Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Damonów

Recommended Posts

Czyli robią jeszcze coś oprócz nas i was, ale fakt, że z elewacją się grzebali długo, dopiero jak doszła 2 ekipa z rusztowaniami to machnęli za "naszych" klej na największej ścianie i ostatnią warstwę w 2 dni i to mnie powstrzymało od komentarzy. Ogólnie jednak nie pracują w jakimś szalonym tempie.

• Odpowiedzi 138
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Gosc_gość
Czyli robią jeszcze coś oprócz nas i was, ale fakt, że z elewacją się grzebali długo, dopiero jak doszła 2 ekipa z rusztowaniami to machnęli za "naszych" klej na największej ścianie i ostatnią warstwę w 2 dni i to mnie powstrzymało od komentarzy. Ogólnie jednak nie pracują w jakimś szalonym tempie.

Zapewne robią jeszcze dla pewnego Generalnego Wykonawcy co z nimi robiłem stan surowy otwarty :roll:

Gadałam z Z, powinniśmy się dogadać w tym "trójkącie" :lol:

Finalnie kupiliśmy deskę trójwarstwową Wołomin - dąb natura (3lamelowa) za 85 zł m2 w Castoramie, był też w odmianie - ale nie pamiętam nazwy, że drewno nie miało bieli i było dość jednolite, kosztowało 99 zł. Wpierw chciałam baltic wood, ale w Casto powiedzieli, że wołomin jest znacznie lepszej jakości a cena stosunkowo niewiele wyższa (faktycznie przy porównaniu firm, z zewnatrz bez róznicy, natomiast widać było różnicę na "zamkach". Inna sprawa, że to co kupiliśmy może być serią marketową, kiedyś wypatrzyłam płytki w casto znanego producenta i pytając w kilku "zwykłych" sklepach nie mieli tego w ofercie i babka mówiła, że wypuszczają czasem serie marketowe, które nie wchodzą do katalogów i oferty głównej. Dechy układały się całkiem nieźle, w dwa dni zrobiliśmy ok 55 m2, ale tak "dla siebie" :D

Gość Gosc_gość
Gadałam z Z, powinniśmy się dogadać w tym "trójkącie" :lol:

Finalnie kupiliśmy deskę trójwarstwową Wołomin - dąb natura (3lamelowa) za 85 zł m2 w Castoramie, był też w odmianie - ale nie pamiętam nazwy, że drewno nie miało bieli i było dość jednolite, kosztowało 99 zł. Wpierw chciałam baltic wood, ale w Casto powiedzieli, że wołomin jest znacznie lepszej jakości a cena stosunkowo niewiele wyższa (faktycznie przy porównaniu firm, z zewnatrz bez róznicy, natomiast widać było różnicę na "zamkach". Inna sprawa, że to co kupiliśmy może być serią marketową, kiedyś wypatrzyłam płytki w casto znanego producenta i pytając w kilku "zwykłych" sklepach nie mieli tego w ofercie i babka mówiła, że wypuszczają czasem serie marketowe, które nie wchodzą do katalogów i oferty głównej. Dechy układały się całkiem nieźle, w dwa dni zrobiliśmy ok 55 m2, ale tak "dla siebie" :D

Hm, ciekawe jak my mamy się dogadać :roll: bo Ty ich potrzebujesz i ja ich potrzebuję - i tu jest konflikt interesów :-?

Co do paneli to ja się mocno zastanawiam czy nie dać zwykłych paneli na cały dom - mam upatrzone panele Classen Country Style Super Dąb Elegant AC4 w cenie 34 netto za m2 :wink:

Widziałem je w sklepie, gdzie mają też panele 3W Baltic Wood Dąb Natur.

Położyłem 1 i 2 panel obok siebie i... nie widać różnicy od góry. 8)

W tym momencie do mnie przemawia oszczędność, bo jak ja potrzebuję tego ze 140m2 to już są konkretne pieniążki :roll:

A jak się panele zniszczą to nie żal będzie wywalić :lol: 8)

.... jakoś to będzie, i tak OPR dostanie Z. Powiedziałam mu, że u mnie mają jeszcze kilka dni, a potem będą wolni, chyba łatwiej coś skończyć, niż zwodzić każdego i wszędzie rozgrzebać i wszyscy będą źli, chyba, ze faktycznie robi dla GW jeszcze coś, to już będzie kłopot.

Zrób górę w panelach, a na dół daj coś drewnianego, panele są głośne "w obcasach" czy jak coś spadnie, po za tym robią się dziurki a w drewnie wgniecenia i mniej razi, mamy teraz panele w sypialniach i w dziennym. W dziennym to nie był dobry wybór, są wytarte w miejscach przy kanapie i innych najczęściej uczęszczanych, zmieniły kolor od słońca koło drzwi balkonowych. Na górze jest w miarę, ale też u córki coś spadło i jest dziurka, pod fotelem z kółkami musi być dywanik. Nasze panele w dziennym mają 10 lat, od 2-3 lat powinny być wymienione. Kładąc je myśleliśmy, że za parę lat wymienimy, ale zawsze były ważniejsze wydatki. Po za tym jak już są duże meble trudno się zebrać do wymiany.

Damon- imponujące postępy poczyniliście - robi się domowo :)

Zazdroszczę sprawnie położonej podłogi, nam jakos za specjalnie nie poszło we fragmencie kuchni i drżę na myśl o reszcie :roll: Też chciałabym bezprogowo położyć, ale sądząc po tym co do tej pory, to pewnie ciężko będzie, no chyba, że się jakoś rozpędzimy :roll:

Gość Gosc_gość
1) MALOWANIE !!!!!! – 2 warstwa gdzie trzeba i wyrównanie odcięć między kolorami + tapeta u dziecka

- brzydko zaszpachlowane rogi w gabinecie, skosy w pralni

- szafa u dziecka tylna ściana i komin – róż

2) dodatkowy pas płytek na ścianach nad kabiną – obie łazienki – na górze obudowa wanny po montażu (do zrobienia razem z podłogą w kuchni)

3) fugowanie (zwłaszcza kotłownia)

4) załatanie dziury nad kominkiem – niewielki luz wokół rury

5) parapet w kuchni

6) garaż – ostatni rząd gresu i listwa

7) garaż – płytki podłogowe jasne wokół umywalki – umywalka ok. 50-60 cm, pas 4 płytki poziomo, 3 płytki pionowo wokół umywalki ( nie od podłogi)

8 ) wiatrołap – uzupełnienie posadzki PILNE !!!

9) wykuć kanały wentylacyjne w kuchni, kotłowni, łazience górnej

I oni to mają zrobić w 3 dni ? :-?

Dami kop ich w 4 litery żeby zagęszczali tempo, bo jak nie zrobią tego do końca tygodnia to potem już Ci majstrów nie oddam :evil: :lol: :wink:

Gość Gosc_gość

Łooo :o

Siła ich u Ciebie :D

Mam nadzieję, że szybko u Ciebie skończą i przyjadą do mnie z taką samą obsadą 8)

U mnie na szczęście też coś się dzieje na budowie mimo, że majstrów nie ma - instalatorzy kończą swoje prace :)

Gość Gosc_gość

Piekarnik zdecydowanie Bosch - najładniejszy, ale ma 1 duży minus co u mnie go dyskwalifikuje - brak rożna obrotowego :-?

u mnie będzie Siemens HB 43AB550F, ma rożen i też ładny 8)

Gość Gosc_gość
domusfari znam, przejeżdżam często, kupowaliśmy tam lodówkę, która przeprowadza się z nami :)

a ten rożen zabił mi klina, tylko jak pomyślę o czyszczeniu piekarnika po pieczeniu, to chyba mi się odechciewa :lol:

ten Siemens ma jakiś fajny system do samooczyszczania, ale jak już będę go miał to przetestuję :p

Oooo to - ma to coś:

ecoClean

System bezobsługowego utrzymania w czystości: warstwa ceramiczna pokrywająca powierzchnię ścian wewnątrz piekarnika rozkłada zanieczyszczenia powstające podczas pieczenia i redukuje nieprzyjemny zapach.

i nawet jest tam jakiś osobny przycisk z napisem clean

i wyczytałem w instrukcji na stronie 28

1. Przełącznik funkcji ustawić na 3D gorące powietrze

2. Regulator temperatury ustawić na clean

3. nacisnąć przycisk clean

i gotowe :lol:

ale pewno ileś czasu wykonuje to czyszczenie i ciekawe w jakim stopniu ta funkcja wyczyści ten piekarnik :roll: