Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytanie do ekspertów: Czy zrobiono to tak jak należy?

Koparkowy przebrał wykop, o jakieś 80cm przez co wykop podszedł wodą - ogólnie przesadził. Powierzchnia około 40m2.

Szeryf zalecił wybranie szlamu który leżał na wierzchu, zasypanie szybko suchym chudym betonem warstwami i zagęszczanie (co circa 20cm). Poszło 18m3 suchego B7,5.

Następnie na to poszło jeszcze kilka warstw iłowatej podsypki piaskowej - coś w stylu pospółki gliniastej. Zagęściło się bardzo dobrze, aczkolwiek szeryf miał pewne zastrzeżenia o tę niewielką zawartość gliny.

Na tym ma stanąć mają ściany żelbetowa wysokości 1m przykryta płytą fundamentową zbrojoną w dole.

Czy to jest ok?

https://forum.murator.pl/topic/104838-przebrany-wykop-podchodz%C4%85ca-woda-suchy-beton-podsypka/

no nie :)

uprościłem.

na gruncie rodzimym a także tym zagęszczanym wylany będzie zgodnie z projektem chudy beton klasy B12,5 (15cm) i dopiero na tym będą stawać szalunki czyli ściany fundamentowe monolityczne. taka konstrukcja. płyta fundamentowa oparta na ścianach z żelbetu.

mieszasz

ścian na "chudym" raczej nie stawia się inaczej niż na ławach

przy takim przekładańcu dobrym przykładem jest tu kanapka posamrowana grubo "ciepłym" masłem

jak próbujesz wziąć kęsa masło wyłazi bokami, mniej więcej tak może (nie musi) skończyć się taki przekładaniec

co ci misiu poradzę jak tak to tak właśnie konstruktor przygotował.

tu nie ma ław stricte. :roll:

http://home.derby.waw.pl/r.trylski/dom/scianaf.jpg

Jak widać. Mądrzejszy od niego (konstruktora) nie jestem.

Zasadniczo pytam się czy tak właśnie się takie wielkie lochy zasypuje. I to takie podchodzące wodą. Wykonawca też sugerował podobne rozwiązanie: czyli zasypanie warstwami i zagęszczanie dna suchym betonem a następnie podsypką/pospółką celem stabilizacji tego przebranego wykopu. Wg. rysunku do wysokości -1,35 + chudy grunt (czyli te -1,45 do -1,50) jest już przygotowany w taki jak napisałem sposób (tj. ta nieszczęsna dziura).

Co można innego zrobić oprócz zamordowania koparkowego? :)

Czy taka podsypka piaskowa z domieszką gliny jest akceptowalna?

co ci misiu poradzę jak tak to tak właśnie konstruktor przygotował.

czy podczas wspólnej libacji kazałem mowić mi "misiu"

ku...., się działo :-?

piję z przypadkowymi osobnikami, to musi być ah

obrazek projektanta jest ok, a to co nap... w wykopie to już nie jego broszka

... Następnie na to poszło jeszcze kilka warstw iłowatej podsypki piaskowej - coś w stylu pospółki gliniastej. Zagęściło się bardzo dobrze, aczkolwiek szeryf miał pewne zastrzeżenia o tę niewielką zawartość gliny ...
... Czy taka podsypka piaskowa z domieszką gliny jest akceptowalna?
pytanie jak niewielka jest ta zawartośc gliny ...

ja mysle, ze za pieniądze zaoszczędzone na tej pospółce z gliną - powinienes wynająć geotechnika

po Jego orzeczeniu

będziesz spał spokojnie

albo i nie ...

:-?