Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Damonów

Recommended Posts

Gość Gosc_gość

Witaj

Z nowości, dostaliśmy numerek domu - 15, zastanawiamy się czy ominięto 13 :lol:

A gdzie się takie coś dostaje ? :p

Też bym kciał numerek, a najlepiej nazwę ulicy (ale na to nie ma szans :-? )

• Odpowiedzi 138
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Numerek i nazwę ulicy załatwia się w gminie. Numerek to prosta sprawa - wypełnia się druk podania, wpłaca się w kasie drobną opłatę i po tygodniu przychodzi pisemko z nadanym numerem.

Z nazwą ulicy jest trochę trudniej. Trzeba napisać pisemko z propozycją nadania nazwy ulicy i zanieść do gminy (z tego, co pamiętam do wydziału geodezji). Następnie trzeba poczekać aż będzie sesja Rady Gminy gdzie uchwalą nazwę nowej ulicy. Gdy będzie opublikowany protokół z sesji, będzie po wszystkim. Nam się udało i przeszła nasza propozycja. :lol:

Ach, żeby wszystkie spotkania z urzędami były takie łatwe i przyjemne jak te dotyczące nazwy ulicy i numeru. :(

Pozdrawiam.

Gość Gosc_gość

W Gminie to się pewno takie rzeczy szybko załatwia, ale w Urzędzie Miasta Poznania pewno sporo dłużej, bo moja budowa w granicach administracyjnych miasta :-?

Ale nic to, dzwonię do nich się dowiedzieć co i jak.

• 2 weeks później...
Gość Gosc_gość

Hej :D

Jak tam kwestia drzwi zewnętrznych od Łapawy ? :wink:

Zamówiliście już - daliście znać, żeby je robili - kiedy montaż planujecie ?

Bo ja się zastanawiam, czy już, czy może jeszcze poczekać - bo niby 2 miechy trzeba czekać :roll:

I napisz jak się sprawują "moi" ocieplacze ? dobrze robią czy trzeba im strzelić jakiś opr ? :wink:

Hej :D

Jak tam kwestia drzwi zewnętrznych od Łapawy ? :wink:

Zamówiliście już - daliście znać, żeby je robili - kiedy montaż planujecie ?

Bo ja się zastanawiam, czy już, czy może jeszcze poczekać - bo niby 2 miechy trzeba czekać :roll:

I napisz jak się sprawują "moi" ocieplacze ? dobrze robią czy trzeba im strzelić jakiś opr ? :wink:

Drzwi będziemy zamawiać po wylaniu posadzek, bo dopiero wtedy będą możliwe dokładne pomiary ich wielkości.

Ocieplacze sprawują się OK. Teraz mają przerwę. Wykonali ocieplenia, stelaże i wstępne szpachlowanie ścian cem-wap i teraz czekają na wykonanie posadzek, aby przykręcić płyty G-K

Gość Gosc_gość

To git, że ocieplacze są OK. :p , bo jak nie to śmiało daj cynk, to się strzeli odpowiedni OPR :wink:

Co do drzwi, to się zastanawiam, czy czasem jeszcze nie poczekać, bo mi ocieplacze wejdą pod koniec kwietnia i potem mają robić gładzie i malowanko.

Tak chcę wycelować, żeby akurat po nich wycelować 8)

I tak trochę późno, ale Mokrego jajka i smacznego dyngusa :p

• 3 weeks później...
Gość Gosc_gość

Dobri Den :wink:

Nieźle Wam wyszło z tymi oknami balkonowymi, u mnie było podobnie z drzwiami tarasowymi - ale ekipa była z Góreckiej od okien Oknoplastu.

Trzeba było podnosić te drzwi o 3cm i styro weszło tyle ile trzeba - czyli u mnie 14cm :roll:

Z niusów to uzgodniłem szczegóły techniczne ( stosują dobre materiały i rozwiązania :wink: ) i zamówiłem drzwi zewnętrzne u "naszych" stolarzy - montaż pod koniec czerwca :D Szczegóły co i jak u mnie w dzienniku.

Jak będziecie zamawiać drzwi pod kolor okien Oknoplastu orzech to się nie musicie martwić o dobór koloru - zostawiłem im próbkę, żeby jak najlepiej dobrali kolor 8)

Może jeszcze da się u Ciebie podnieść te okna balkonowe - zadzwoń do Gniezna może przyjadą na szybko - nawet odpłatnie jakby to zrobili to zawsze te 3cm styro lepiej jakby było. :roll:

Z poprawką okien a właściwie drzwi balkonowych to już po ptakach, bo już z zewnątrz ocieplone, a dołem zaizolowane. Mam nadzieję, że nas podwiewać nie będzie :).

Musze pamiętać o tej Twojej próbce okiennej jak pojadę zamówić drzwi :lol: , bo zastanawiałam się już kiedyś jak dopasować kolor, a do Gniezna po próbkę to by mi się nie chciało jechać.

Gość Gosc_gość
Z poprawką okien a właściwie drzwi balkonowych to już po ptakach, bo już z zewnątrz ocieplone, a dołem zaizolowane. Mam nadzieję, że nas podwiewać nie będzie :).

Musze pamiętać o tej Twojej próbce okiennej jak pojadę zamówić drzwi :lol: , bo zastanawiałam się już kiedyś jak dopasować kolor, a do Gniezna po próbkę to by mi się nie chciało jechać.

No cóż 7cm to też nie tragedia. :roll:

W kwestii doboru koloru to właściwie zdjąłem Ci problem z głowy 8)

W zasadzie próbkę sobie pożyczyłem z Góreckiej, ale cóż najwyżej jak będą mnie o nią ścigać to zaginęła. :wink:

• 2 weeks później...
Panowie są często pewnie w Poznaniu lub okolicach, jutro zadzwonię. Dla świętego spokoju już wolę, zeby sami pomierzyli, tym bardziej, że od razu drzwi wewn też. No chyba że nie będą mogli przyjechać przez najbliższe 2 tyg to będę myśleć o samodzielnych pomiarach na drzwi zewn. Muszę tylko jakiś sensowny termin wykonania na nich wymusić :evil:

Gość Gosc_gość
Panowie są często pewnie w Poznaniu lub okolicach, jutro zadzwonię. Dla świętego spokoju już wolę, zeby sami pomierzyli, tym bardziej, że od razu drzwi wewn też. No chyba że nie będą mogli przyjechać przez najbliższe 2 tyg to będę myśleć o samodzielnych pomiarach na drzwi zewn. Muszę tylko jakiś sensowny termin wykonania na nich wymusić :evil:

A te drzwi wewnętrzne to masz jakiś określony wzór ?

Bo ja jakoś nie jestem przekonany do drzwi drewnianych wewnętrznych zamawianych u stolarza. :roll:

Drzwi mają byc pełne (po za jednymi) dzielone na 3 lub 4 poziome części, potem pomalowane na biało. Muszę poszukac jakieś zdjęcia, bo wciąż nie moge się zecydować. No i cena, 1 tys z ościeżnicą i montażem (sosnowe), za dębowe mówili 1,5tys. Wielu znajomych ma zrobione u stolarzy, nic się nie dzieje, więc jestem pełna nadziei , ze u nas też bedzie ok :). Teraz mamy białe drzwi z plyty, odłażą na bokach okleiny , tu i ówdzie coś się zdrapnęło. Tylko porta ma sensowne (głównie cenowo) białe wewnętrzne, ale w sumie za podobną albo nawet mniejszą kasę będę mieć drewniane (moja siostra ma od roku białe moderny z porty - i juz są ślady użytkowania)

Gość Gosc_gość
Drzwi mają byc pełne (po za jednymi) dzielone na 3 lub 4 poziome części, potem pomalowane na biało. Muszę poszukac jakieś zdjęcia, bo wciąż nie moge się zecydować. No i cena, 1 tys z ościeżnicą i montażem (sosnowe), za dębowe mówili 1,5tys. Wielu znajomych ma zrobione u stolarzy, nic się nie dzieje, więc jestem pełna nadziei , ze u nas też bedzie ok :). Teraz mamy białe drzwi z plyty, odłażą na bokach okleiny , tu i ówdzie coś się zdrapnęło. Tylko porta ma sensowne (głównie cenowo) białe wewnętrzne, ale w sumie za podobną albo nawet mniejszą kasę będę mieć drewniane (moja siostra ma od roku białe moderny z porty - i juz są ślady użytkowania)

Chętnie bym zobaczył te zdjęcia.

Moi teście mają drzwi drewniane i wszystkie są powykrzywiane - powypaczały się i jak sie je domyka to trzeszczą. Może dlatego, że one mają 24 lata i są z poprzedniej epoki, może inna technologia drewna wtedy była, albo co.

A Ci Twoi znajomi jak długo mają te drzwi drewniane ?

Ja się nastawiłem na razie na drzwi Polskone QuatroSoft fornirowane w okleinie naturalnej kolor - ciemny orzech retro.

wzory drzwi - w dzienniku

jedni znajomi są po pierwszym sezonie grzewczym u siebie, nic nie nie dzieje, nie jest to długi okres, ale zawsze coś

przez to że chcę białe, nie było takich dostępnych fornirowanych, wiec maiałam opcję płyta albo drewno, co będzie to będzie.

ps przedwczoraj zalało nam przedsionek tu gdzie mieszkamy, jest tam wejście do toalety, drzwi są z płyty laminowanej, namokły mimo, że woda była max 15-20 min, jeszcze się nie wstąpiły do końca i nie da sie domknąć

Witam, wybrałabym, jeśli mogę radzić, trójdzielne.

My również będziemy mieć takie, wykonawcą jest firma Jabłoński w Ujściu (to nie aż tak daleko od Mosiny), ma dobrą renomę. Co prawda jest małe opóźnienie, ponieważ wybraliśmy dębowe (bez żadnych oklein), tak więc to wymaga więcej pracy i czasu przy obrabianiu naturalnego drewna; najbliższy termin to 6.06. Pożyjemy, zobaczymy :o

pozdrawiam