pabelos 11.07.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 w projekcie mam taki wpis:Izolacje przeciwwilgociowe:- ławy fundamentowe 1x papa asfaltowa lub termozgrzewalna- izolacja pod ławą fundamentową a nad chudy beton 1x papa asfaltowa lub termozgrzewalna Izolacja miedzy ławami a bloczkami fundamentowymi jest dla mnie jasna, ale jak wykonac izolacje miedzy ławami a chudym betonem ? Czy oznacza to koniecznosc wykonania szalunków do ław na papie ? Czy przy takim zapisie mozliwe jest wogole wykonanie ław fundamentowych w wykopie z folia ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.07.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 ... Izolacja miedzy ławami a bloczkami fundamentowymi jest dla mnie jasna, ale jak wykonac izolacje miedzy ławami a chudym betonem ? ... a ja sie zastanawiam po co Ci ten chudy beton ? będziesz z nim szczęsliwszy ? ... Czy oznacza to koniecznosc wykonania szalunków do ław na papie ? ... tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabelos 11.07.2008 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Pomijajac zlosliwosci, sugerujesz ze podklad z chudego betonu jest zbedny jezeli grunt jest stabilny i jest izolacja ? Jako expert, wiesz moze co przyswiecalo projektantowi, piszac o tej izolacji na podkladzie z chudziaka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.07.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Pomijajac zlosliwosci, sugerujesz ze podklad z chudego betonu jest zbedny jezeli grunt jest stabilny i jest izolacja ? dokładnie tak ... Jako expert, wiesz moze co przyswiecalo projektantowi, piszac o tej izolacji na podkladzie z chudziaka ? zmałpował z innego projektu - sam nie wiedząc po co ten chudy beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 11.07.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 a cóż obywatelowi Brzoza przeszkadza ten chudy beton? http://images2.fotosik.pl/188/36341b77afd35325med.jpg oj jak dawno nie było okazji do wklejenia obrazka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiowate 11.07.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 A ja nie rozumiem po kiego licha izolacja pomiędzy lawą a chudziakiem jeżeli go damy. Normalnie 2 razy papa pomiędzy ławę a ścianę fundamentową i wszystko gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 11.07.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Według mojego architekta zadaniem chudego betonu jest utrzymanie w miarę poziomej powierzchni pod ławą w czasie wylewanie ławy. Gdy mamy chudy beton to przy wylewaniu betonu pompą pod wpływem nacisku betonu nie zrobi się pod ławą "lej". Argument bezzasadny gdy wylewamy bezpośrednio z gruszki bez pompy. Moim zdaniem nawet średnio zasadny gdy lejemy z pompy. Jakoś nie wierze żeby się ten "lej" zrobił. Ja leje (za tydzień) z pompy i bez chudego betonu, za to w szalunek wyłożony na spodzie folią. Izolacji między chudziakiem a ławą to już kompletnie nie rozumie i pierwszy raz o tym słyszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 11.07.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 ........ ale jak wykonac izolacje miedzy ławami a chudym betonem .............. Pozdrawiam. Nie baw się w takie rzeczy. Jeśli masz stabilny grunt i porządnie wykonane wykopy pod ławę to wystarczy sam beton, którym zalewasz zbrojenie. Pamiętaj tylko aby zbrojenie nie leżało na ziemi, zrób podkładki aby beton dobrze otulił zrojenie. Izolację zrób między ławą i ścianą fundamentową (chociaż to temat wielu dyskusji). Najważniejsza i najlepiej wykonana izolacja powinna być między ścianą fundamentową a ścianą właściwą domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabelos 11.07.2008 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 wlasnie unikalnosc takiej izolacji, pchnela mnie do poruszenia tego watku na forum. Co prawda znalazlem kilka technologii gdzie takowa izolacje sie robi np.tu: http://www.technologie-budowlane.com/Voltex_zasady_stosowania-a-77-12_13_15-.html jednakze studiujac forum i inne zrodla doszedlem do wniosku ze to rozwiazanie jest bynajmniej rzadko spotykane i dlatego postanowilem sie dowiedziec dlaczego. Dziekuje wszystkim za odpowiedz i ciesze sie ze tym razem nie trafilem do "Zlotych" Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.07.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 a cóż obywatelowi Brzoza przeszkadza ten chudy beton ... a co sie stanie jesli chudego betonu tam nie będzie ? p.s. na Twoim rysunku jest napis "ewentualnie beton na dnie wykopu" zwróc uwage na słowo "ewetualnie" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 11.07.2008 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 WITAJCIE.Brzoza poradż coś bo szukam i szukam na stronach ale sedna nie doszedłem.w poniedziałek lub wtorek beda izolować fundamenty no i musze coś zakupić.w sklepie proponuja papa o nazwie fundament ale franca 200zł za rolke.po za tym nowość na rynku i dawanie gwarancji na 100 lat sam rozumiesz troche chwyt reklamowy.sa jeszcze papy termo za 70zł i 45.powiedzmy że tą za 45 skreśle to czy trzeba dać ja 2 razy czy raz wystarczy.firma proponuje raz bo twierdzi że ona i tak gróbsza od tych co kiedys dawali o 4 razy.nie chce spieprzyć od początku to szukam rady tu i uwdzie.wiadomo sklep chce sprzedać firma sie nie narobić wiec co ty nato lub inni w temacie.pozdrawiam ps.dom z piwnica!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.07.2008 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 jesli kupisz solidną pape przylep ją lepikiem na goraco i lepiku nie załuj jesli cienką (tańszą) - to 2 x papa na lepiku p.s. dzięki za zaufanie ale ja nie jestem wyrocznią - może ktoś inny przekona Cie do foliii ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 11.07.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 wyrocznią nie ale masz tytuł najlepszego doradcy .chodzi mi o termozgrzewalna to chyba lepik odpada?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.07.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 termozgrzewalną mozna złozyc lepiszczem do srodka aby sie zwulkanizowała a jedna strone zewnetrzna przykleic do fundamentu na lepiku izolatorem jest lepik a papa osnową do której lepik jest przylepiony o dobrej izolacji decyduje lepik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 12.07.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 Dziekuje wszystkim za odpowiedz i ciesze sie ze tym razem nie trafilem do "Zlotych" Będzie dobrze nic się nie martw, choć ponoć trafić do "Złotych" to już zaszczyt, nie każdy może....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 14.07.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 dzieki.kierownik też mówił żeby pożadną kupic to zdecydowałem sie na tą pioruńsko drogą i dzisiaj ja kupiłem.wizja zawilgoconej ściany mnie dobijała.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 14.07.2008 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Według mojego architekta zadaniem chudego betonu jest utrzymanie w miarę poziomej powierzchni pod ławą w czasie wylewanie ławy. Gdy mamy chudy beton to przy wylewaniu betonu pompą pod wpływem nacisku betonu nie zrobi się pod ławą "lej". Argument bezzasadny gdy wylewamy bezpośrednio z gruszki bez pompy. Moim zdaniem nawet średnio zasadny gdy lejemy z pompy. Jakoś nie wierze żeby się ten "lej" zrobił. Ja leje (za tydzień) z pompy i bez chudego betonu, za to w szalunek wyłożony na spodzie folią. Izolacji między chudziakiem a ławą to już kompletnie nie rozumie i pierwszy raz o tym słyszę. Nawet gdyby takowy lej się zrobił (czyli poszłoby więcej betonu), to przy laniu chudego także z gruchy stosowanie go zupełnie się nie opłaca z uwagi na konieczność dwukrotnego zamawiania pompy Koszt pompy jest większy niż różnica w cenie między chudym a B-20 Inna sprawa jak ktoś chce sam robić chudy beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts