Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom w granicy- ocieplenie

peper70

Recommended Posts

Witam wszystkich (to moja premiera) i o pomoc prosze

mam pisemną zgode sąsiadow na ocieplenie jednej ze ścian mojego domu ,która jest w granicy działki (po drugiej stronie przylegają do niej garaże) jak równiez na wysuniecie okapu dachowego o 40 cm ( obecna bryła bydynku to istny koszmarek) celem nadanie budynkowi ''ludzkiej formy"

posiadam równiez decyzje o waraunki zabudowy na powyższe czynnosci ,którą warunkuje uzyskanie odstepstwa.

wg. urzędnika to mało i wymaga ode mnie dodatkowo zgody sąsiadów potwierdzonej notarialnie - stąd pytanie - czy zgoda sąsiadów (zwykła nie notarialna ) wytarczy aby takowe ostępstwa uzyskac

z gory dziękuje za pomoc i pozdrawiam

Wystarczy jak sąsiad złoży pisemne oświadczenie o wyrażeniu zgody na wymienione przez Ciebie czynności, w którym poda swoje dane : Imię i nazwisko, adres zamieszkania nr dowodu osobistego - dotyczy to wszystkich właścicieli posesji z którą sąsiadujesz tzn, jeżeli właścicieli jest dwóch ,trzech to każdy z nich osobno powinien takie oświadczenie napisać . To powinno wystarczyć .

p.s. Jeśli urzędnik chce inaczej poproś o podanie podstawy prawnej jego żądania.

Zgoda sąsiada nie jest przewidywana przez prawo. To są jakieś fanaberie urzędnicze. Najprawdopodobniej w ten sposób urząd chce się zabezpieczyć prze oprotestowaniem decyzji o pozwoleniu na budowę.

Nie jest to jednak skuteczne, bo sąsiad może podpisać zgodę (jest bezużyteczna) a potem zgodnie z prawem może decyzję oprotestować.

Dla Ciebie ważna jest zgoda na wejście na teren działki sąsiada w celu wykonania ocieplenia.

Nie wiem jak z punktu formalnego ma wyglądać sprawa tego "wchodzącego" na teren sąsiada okapu. Teoretycznie może to być służebność zapisana w KW.

Każdy inny sposób może być przyczyna konfliktu za lat kilka.

Nie do końca masz rację , gdyż zgodnie z prawem budowlanym inwestor musi wykazać się prawem do terenu, na którym zamierza realizować swoją inwestycję. W tym przypadku, peper70, zarówno ocieplenie swojej ściany jak i i okap chce wybudować na działce sąsiada :D wobec czego powinien posiadać jego zgodę ,

by móc się na nią powołać składając w urzędzie oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane .

Oczywiście dobrze by było, aby zapisy takie obecni właściciele sąsiedniej posesji dokonali w księgach wieczystych ( użyczenie i zgoda j.w.), zabezpieczyło to interesy pepera70 na wiele lat.

.......

Oczywiście dobrze by było, aby zapisy takie obecni właściciele sąsiedniej posesji dokonali w księgach wieczystych ( użyczenie i zgoda j.w.), zabezpieczyło to interesy pepera70 na wiele lat.

W przeciwnym razie (było to i na tym forum opisywane) po jakimś czasie sąsiad stwierdzi "wypad mi z tym styropianem" i pozostaje tylko zrywanie :(