cieszynianka 11.07.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Właśnie kończę budowę i staram się o premię gwarancyjną z książeczki mieszkaniowej, którą przed laty założyli mi moi Rodzice. Wkład, który wnieśli do PKO, to były duże na ówczesne czasy pieniądze. Po wizycie w PKO dowiedziałam się, że wartość tych pieniędzy w tej chwili wynosi 3,45 zł !!! Pani w okienku nie potrafiła mi powiedzieć ile będzie wynosić premia gwarancyjna ani jak się ją oblicza. Kazała złozyć dokumenty i czekać na informację. Po trzech miesiącach czekania okazało się, że dokumenty gdzieś zaginęły Znowu czekam i zastanawiam się czy jest na co czekać Czy za kwotę, którą dostanę kupię umywalkę czy też starczy mi ma baterię do niej Zakrawa to na przestępczość zorganizowaną, bo przecież okradziono nie tylko mnie (obracając przez lata tymi pieniędzmi), ale wiele innych osób!!! Jeśli możecie podzielcie się informacją jak to było z premią w Waszym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 11.07.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 tak w ogóle premię gwarancyjną to się mniej więcej tak oblicza że ustalane jest ile metrów kwadratowych mieszkania można było za nią kupić gdy były wpłacone pieniądze i równowartość na dziś tylu metrów kwadratowych w danym rejonie jest wypłacana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 11.07.2008 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Bardzo dziękuję za odpowiedź na temat sposobu obliczania. Może ktoś podzieli się informacją jak długo trwa takie odzyskiwanie i jakie to mogą być kwoty. Miałam pełny wkład na kawalerkę i na prawdę nie wiem czego się spodziewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 11.07.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 tak w ogóle premię gwarancyjną to się mniej więcej tak oblicza że ustalane jest ile metrów kwadratowych mieszkania można było za nią kupić gdy były wpłacone pieniądze i równowartość na dziś tylu metrów kwadratowych w danym rejonie jest wypłacana wydaje mi się ze nie owszem przyjmuje się pewien wskaźnik za metr mieszkania w danym roku, zależy to od województwa. podam przykład znajoma ma ksiązeczkę po mamie. wkład pełen na mieszkanie M3 w 1982 roku. na dzień dzisiejszy dostanie ok 14 tysięcy. a więc wtedy miała wkład na dwupokojowe mieszkanie a teraz kupi sobie za to u nas 3m mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 11.07.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 mozewsz złożyć wniosek o obliczenie premii. pierwsza wycena jest bezpłatna za kolejne płacisz 25 zł. na wycene czekasz jakieś 2-3 tygodnie. na podjęcie środków czekasz ok 3 tygodni. wiem jaka jest procedura jeśli chodzi o budowę domu. musisz złożyć wniosek o wypłatę, kopię dziennika budowy z podpisem kierownika że jest już 20% budowy,wypis z rejestru gruntów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 11.07.2008 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Dziękuję za informację. Nic mi w PKO nie powiedziano, że mogę złożyć wniosek o wyliczenie i wcześniej niż przy wypłacie dowiedzieć się jaka to może być kwota Objęli to chyba klauzulą najwyższej tajności Tak czy owak, przyznacie, że przypomina to przestępczość zorganizowaną na wielką skalę. Może trzeba by powołać specjalną komisję sejmową w celu zbadania kto za tym stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
recarep 16.06.2010 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 z grubsza mozna to oszacowac wpisujac wplaty do tego excela: http://www.kapitanat.pl/szacunek_premii_gwarancyjnej.xls dokladnie zrobi to bank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts