatomiast wymiar ławy 0,5*0,3*90=13,5m3 lub jeżeli ława ma wymiar 0,6*0,4*90=21,6m32. W moich okolicach cena 160zł za m3 betonu wraz z transportem to byłby sukces - cena ok 200-220m33. Gdzie cena zbrojenia które wyniesie ok 1 000zł4. Zamiast styropianu stosuje się polistyren ekstrudowany oddzielony od fundamentu folią PCV jednak jest on dość drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 30.09.2003 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Seweryn zastanów się jednak czy taniej nie będzie olać pustaki szalunkowe i skusić się na deskowanie. Do tego cena robocizny wydaje się lekko wygórowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość delf 03.10.2003 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Co do robocizny, to.... trochę drogo. Chociaż, to zależy gdzie się budujesz. Mnie koszt całości fundamentów porównywalnych do Twoich (robocizna, materiał i inne) wyniósł niecałe 10000 w tym robocizna 1000. Ojejku, albo nie kalkulujemy wszyscy tego samego do fundamentów, albo pozazdrościć miejsca zamieszkania. W skład "mojej " robocizny (Szczecin) weszło:1. Podkład betonowy na podłożu gruntowym (chudego betonu B-10) pod fundamenty.2. Ławy żelbetowe (beton B-20).3. Izolacja ław (2 x R + P).4. Izolacja pozioma ław (2 x papa termozgrzewalna).5. Ściany betonowe B-20.6. Izolacja pionowa ścian (2 x Dysperbit).7. Wieniec żelbetowy (położenie).8. Izolacja zewnętrzna ścian styropianem.9. Zasypanie wykopów z zagęszczeniem co 30 cm. Za to wszystko - 7 tys. (miało być 6 tys., ale szalunki były gorsze - bardziej pracochłonne). I co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JotKe 12.10.2003 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2003 OK. Wszyscy piszą tutaj o fundamencie na ławach... a co myślicie o płycie fundamentowej? Mam taką sytuację: powierzchnia ograniczona zewnętrznym obrysem ścian fundamentowych: 196 mk.długość ścian fund. szer 40 cm: 78,5 mbdługość ścian fund. szer 26 cm: 29,0 mbgrunt suchy, piaski VIkl., poziom wód g. niski,okolice Wrocławia/Trzebnicy w projekcie (bez piwnicy):- poziom chudego betonu 110 cm poniżej poziomu gruntu, - ława wys. 30cm, szer. 60/46 cm,- ściana fundamentowa wys. 105 cm, szer. 40/26 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marf 04.12.2003 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 Dom w Daliach Archeton+ koszt fundamentów.1.ekipa która na nieszczescie zaczeła robić - 32 000 PLN !!!!!!.Na szczęście wygoniłem z budowy po otrzymaniu cennika.Całkowity koszt 13 000 PLN wliczając częściową zapłatę dla ekipy nr 1. ( z zaizolowanie zasypanien styropianem i folią) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DawidBielsko 20.12.2010 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Witam.Mam do wszystkich zapytanie.Chcę wybudować dom podpiwniczony o wym 12,9 x 9,8 m.Pod fundament ma pójść podwójna płyta.Fundament od płyty do zera ma mieć 2,8 m wysokości i 0,40 m grubości.Z jakimi kosztami mam się liczyć za materiały i za robociznę???Szalunki mają być systemowe więc nie będzie to chyba zajmowało dużo czasu.Proszę o pilną odpowiedź i w miarę rozsądne wyliczenie tego kogoś kto się na tym zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts