Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Baterie oszczedzające wodę

ewaks

Recommended Posts

Jestem (nie)szczesliwa posiadaczka szamba, z oczywistych przyczyn zalezy mi na maksymalnej oszczednosci wody. Czy mozecie polecic baterie krore sa wodooszczedne? Czy sprawdzaja sie dodatkowe perlatory, dostepne na allegro za pare zlotych?

http://www.allegro.pl/item392751556_oszczedzacz_wody_ponad_80_gwint_m24x1.html

A co z prysznicem? To tam przeciez najwiecej wody sie leje :roll:

Moge odpowiedzieć za Szymona, bo tez mam baterie termostatyczną i bardzo jestem zadowolona.

Ale to nie jest tak, że dopóki woda sie nie podgrzeje to nic nie leci. Masz podobnie jak przy odkreceniu kurka z ciepłą wodą w zwykłej baterii. Odkrecasz kurek (drugi kurek - "temperaturowy" nastawiony np. na 33 stopnie) i leci woda zimna, potem letnia i po ok. kilku sekundach (latem szybciej, zimą póżniej, bo inna jest wtedy trochę temperatura wody w rurach) masz wodę o nastawionej temperaturze. Troche więc tej wody wyleci zanim będzie mozna sie myć, ale oszczedzasz to co wyleciałoby gdybyś musiała ustawiać dwa kurki - to przecież znacznie dłużej trwa. No i jaka wygoda :) Ja mam nastawiony jeden kurek na ok. 35 stopni, a drugim tylko odkrecam i zakrecam wodę, nie muszę ustawiać za każdym razem odpowiedniej "ciepłoty" wody.

Trociu, oczywiście, że baterie termostatyczne mają skalę. Ja mam hansgrohe, tam jest też blokada na skali na 38 st. więc można z zamkniętymi oczami przekręcić do oporu i jest woda w sam raz do kąpieli, a żeby cieplej, to trzeba nacisnąć przycisk zwalniający blokadę. Podobnie jest z siłą strumienia -- blokada jest na 50%. Moim zdaniem taka bateria daje pewne oszczędności, ale bez przesady. Perlatory i odpowiednie "słuchawki" prysznicowe pewnie dają oszczędności większe, natomiast największe to czas mycia i "technika". Nie lać wody, gdy się np. myje głowe, tylko dopiero przy spłukiwaniu, podobnie namydlić się i szorować przy zakręconej wodzie i potem spłukać, nie wykonywać zbędnych czynności pod prysznicem (rozmowa przez telefon, golenie pachy, itp. ;). Taki prysznic to jednak żadna przyjemność... :(

A w Japonii myją się w wannach i oszczędności mają dużo większe, bo w tej samej wodzie myje się cała rodzina, od osoby najważniejszej w najczystszej wodzie, aż do zwierząt domowych, a na końcu nieproszeni goście. :)

Trociu, toż to oczywiste, że jak piore jedwabną apaszkę ręcznie to nie robie tego w temp. 35 stopni, tylko zmniejszam na jakieś 25 :) Na codzień do mycia te 35 stopni jest idealne i zdarza sie , że np. przez tydzień czy dwa nie ruszam kurka "temperaturowego".

Temperaturę mogę zmieniać albo przed odkreceniem wody albo gdy już woda leci - zawsze jednak muszę poczekać te kilka sekund aż poleci woda o "nastawionej" temperaturze.

Ten patent z wodą na 50% (przysłowiowe pół gwizdka) to jest dobre rozwiązanie. Jak chcesz lać więcej to musisz to zrobić świadomie.

Co więcej można to wyregulować i zmniejszyć. Tak naprawdę te 50% to jest tylko napisane na baterii, ale po jej rozkręceniu można skalę przestawić, zupełnie tak jak w termostacie kaloryfera, albo w zapalniczce. Podobnie jest z temperaturą -- jak ktoś np. ma niemowlę, to może ustawić blokadę na temperaturę odpowiednią do kąpieli dziecka. Super sprawa.

I jeszcze jedno - baterie termostatyczne najlepiej działają gdy woda jest podawana z zasobnika. Przy przepływowych ogrzewaczach nigdy nie wykorzystują swoich możliwości i dlatego trzeba odczekać. Jeszcze lepiej gdy w instalacji jest cyrkulacja, wtedy od razu leci woda o zadanej temperaturze.

Oprócz tego niektóre baterie mają przycisk eko - to znaczy dają wodę na pół gwizdka, a żeby osiągnąć pełny przepływ trzeba nacisnąć, albo przekręcić przełącznik. :wink:

Ale Wy mowicie o bateriach oszczedzajacych ciepla wode,posrednio zimna wode...takich,ktore jak najszybciej maja osiagnac zadana temperature.Dla mnie oszczedne baterie to sa na fotokomorke.Dokladnie wtedy cala woda leje sie ,gdy jest potrzebna.To jest oszczednosc.....Pseudooszczednosacia ale niezaprzeczalnym komfortem jest recyrkulacja.Gdybym wiedzial dokladnie,czul jak to dziala nie wydalbym kasy na te pompe i rurki.Strasznie wychladza to wode w zasobniku,owszem krocej zimna woda leje sie z kranu ale...to nieprzyadtny dla oszczednych inwestorow gadzet....Nawet majac zaprogramowany wlacznik czasowy na pompre uwazam,ze to zly nabytek i element kotlowni....

Przechodzilem przez ten etap-nie zartowania z wypowiedzi,ale z przemyslen nad bateriami.;-)

Odradzono mi,koszt okolo 1000 pln za baterie,przy masie innych wydatkow...i awaryjnosci baterii....zakup przeszedl obok....Na pewno nawyki, o ktorych pisano wyzej sa bezcenne w oszczedzaniu...A czy nie mozna lekko przykrecic kraniki doprowadzajace wode do baterii i juz uzyskac pewne oszczednosci w niekontrolowanym otwarciu baterii??Tak sobie mysle,ale zaraz sie zapedzimy w bezsensy i sknerostwo...jednak uwazam,ze recyrk. to....porazka...dla oszczednych,dla rorzutnych to....komfort....

Mam kupioną do prysznica baterię termostatyczną z patentem eko, tzn. normalnie leci woda na pół gwizdka, jeśli będę chcieć na całość (wodę, oczywiście), to muszę przekręcić przycisk. Mam nadzieję, że to pomoże zaoszczędzić nam ilość "kąpielowej" wody.

Jeśli chodzi o bezdotykowe umywalkowe, to na Allegro najtańsze były poniżej 300 zł. Nie wiem jak to sie ma do jakości, bo jednak jaka cena, taki towar, a nie znam nikogo kto użytkuje taki patent. Nie mam kogo zapytać :(