Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

S?upy no?ne - po ilu dniach mo?na rozszalowa??

avzi

Recommended Posts

jeśli masz je czym owinąc, to możesz rozszalować po 4, 5 dniach. Przy słupach problemem jest pielęgnacja, bardzo szybko wysychają, w szalunku mogłyby spokojnie sobie dojrzewać, a rozszalowane trzeba bezwzglęnie owinąć, najlepiej takimi specjalnymi matami z materiału i lać, lać, lać...

Podciąg można szalować po tygodniu uwazając, zeby nie uszkodzić świeżych słupów.

nie mam pojęcia jak sie nazywają :wink: , czasem można je wypożyczyć w dużych firmach budowlanych. Ja wypożyczyłam z firmy, która dużo leje z betonu, to taki dosyć gruby i mocny niebieski (przynajmniej u mnie był niebieski :wink:) materiał, dobrze trzyma wodę i powoli wysycha...

A nie mozesz ich potrzymać w deskowaniu, to dużo bezpieczniejszy sposób... słup to istotny element konstrukcyjny, szkoda go spie...

Ok, popytam o te maty. Po prostu nie chciałem wyjść na idiotę, bo i tak często patrzą na mnie w hurtowniach jak na jakiegoś kosmitę. :lol: Ostatnim razem nie wiedzieli o czym mówię, jak ich pytałem o podkładki dystansowe pod zbrojenie. Sam juz nie wiem kto tu jest kosmitą: ja czy oni.

A propos tych mat, to jak długo mniej więcej trzeba je trzymać na tych słupach?

Tak naprawdę na większości "dużych" budów słupy rozszalowuje się na drugi dzień po zalaniu, jeśli poczekasz dzień dłużej na pewno będzie OK. Zamiast mat wystarczy folia, chodzi o zatrzymanie ubytku wody. A z podkładkami jest rzeczywiście ciężko.

Podciąg możesz lać po paru dniach (akurat zdążą wyszalować) i tak większość obciążeń przejmuje podparcie podciągu.

Uwaga o rozszalowaniu na następny dzień nie dotyczy oczywiście warunków zimowych!

Pozdrawiam.

Błażej

Zamiast mat wystarczy folia, chodzi o zatrzymanie ubytku wody.

folia nie jest za rewelacyjna w przypadku słupów, woda która odparuje leje się po niej i góra słupa czasem wysycha, a dół "stoi" w wodzie

większość obciążeń przejmuje podparcie podciągu

nie chodzi o obciążenia, ale o to, że świeży słup jest dosyć kruchy i łatwo mu coś odrąbać np. szalunkiem, Jeśli masz zaufanie do murarzy, to możesz szalować podciąg od razu