avzi 24.09.2003 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Wczoraj zalali mi słupy nośne betonem B20. Po jakim czasie można je rozszalować? I po ilu dniach od wylania można na nich wylać podciąg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avzi 24.09.2003 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Odgrzebuję wątek, bo moim murarzom juz ręce świerzbią, aby te słupy rozszalować. Bardzo proszę o Wasze opinie, to dla mnie sprawa polityczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 24.09.2003 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 jeśli masz je czym owinąc, to możesz rozszalować po 4, 5 dniach. Przy słupach problemem jest pielęgnacja, bardzo szybko wysychają, w szalunku mogłyby spokojnie sobie dojrzewać, a rozszalowane trzeba bezwzglęnie owinąć, najlepiej takimi specjalnymi matami z materiału i lać, lać, lać... Podciąg można szalować po tygodniu uwazając, zeby nie uszkodzić świeżych słupów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avzi 24.09.2003 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Alanta, możesz coś więcej dodać o tych matach? Jakie to maty? Czy mam po prostu pytać o "maty do owijania słupów"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 24.09.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 nie mam pojęcia jak sie nazywają , czasem można je wypożyczyć w dużych firmach budowlanych. Ja wypożyczyłam z firmy, która dużo leje z betonu, to taki dosyć gruby i mocny niebieski (przynajmniej u mnie był niebieski ) materiał, dobrze trzyma wodę i powoli wysycha... A nie mozesz ich potrzymać w deskowaniu, to dużo bezpieczniejszy sposób... słup to istotny element konstrukcyjny, szkoda go spie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avzi 24.09.2003 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Ok, popytam o te maty. Po prostu nie chciałem wyjść na idiotę, bo i tak często patrzą na mnie w hurtowniach jak na jakiegoś kosmitę. Ostatnim razem nie wiedzieli o czym mówię, jak ich pytałem o podkładki dystansowe pod zbrojenie. Sam juz nie wiem kto tu jest kosmitą: ja czy oni. A propos tych mat, to jak długo mniej więcej trzeba je trzymać na tych słupach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 24.09.2003 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 28 dni...Nie dziwię im się, podkładki dystansowe rozprowadzają właściwie tylko firmy wypożyczajace deskowania, typu PERI, DOKA, Hunebeck... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.09.2003 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Tak naprawdę na większości "dużych" budów słupy rozszalowuje się na drugi dzień po zalaniu, jeśli poczekasz dzień dłużej na pewno będzie OK. Zamiast mat wystarczy folia, chodzi o zatrzymanie ubytku wody. A z podkładkami jest rzeczywiście ciężko.Podciąg możesz lać po paru dniach (akurat zdążą wyszalować) i tak większość obciążeń przejmuje podparcie podciągu.Uwaga o rozszalowaniu na następny dzień nie dotyczy oczywiście warunków zimowych!Pozdrawiam.Błażej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 25.09.2003 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Zamiast mat wystarczy folia, chodzi o zatrzymanie ubytku wody. folia nie jest za rewelacyjna w przypadku słupów, woda która odparuje leje się po niej i góra słupa czasem wysycha, a dół "stoi" w wodzie większość obciążeń przejmuje podparcie podciągu nie chodzi o obciążenia, ale o to, że świeży słup jest dosyć kruchy i łatwo mu coś odrąbać np. szalunkiem, Jeśli masz zaufanie do murarzy, to możesz szalować podciąg od razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 25.09.2003 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Nie wiem, czy dobrze rozumiem - sugerujecie, że zalewanie słupa powinno nastąpić przed zalaniem odciągu? - A nie można zalewać słupa i podciągu równocześnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 26.09.2003 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2003 oczywiscie, ze można, ale trzeba zrobić ciut inaczej deskowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts