Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka wysokość płotu?

Recommended Posts

Sąsiad buduje płot drewniany o wysokości 2m na granicy działki-czyli w odległści 4 m od moich okien.Przez to będę miała ciemno w kuchni i jadalni!

Czy mu wolno?

Czy płot nie powinien być niższy, albo wykonany z innego niż drewno materiału?

Pozdrawiam i proszę o radę

Jowita 39

Ale on montuje deska przy desce, bez żadnych prześwitów.Czy tak może?

Czytałam,że płot powyżej 60 cm wysokości powinien być w 25% ażurowy(przepływ powietrza)

Dokładnie - powinien. Ale ze względu na to, że to on nie będzie miał przepływu powietrza, a nie Ty.

To jest po prostu zalecenie, do którego nie ma (i nie musi być) przepisów wykonawczych.

To tak, jakbyś chciała wyegzekwować na sąsiedzie, żeby nie malował swojego salonu na czarno - bo nie jest to zalecane, a Tobie przeszkadza.

W ten sposób nic nie osiągniesz - nie tędy droga. Zyskasz natomiast napewno zatwardziałego wroga. Może jednak lepiej porozmawiać z sąsiadem i wytłumaczyć mu, dlaczego nie chciałabyś, aby tak się grodził?

Próbowałam z nim rozmawiać, ale z nim się nie da.Sąsiad twierdzi,że to ze wzgędu na psa(owczarek niemiecki), ale to tylko wymówka, bo pies i tak przechodzi z drugiej strony działki chodzi po naszej działce,a przadwczoraj mnie zaatakował i nie wiem jakby się to skończyło gdyby nie mąż.

Są ludzie i ludziska, a mój sąsiad do tych ostatnich należy.

Trudno musze się przyzwyczaić.

A ja chcę takiego sąsiada co sam się odgrodzi bo dla odmiany mamy takiego, że moja żona sama chce postawić płot właśnie taki wysoki i bez prześwitów. Wystarczy się lekko wychylić z domku a już lecą oboje zajrzeć przez płot co będzie się działo i zaraz pada miliony pytań. Sąsadka nawet jak obrabia grządki w drugim końcu działki i zobaczy że pojawiamy się w ogródku, natychmiast przemieszcza się w naszą stronę. Taka "troska" sąsiedzka dopiero może dopiec ... na dodatek sama piszesz że twój sąsiad należy do tej drugiej gupy - ludzisków, to tym lepiej że się odgradza. Mniej problemów na przyszłość :)

To mnie pocieszyłeś

Wole już swojego sąsiada :x

A te 4 m to sobie zagospodaruje fajne roślinki,winogrono,gril w kąciiku, itp.

Mam jeszcze jedno pytanie

Z drugiej strony granica miedzy działkami przebiega 2,5 m od moich okien-czy tu też może postawić taki wysoki płot na 2m?

Może jeszcze będę musiała zamurować okna?

Jak nadzór sie tego dopatrzy to wielce prawdopodobne.

Było niedawno w Faktach coś podobnego tylko sprawa tyczy kamienicy która stoi w ostrej granicy z zakładem karnym czy prokuratura (tez zminiły sie granice działek szczegółow nie pamietam) ale mieszkańcy dostali nakaz z nadzoru budowlnego zamurownia okien w mieszkaniach.

Co znaczy nowa granica? Dzieliłas działke na której stał dom?

Rozporządzenie określa odległości dla nowych budynków, lub przebudów na które niezbędne jest pozwolenie na budowę. To obowiązujące roporządzenie nie mówi nic o odległościach od granicy w przypadku podziału działki.

Podany przykład dotyczy faktu, że lokatorzy w istniejącym budynku samowolnie "wybili" okna.

Tak wiec możliwość, ze trzeba będzie zamurować ona istnieje tylko w przypadku, kiedy "pierwotnie" ta ściana okien nie posiadała.

Podany przykład dotyczy faktu, że lokatorzy w istniejącym budynku samowolnie wybili okna.

To albo mi to umkneło w czasie oglądania albo nie podali, nie ważne , zły przykład dałem.

Ale zastanwie mnie fakt iż były to jedyne okna w pomieszczeniach, czyli wcześniej nie mieli okien.

Z tymi oknami to pamiętam te Fakty-oni musieli zamurować okna w kuchniach.A jeśli chodzi o mnie to w zeszłym roku sprzedający tak podzielili dzałke na której stały dwa domy,że ja mam okna 2,5 m od granicy działki.

Przed chwilą stwierdzili,że nawet nie mam tyle i że mój samochód stoi na ich działce .Smieszne ile ma samochód osobowy ma szerokości?-napewno nie 2,5 m.

Musze zawołać geodete, bo nie wkopał jeszcze kamienia granicznego,który przypada pod sąsiada pomieszczeniem gospodarczym, zobowiązał się je rozebrać,ale oczywiście do dzisiaj tego nie zrobił

Będę miała niezłą przeprawe z takimi ludźmi

• 1 year później...