peper70 11.07.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Witam wszystkich (to moja premiera) i o pomoc prosze mam pisemną zgode sąsiadow na ocieplenie jednej ze ścian mojego domu ,która jest w granicy działki (po drugiej stronie przylegają do niej garaże) jak równiez na wysuniecie okapu dachowego o 40 cm ( obecna bryła bydynku to istny koszmarek) celem nadanie budynkowi ''ludzkiej formy"posiadam równiez decyzje o waraunki zabudowy na powyższe czynnosci ,którą warunkuje uzyskanie odstepstwa.wg. urzędnika to mało i wymaga ode mnie dodatkowo zgody sąsiadów potwierdzonej notarialnie - stąd pytanie - czy zgoda sąsiadów (zwykła nie notarialna ) wytarczy aby takowe ostępstwa uzyskac z gory dziękuje za pomoc i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 13.07.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Wystarczy jak sąsiad złoży pisemne oświadczenie o wyrażeniu zgody na wymienione przez Ciebie czynności, w którym poda swoje dane : Imię i nazwisko, adres zamieszkania nr dowodu osobistego - dotyczy to wszystkich właścicieli posesji z którą sąsiadujesz tzn, jeżeli właścicieli jest dwóch ,trzech to każdy z nich osobno powinien takie oświadczenie napisać . To powinno wystarczyć . p.s. Jeśli urzędnik chce inaczej poproś o podanie podstawy prawnej jego żądania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.07.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Zgoda sąsiada nie jest przewidywana przez prawo. To są jakieś fanaberie urzędnicze. Najprawdopodobniej w ten sposób urząd chce się zabezpieczyć prze oprotestowaniem decyzji o pozwoleniu na budowę. Nie jest to jednak skuteczne, bo sąsiad może podpisać zgodę (jest bezużyteczna) a potem zgodnie z prawem może decyzję oprotestować.Dla Ciebie ważna jest zgoda na wejście na teren działki sąsiada w celu wykonania ocieplenia. Nie wiem jak z punktu formalnego ma wyglądać sprawa tego "wchodzącego" na teren sąsiada okapu. Teoretycznie może to być służebność zapisana w KW.Każdy inny sposób może być przyczyna konfliktu za lat kilka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 13.07.2008 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Nie do końca masz rację , gdyż zgodnie z prawem budowlanym inwestor musi wykazać się prawem do terenu, na którym zamierza realizować swoją inwestycję. W tym przypadku, peper70, zarówno ocieplenie swojej ściany jak i i okap chce wybudować na działce sąsiada wobec czego powinien posiadać jego zgodę , by móc się na nią powołać składając w urzędzie oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane . Oczywiście dobrze by było, aby zapisy takie obecni właściciele sąsiedniej posesji dokonali w księgach wieczystych ( użyczenie i zgoda j.w.), zabezpieczyło to interesy pepera70 na wiele lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 13.07.2008 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 ....... Oczywiście dobrze by było, aby zapisy takie obecni właściciele sąsiedniej posesji dokonali w księgach wieczystych ( użyczenie i zgoda j.w.), zabezpieczyło to interesy pepera70 na wiele lat. W przeciwnym razie (było to i na tym forum opisywane) po jakimś czasie sąsiad stwierdzi "wypad mi z tym styropianem" i pozostaje tylko zrywanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts