Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka wysokość płotu?

Recommended Posts

WITAM,

NA GRANICY PŁOTU MAM SIATKĘ, PO SWOJEJ STRONIE ROSNĄ 10 LETNIE SWIERKI - O WYSOKOSCI ORAZ BRZOZA O WYSOKOSCI 3-4 M

SASIAD ZADA WYCIECIA DRZEW LUB PRZYCIECIA NA WYS 2,20

JAKIE MAM MOZLIWOSCI ???

Możliwości masz wiele. Możesz np. sąsiada zignorować, możesz też mu powiedzieć, żeby Cię pocałował w nos.

Ewentualnie grzecznie spytać, z czym mu te drzewa przeszkadzają i jeśli ma to jakiś sens (bo może ma? Może mu całkowicie zasłaniają światło na przykład?) i jesteś skłonny iść mu na rękę, zaproponuj, żeby zajął się formalnościami związanymi z legalną wycinką tych drzew, to Ty je wtedy wytniesz. Bo niestety drzew starszych niż 5letnie nie można ot tak po prostu zerżnąć. Znaczy można próbować, ale jak ktoś podkabluje, to baaardzo kosztowne to może być.

A przy okazji: nie krzycz. Pisz normalnymi literami, o wiele czytelniej będzie.

J.

1). "Mój sąsiad to straszny buc, bo....."

No uwielbiam takie teksty, i aż się prosi zapytać jak on nas odbiera, a może w innym temacie na forum, pisze o nas w podobny sposób?

2). Zawsze można znaleźć jakiś knif na sąsiada ale czy warto?

.

.

OKNA - teoretycznie mogą zostać w budynku którego odległość od granicy jest mniejsza niż 4m, ale....

Sąsiad może żądać odszkodowania za dyskomfort związany z brakiem intymności.

Luksfery są traktowane jako element ściany który doświetli nam pomieszczenie (w przypadku WC nie ma problemu ale salon z luksferów zamiast okien???)

DRZEWA - jeśli rosną na północnej lub zachodniej granicy działki no na wschodniej już mniej, mogą faktycznie w niemiły sposób zacieniać działkę sąsiada, ale nie ma niestety prawa (prawo działkowe i rolne coś tam wspomina ale nie w tym przypadku) które by mu dawało możliwość żądania wycięcia tych kniei.

Gdyby takowy ze mną w rzeczowy sposób pogadał i poprosił o przycięcie, z przyjemnością znalazł bym wyjście z grożącego konfliktu.

Jestem zajadły jak indiański pies i wole swą energię spożytkować w naprawdę istotnych problemach do Czego i Was namawiam, to znaczy do wyrozumiałości i luzu bo życie i tak jest nerwowe a dom ma być naszym AZYLEM.

odnosnie swierkow na granicy płotu ;

nie chce wyciąć drzew - ale czy sąsiad moze prawnie zmusic mnie do wyciecia drzew czy nie ma prawa ?

a moze zmusic mnie do przyciecia - jezeli tak to na jaką wysokość ???

/ wiem ze max wys płotu to 2,20 m / ale drzewa rosną wzdłuż siatki

czy to okresla w sposob jednoznaczny jakaś paragraf ?

prawo budowlane ?

Próbowałam z nim rozmawiać, ale z nim się nie da.Sąsiad twierdzi,że to ze wzgędu na psa(owczarek niemiecki), ale to tylko wymówka, bo pies i tak przechodzi z drugiej strony działki chodzi po naszej działce,a przadwczoraj mnie zaatakował i nie wiem jakby się to skończyło gdyby nie mąż.

Są ludzie i ludziska, a mój sąsiad do tych ostatnich należy.

Trudno musze się przyzwyczaić.

Wiesz co, Jowita, może i dobrze że ten płot taki pancerny...

Jeżeli to taki buncol, to im szczelniej tym lepiej :wink:

• 3 years później...
Dlatego własnie wybierając projekt trzeba się kierować rozmieszeniem pomieszczeń biorąc pod uwagę lokalizację budynku na działce. Sąsiad stawia tak wysoki płot bo w jego wyobraźni jawi się sąsiadka, która siedząc w kuchni ma jego posesję cały czas na oku i już po kilku latach sąsiedztwa wie o nim wszystko. Przy czterech metrach siedząc na wysokości 2 metrów od gruntu to tak jakbyś siedziała u niego w ogródku i prowadziła obserwację życia prywatnego co innego jakby tam były jakieś małe okna garażowe albo od kotłowni. Prawdę mówiąc gdybym miał tak umiejscowiony okno to wolałbym widok jakiś iglaków niż podwórka sąsiada. A żeby nie zadrażniać i nie przyciemniać sobie jeszcze bardziej zetnij iglaki na wysokoci 2 m i bedzie neutralnie. Edytowane przez Beata&Slawek