Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam mieć zainstalowany Kocioł gazowy vitodens 200-w Viesmana i instalator chce dołączyć zasobnik 80 litrowy wiszący który jak mówi ma wydajność ok 160 litrów bo niby ma większą wężownicę a dodatkowo będe grzał kominkiem z płaszczem wodnym i to będzie zespolone ale ten zasobnik kosztuje ok 2000 z haczykiem więc za tą samą cene mogę mieć 220 litrowy zasobnik innej firmy

pow domu 140 m2 piętrówka

pyt. Co będzie lepiej działać który z zasobników zapewni mi większy komfort użytkowania ciepłej wody Kto wie proszę pisać!!!!!

https://forum.murator.pl/topic/104861-zasobnik-do-gazowego-kondens/

Dziwne - w zestawie z Vitodensem 200 jest zasobnik stojący 120l plus regulator pogodowy , ale może i jest osiemdziesiątka wisząca ...

Pojemność zasobnika dobiera się nie do powierzchni budynku tylko do ilości poborów ciepłej wody i do ilości osób korzystających z ciepłej wody .

U mnie funkcjonuje zasobnik 120l - czteroosobowa rodzina / cztery prawie dorosłe osoby :D / , dwa prysznice , duża wanna , trzy umywalki - pojemność mojego zasobnika jest w zupełności wystarczająca - jeszcze nigdy nie zdarzyło się abym miał deficyt ciepłej wody nawet podczas korzystania jednocześnie z kilku poborów ciepłej wody / mieszkam już prawie rok w moim domu / .

https://forum.murator.pl/topic/104861-zasobnik-do-gazowego-kondens/#findComment-2564397