Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podział działki a podział kredytu

krogulec14

Recommended Posts

Taka sytuacja - mam działkę chcę ją podzielić na 2 części, na działce jest kredyt hipot. w połowie już spłacony. Czy mogę działkę podzielić tzn czy bank zgodzi się na to? Czy da się przepisać w tym momencie kredyt po połowie na obie działki, albo obarczyć jedną z nich kredytem a drugą uwolnić? Słyszał ktos kiedyś o takich manewrach?

Działkę podzielisz - i tu bank nie może Ci przeszkodzić. Podział hipoteki nie jest możliwy - każda działek będzie nim obciążona i to tylko od decyzji banku będzie zależało, z której zabezpieczy swoje roszczenia w przypadku kredytowej wpadki.

Jeśli działkę chcesz sprzedać, to raczej (zamiast próbować dzielić hipotekę) próbuj uzyskać zgodę banku na "zdjęcie" z niej obciążenia.

bank to PKO, a po podziale nie chce sprzedawać, kredyt pozostały do spłaty jest na tyle mały że stanowi mniej niż wartość jednej przyszłej połówki działki

więc chciałbym odciążyć tą jedną cześć by móc wziąść hipotekę na nią by budować

To moim zdaniem jesteś w dobrej sytuacji.

Przejrzyj jeszcze aktualną umowę kredytową w części związanej z tym, czego nie możesz robić podczas trwania kredytu.

Dodatkowo bardzo pomocna będzie wizyta w banku i rozmowa z pracownikiem. Przedstaw co chcesz zrobić i będzie po problemie.

Myślę, że jak powiesz, że chcesz wziąć u nich kolejny kredyt (na budowę domu) to inaczej spojrzą na Ciebie jako potencjalnym nowym kliencie.