voyt 11.07.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Szukam jakiś rozwiązań innych niż klimatyzacja aby na poddaszu dało się wytrzymać. Słyszałem, że można sprytnie rozwiązać wentylacje i będzie OK. Ktoś wspominał o odpowiednimusytuowaniu czerpni. Myslałem też o GWC bez rekuperacji ale takie rozwiązanie będzie chyba za drogie jeśli chodzi o poddasze60 m2. Pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 11.07.2008 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Przede wszytkm lepiej je ocieplić.I zastoswać rolety zenętrzne na okana dachowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 11.07.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Ocieplić poddasze ponadstandardowo, szczególnie od południowej strony. Jak są okna od południa to szczelnie zakryć w ciągu dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nozib 11.07.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 mozna ocieplic ponad standardowoale sila slonca jest wielkanapewno sprawdzic wentylacje dachu-miedzy ocieplina a pokryciem!!!!napewno dobrym pomyslem sa roletydobrze tez jezeli mozna wymusic przeciag wtydy bedzie sie to wentylowacniestety z wlasnego doswiadczenia wiem ze jak na poddaszu zamkne okna to jest nagar!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.07.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Szukam jakiś rozwiązań innych niż klimatyzacja aby na poddaszu dało się wytrzymać. Słyszałem, że można sprytnie rozwiązać wentylacje i będzie OK. Ktoś wspominał o odpowiednim usytuowaniu czerpni. Myslałem też o GWC bez rekuperacji ale takie rozwiązanie będzie chyba za drogie jeśli chodzi o poddasze 60 m2.Pytanie podstawowe - czy to poddasze już jest, czy się buduje, czy jest w planach? Nasze odpowiedzi będą sensowniejsze jak będziemy wiedzieli w którym miejscu w czasie jesteś. Bo nie zrobisz raczej GWC czy jakiś innych dodatkowych rozwiązań, gdy już masz poddasze na cacy wykończone. No chyba że zgadzasz sie na remont Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voyt 11.07.2008 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Poddasze jest w stanie surowym (zadaszone, tylko instalacje wod, kan, gaz polożone).Dom ma parter, piętro i poddasze.Piętro jest aktualnie zamieszkane.Parter wyłącznie do celów gospodarczych: - mała piwniczka wkopana jakieś 1m w ziemie - garaż - kotłownia - pralniaZwrócilem uwage na parter bo tam panuje super chłodziknawet teraz przy tych temp.i może dalo by się to jakoś wykorzystać. Poddasze jest jeszcze nie ocieplone, zamierzam dać wełny 15 + 10.Myślalem żeby dać zamiast płyt G-K deski drewniane na sufit alenie wiem czy było by dużo chłodniej. Niby deska lepiej izoluje ale w tym przypadku nie wiem czy by to pomogło. Na dachu jest niestety blacha ale tego nie moge poki co zmienić.Pomiędzy nią a folią wysokoparoprzepuszczalną jest jakieś 7cmprzerwy. Dzięki za zainteresowanie tematemWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 11.07.2008 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 mam poddasze - pokoje- na południowy zachód. Właśnie na nim siedzę. Cóż, nie jest tak chłodno, jak na dole ale gorąco też nie. Ot, przyjemne. Wełny mam 30 cm. rolety na oknach szczytowych. Jedyne okno zaniedbane, to dachowe, jest na nim taka roleta materiałowa i już zastanawiam się nad zewnętrzną. To okno faktycznie grzeje. Chyba, że dam mu taką ciemną siatkę na muchy...Ale w każdym razie upału nie widzę. W domu. Na zewnątrz dziś jest nieźle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.07.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Poddasze jest jeszcze nie ocieplone, zamierzam dać wełny 15 + 10. Myślę, że to w połączeniu z blaszanym dachem jest główną przyczyną nagrzewania się poddasza. Ilość okien połaciowych też będzie miała znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.07.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Zwrócilem uwage na parter bo tam panuje super chłodzik nawet teraz przy tych temp.i może dalo by się to jakoś wykorzystać. To jest spowodowane faktem, iż masz grube ściany i do tego ocieplone. Myślę, że można to jakoś wykorzystać. Może jakiś mały klimatyzatorek ciągnący chłodne powietrze z piętra na poddasze. Trzeba by się tylko zastanowić, czy zaciągane w ten sposób powietrze z zewnątrz nie nagrzeje tego panującego tam chłodku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voyt 11.07.2008 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Tak to wygląda Rzut:http://images30.fotosik.pl/245/0c7ecb658b1d7266m.jpg Przekrój:http://images31.fotosik.pl/316/d885176f14ff84a5m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 11.07.2008 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Poddasze jest jeszcze nie ocieplone, zamierzam dać wełny 15 + 10. To nie jest już źle. Jak dasz jeszcze lepszą wełnę (np IsoMata, Superrock albo Toprock) to już w ogóle będzie bardzo dobrze. Ja mam 23-30 cm w różnych miejscach i upały nie dokuczały a sypialnie mam od południa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 11.07.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Szukam jakiś rozwiązań innych niż klimatyzacja aby na poddaszu dało się wytrzymać. Słyszałem, że można sprytnie rozwiązać wentylacje i będzie OK. Ktoś wspominał o odpowiednim usytuowaniu czerpni. Myslałem też o GWC bez rekuperacji ale takie rozwiązanie będzie chyba za drogie jeśli chodzi o poddasze 60 m2. Pozdrawiam Wojtek Zależy ile masz okien połaciowych. Co do rolet zewnętrznych to jedna kosztuje prawie tyle co klimatyzacja. Przy tym ociepleniu jakie planujesz to nie powinno być tak źle. Ja mam 23 cm i nie narzekam. Z blachą na dachu to też spore przesądy. W największe upały w tym roku nie było takiego popołudnia aby się od niej poparzyć po dotknięciu ręką. Dodatkowo jeśli masz pustkę wentylacyjną na 7cm to tym bym się w ogóle nie przejmował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 11.07.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Poza dobra izolacją dachu rolety siatkowe ZEWNETRZNE na okna dachowe.Mam 10 okien dachowych wiec wiem co mówię.Takie roletki to ok.100 zł za sztukę ale warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 11.07.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Jeżeli nad częścią poddasza jest jeszcze stryszek, to warto na tym stryszku zainstalować wentylator (wyciągowy) sterowany regulatorem termicznym włączającym wywiew przy 25 stopniach.Bez tego wentylatora w słoneczne dni stryszek ogrzewa się do 30-35 stopni.Istotne jest aby ten wentylator nie był nawiewny (nie nawiewał powietrza z zewnątrz), bo wytwarzy się na stryszku nadciśnienie powodujące przedostawanie się gorącego powietrza na poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 11.07.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Jeżeli nad częścią poddasza jest jeszcze stryszek, to warto na tym stryszku zainstalować wentylator (wyciągowy) sterowany regulatorem termicznym włączającym wywiew przy 25 stopniach. Bez tego wentylatora w słoneczne dni stryszek ogrzewa się do 30-35 stopni. Istotne jest aby ten wentylator nie był nawiewny (nie nawiewał powietrza z zewnątrz), bo wytwarzy się na stryszku nadciśnienie powodujące przedostawanie się gorącego powietrza na poddasze. A jakiej mocy ten wentylator. Bo nie sądzę, żeby 1 poradził sobie z wyrzuceniem ciepłego powietrza. No i jaką temperaturę załączania wentylatora zadać?? Ja osobiście mam czarny dach i na poddaszu nieużytkowym jest super gorąco. A na poddaszu użytkowym jest całkiem fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 12.07.2008 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 A jakiej mocy ten wentylator. Bo nie sądzę, żeby 1 poradził sobie z wyrzuceniem ciepłego powietrza. No i jaką temperaturę załączania wentylatora zadać? Wentylator o mocy 50-80 W. Załączany powyżej 25 stopni. Trzeba wykonać otwory napowietrzające na stryszku o powierzchni (łącznej) około 0,3 m2. Lub nieco mniejszej i uchylać klape wyjściową na dach w okresie letnim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voyt 13.07.2008 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Chodzi mi jeszcze po głowie coś w rodzaju wymiennika ciepłaMam obok domu studnie głębinową 30m i może by zimną wode z niejjakoś wykorzystać.Chyba, że istnieją jakieś gotowe rozwiązania tego typu. Wyobrażam sobie, że mogło by być to coś takiego:http://images33.fotosik.pl/320/731b3a954a10985am.jpg Ale ciężko ocenić jak duży musiał by być ten zbiornik, żeby miało toodpowiednią wydajność i jaka energia potrzebna do przedmuchiwaniatego powietrza + pewnie jakieś filtry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 13.07.2008 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Jesli rolety zewnętrzne przedrażają to kompromisem są markizy. Koszt markizy jest niewiele większy niż rolety wewnętrznej a efekt znaczny. Roleta wewnętrzna nie zdaje egzaminu gdyz po nagrzaniu oddaje ciepło do pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andriu 14.07.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 A napiszcie jakie macie temperatury max na poddaszu bo ja mam max 26 stopni C a na stryszku nieocieplonym planuje zrobić wymuszona wentylację bo napewno od tego stryszku moje mieszkanko suie nagrzewa. na moim dachu leży dachówka ceramiczna potem tylko na skosach części mieszkalnej płyta OSB 12mm i 20 cm wełny, natomiast na suficie mam 20 cm wełny i płytę OSB 18mm i sądzę że na suficie jest troszkę za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 14.07.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Zbudować komin słoneczny. Zamiast tego komina wykorzystać nagrzewanie się poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts