Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wertykulator/wygrabiarka ALKO

Recommended Posts

Cześć

Kupowałem właśnie w elektro24h przez allegro wertykulator ALKO i .....jest wszystko w jak najlepszym porządku. Taki wertykulator na 400 m. kw. będzie w sam raz. Będzie trzeba tą powierzchnie podzielić na 2-3 kawałki, ponieważ jednorazowo to będzie mu ciężko.

Sam posiadam model 32 VLE (o mniejszej mocy) i wykorzystuję go do wiekszej powierzchni - około 800 m kw. Jest on troche zbyt słaby :(

Nie nastawiaj sie, że trawnik będzie po takim elektrycznym wertykulatorze świetnie napowietrzony. Zbierze on stara trawę - ale nie natnie darni. to nie tej klasy i mocy sprzęt. Kosz jest zbyt mały - trzeba sie co chwilke zatrzymywać. (może tylko ja mam taki syf w trawniku). Musze napisać, iż nie mam porównania, bo nie pracowałem osobiście innymi tego typu sprzetami - więc moja opinia jest mocno subiektywna.

Czy warto - zależy czego od niego oczekujesz.

Dokładnie taki kupiłem przed paroma dniami i jestem po wertykulacji trawnika. Tak jak pisze sakus wertykulacja to może za dużo powiedziane, ale wyczyścił trawę porządnie. Używałem tylko wałka z drutami, ten z nożami użyję za rok na wiosnę (w tym roku korzystałem z wypożyczalni). Obciążenie przy wałku z nożami jest dużo większe i częściej trzeba odpoczywać, ale spoko, do celów domowych i małego trawnika wystarczy.

Używałem bez kosza, bo jak dużo filcu to i tak większość zostaje na trawniku, więc z grubsza grabki a dokładnie "odkurzyć" kosiarką.

Ważne aby przed zabiegiem przyciąć nisko trawę aby łatwiej było wertykulatorowi.

• 1 year później...
To jest urzadzeniei do małego ogródka - nic się nie zmieniło od 2008roku. W OBI 449zł czyli bez przesyłki...

Sam się na to napaliłem - ale szczerze wątpię żeby to był wertykulator z prawdziwego zdarzenia - może takie elektryczne grabki.

znaczy na trawnik ok 1000 m2 za słabe?

No dokładnie taki mam - i poradzono mi, że jak ma być dobrze to tylko spalinowy - na elektryczny szkoda czasu, to samo co zwykłe grabie.

Też się właśnie łamię - kupować czy nie kupować - moje 1000m2 trawnika daje mi się ostro w kość :-?

Wypożyczalnia - w moich okolicach wypożyczenie na dobę weltykulatora spalinowego / 4-5KM / to koszt 140-160 zł . Z tym że trzeba rezerwować kilka dni wcześniej - jak się ma pecha i akurat będzie padał deszcz - to kupa z wertykulacji :-? , rezerwacja przepada i znowu na inny termin trzeba zamawiać ...

Trawnik wertykulować powinno się 2 razy w roku , a aerować nawet kilka razy - więc zakup sprzętu nie jest na jedno wykorzystanie w roku ...

ja mam pytanie

te elektryczny alko ma kodsz i toretycznie do niego zbiera sucha trawe

a w wypozyczalni znalazlem taki aerator - weltykulator spalnowy le bez kosza

i teraz jak go wypozycze czy zbieranie tego "siana" ile moze mi zajac czasu powierzchnia 1000m2 ? czy dam rade w jeden dzien to wszystko zrobic ?

Wertykulatorem - podobnie jak kosiarką - ja moją Husqvarną z napędem koszę całość / ponad 1000m2 / w około 3-4 godziny / z kilkoma przerwami na zatankowanie browara :D / - do tego potem jeszcze dolicz z półtorej godziny / jak nie więcej / na grabienie i zbieranie urobku ...

Poszukaj wertykulatora z koszem ...

wybrałem wyjście pośrednie - mam grabie z zakrzywionymi pazurami idealnymi do wyrywania/wygrabiania suchych badyli - zajmie mi to tydzień (sesje po robocie, szczególnie po zmiane czasu) ale wyczeszę do czysta! później hydrocomplex albo inna azofoska i będzie gucio. a koszenie zajmuje mi 1,5 godziny + 0,5 godz na odparowanie i uzupełnienie płynów. ktoś przebija?

wybrałem wyjście pośrednie - mam grabie z zakrzywionymi pazurami idealnymi do wyrywania/wygrabiania suchych badyli - zajmie mi to tydzień (sesje po robocie, szczególnie po zmiane czasu) ale wyczeszę do czysta! później hydrocomplex albo inna azofoska i będzie gucio. a koszenie zajmuje mi 1,5 godziny + 0,5 godz na odparowanie i uzupełnienie płynów. ktoś przebija?

Ja tak samo. Porządne grabie do trawy gardeny z 1,8m rączką ... i walczyłem do upadłego - niestety płynów idzie dużo więcej niż przy koszeniu.

Czas koszenia znacznie poprawiła u mnie wymiana silnika na 6,5KM przy 40cm szerokości. Do równego mi oczywiście daleko.

wybrałem wyjście pośrednie(...)

Nawet najlepiej zakrzywionymi grabiami nie wyczeszesz i zwertykulujesz trawnika tak jak mechanicznie maszyną z nożami .

Oczywiście w przypadku braku maszyny jest się skazanym na ręczne czesanie i mękę z grabiami w ręku - ja z rodziną / zmusiłem wszystkich / przez piątek i sobotę - całe dwa dni czesaliśmy nasz trawnik usuwając pleśń i wyschniętą trawę plus mech i wszystko inne - korzystając z pogody i suchego trawniczka / już dzisiaj u nas pada deszcz / wygrabiliśmy ponad 6 taczek urobku - męka pańska - nigdy więcej - kupuję wertykulator .

Ja kupiłem wczoraj to urządzonko. Poczesałem troszkę trawnika tym z drutami (takie elektryczne grabki) muszę przyznać, że jako grabki sprawuje się całkiem niźle. Nigdy tyle bym nie naczesał ręcznie.

Wg mnie nie można tego nazwać aeratorem ale jeśli chce ktoś skutecznie wygrabić suchą trawę i mchy to polecam. Używałem bez kosza bo było mokro i połowa trawy i tak zostawała na trawniku. Później zwykłe grabie i tylko podgrabianie na kupki ..........