Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Boazeria-czy to już przezytek?

tojato

Recommended Posts

Mam plan zrobić strych w deskach drewnianych. Troche inne niz wąska boazeria i w dodatku chcę bielone. Strych z przeznaczeniem na pomieszczenie rekreacyjne. Jakos mnie nie interesuje czy modne czy nie. Raczej licze koszty i zastanawiam się, czy sami to ubijemy :lol:

Ja po poprzedniej wlascicielce mam pokoj w boazerii+drewniane meble. Wszyscy goscie mowia, ze to calkiem fajnie wyglada. Ja sie czuje troche jak w saunie. Nie chce calkowicie tego likwidowac, bo ogolnie lubie drewno i boazeria ma swoje plusy, ale chce cos zmienic. Zamierzam to pomalować na biało i patynować.

Przy okazji pytanie, czy ktos Wie jak patynować drewno w taki sposób, żeby pokój był cały w bieli, natomiast prześwitywały niebieskości na słojach i na piórach boazerii. Czy najpierw się maluje na niebiesko, potem na biało i przeciera aby odsłonić poprzednią warstwę, czy odwrotnie, najpierw na biało, potem przeciera a nastepnie miejscowo jakimś zabarwionym na niebiesko lakierem? Nie mam pojęcia.

• 6 months później...

Masz racje cieszynianka najważniejsze jest to co się komuś podoba !!!

Mi np. zawsze podobała się boazeria i drewno więc w nowym domu robię.. zresztą wydaje mi się, że drewno nigdy nie wyjdzie z mody :)

Zresztą przez lata przekonałam się też, że boazeria ma swoje plusy jeśli chodzi o wygodę - nie trzeba co jakiś czas malować jak ściany i sprawia, że pomieszczenia są przytulniejsze (cieplejsze)!

Na razie mam boazerią odłożony cały wiatrołap. Jeszcze nie wykończony, więc trochę bałaganu, ale możesz zobaczyć jak wygląda:

http://lh4.ggpht.com/_v9rMXx7eR_M/SXY-Hi2LpeI/AAAAAAAAAQo/WONDr9_S9jg/s512/g%20006.jpg

http://lh6.ggpht.com/_v9rMXx7eR_M/SXY-ENEjjUI/AAAAAAAAAQg/X5ivjMh-PnE/s512/g%20005.jpg

http://lh6.ggpht.com/_v9rMXx7eR_M/SXY982MI_0I/AAAAAAAAAQQ/gyYZCGkm5_g/s512/g%20001.jpg

Pozdrawiam serdecznie :)

za wiatrołapem dom zapowiada się prześlicznie ale wybacz i nie gniewaj się na mnie ale ten wiatrołap i pozostała widoczna częśc domu to jak 2 różne bajki :( ,zdecydowanie pomalowałabym tą boazerię na biało,wyglądałby wtedy dużo lepiej. :p

Absolutnie się nie gniewam :) Każdy robi tak jak lubi... według mnie drewno i kamień zawsze pasowały i będą pasować do siebie!! nie mogłabym z białymi deskami bo wydają mi się zimne i tyle :)

Ale kolor na zdjęciu mógł wyjść inny niż w rzeczywistości :)

Na zdjęciu wyszedł nieco bardziej złoty niż w rzeczywistości :) ale za jakiś czas pewnie będzie jak na zdjęciu - jak to sosna, która ciemnieje od światła!

@@@

No ale temat nie miał dotyczyć mojego wiatrołapu (to był tylko przykład poglądowy) tylko boazerii we wnętrzach :) więc wracajmy do dyskusji !!!

Pozdrawiam

Moi sąsiedzi mieli kiedyś całe mieszkanie w bloku wyłożone boazerią, łącznie z sufitami i prawdę mówiąc, jak dla mnie, wyglądało to okropnie. Czułam się tam jak w trumnie. Myślę po prostu, ze facet przesadził. Może chciał czuć się w mieszkaniu w bloku z wielkiej płyty jak w drewnianej chatce ;)

Wiadomo, każdy urządza sobie wnętrze jak chce, ale boazeria, taka jak np. u Marfy, nigdy mi się nie podobała (nawet, jak była modna). Ale niestety muszę jej widok znosić na co dzień, bo jeszcze mieszkamy w mieszkaniu po babci, a tu cały przedpokój jest w sosnowej boazerii. Bleeee. :lol:

• 3 weeks później...