Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Premia gwarancyjna - jakie kwoty?

cieszynianka

Recommended Posts

Właśnie kończę budowę i staram się o premię gwarancyjną z książeczki mieszkaniowej, którą przed laty założyli mi moi Rodzice.

Wkład, który wnieśli do PKO, to były duże na ówczesne czasy pieniądze.

Po wizycie w PKO dowiedziałam się, że wartość tych pieniędzy w tej chwili wynosi 3,45 zł !!!

Pani w okienku nie potrafiła mi powiedzieć ile będzie wynosić premia gwarancyjna ani jak się ją oblicza. Kazała złozyć dokumenty i czekać na informację. Po trzech miesiącach czekania okazało się, że dokumenty gdzieś zaginęły :evil:

Znowu czekam i zastanawiam się czy jest na co czekać :o

Czy za kwotę, którą dostanę kupię umywalkę czy też starczy mi ma baterię do niej :roll:

Zakrawa to na przestępczość zorganizowaną, bo przecież okradziono nie tylko mnie (obracając przez lata tymi pieniędzmi), ale wiele innych osób!!! :o

Jeśli możecie podzielcie się informacją jak to było z premią w Waszym przypadku. :cry:

tak w ogóle

premię gwarancyjną

to się mniej więcej tak oblicza

że ustalane jest ile metrów kwadratowych

mieszkania można było za nią kupić gdy były wpłacone pieniądze

i równowartość na dziś tylu metrów kwadratowych w danym rejonie

jest wypłacana :o

wydaje mi się ze nie owszem przyjmuje się pewien wskaźnik za metr mieszkania w danym roku, zależy to od województwa. podam przykład znajoma ma ksiązeczkę po mamie. wkład pełen na mieszkanie M3 w 1982 roku. na dzień dzisiejszy dostanie ok 14 tysięcy. a więc wtedy miała wkład na dwupokojowe mieszkanie a teraz kupi sobie za to u nas 3m mieszkania.

mozewsz złożyć wniosek o obliczenie premii. pierwsza wycena jest bezpłatna za kolejne płacisz 25 zł. na wycene czekasz jakieś 2-3 tygodnie. na podjęcie środków czekasz ok 3 tygodni. wiem jaka jest procedura jeśli chodzi o budowę domu. musisz złożyć wniosek o wypłatę, kopię dziennika budowy z podpisem kierownika że jest już 20% budowy,wypis z rejestru gruntów.

Dziękuję za informację.

Nic mi w PKO nie powiedziano, że mogę złożyć wniosek o wyliczenie i wcześniej niż przy wypłacie dowiedzieć się jaka to może być kwota :o

Objęli to chyba klauzulą najwyższej tajności :lol:

Tak czy owak, przyznacie, że przypomina to przestępczość zorganizowaną na wielką skalę.

Może trzeba by powołać specjalną komisję sejmową w celu zbadania kto za tym stoi :lol: :lol: :lol:

• 1 year później...