Malobert 13.07.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Chcę postawić samodzielnie ściankę działową. Mam sznurek murarski, kielnię duze wiadro, gazobeton 12cm i woreczki 30kg z "mieszanką murarską". Pytanie do osób używających takich gotowych mieszanek, na woreczkach nie ma zadnych dodatkowych informacji, czy wstarczy taką mieszankę zmieszać z wodą i murować, czy trzeba pamietac jeszcze o jakichś dodatkach, nie wiem, wapno cokolwiek.... ? Dziękuję też za inne wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 13.07.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 jezeli pisze , ze jest gotowa , no to chyba jest ,zawsze mozesz wykonac probe podaj linka do tej "gotowej mieszanki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.07.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 potrzebna Ci będzie jeszcze poziomica lub pion murarski ...nie zaszkodziło by miec i młotek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 13.07.2008 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 jeszcze trzeba dodatek ludzików:http://www.piekarska.net/userfiles/kobzdej_podaj.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 13.07.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 jeszcze pomysl (a potem i materialy) jak scianke zwiazac z nosnymi .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszpiep72 13.07.2008 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 żadna filozofia-zaprawa musi byc dobrze zrobiona to sie fajnie muruje i cegiełki sie nie brudzą, poziomica, młotek, kielnia, młotek do "cięcia" cegieł i w tango! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 13.07.2008 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 jezeli pisze , ze jest gotowa , no to chyba jest , zawsze mozesz wykonac probe podaj linka do tej "gotowej mieszanki" muszę spisać na budowie, jakaś mało znana firma Zastanawiam się do jakiej ilości m2 ścianek (trochę tego mam) opłaca się kupować gotową zaprawę, a od kiedy opłaca się przywieźć żwir, piach, cement, być może ktoś robił sobie taką kalkulację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 13.07.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Murowałem sam ścianę gotową zaprawą - NIGDY WIĘCEJ Jest strasznie sucha - musiałem dosypać wapna. Kruszywo w niej jak dla mnie jest za grube (bynajmniej w tej co używałem). Jedna ważna rada - jak nie masz doświadczenia w murowaniu pustakiem, to przed położeniem zaprawy najpierw zmocz pustak wodą. Strasznie piją wodę z zaprawy i nie zdążysz dobrze osadzić bloczka, a już zaprawa wysycha. Powodzenia - jak dojdziesz do wprawy, to całkiem fajna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monti2008 13.07.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 potrzebna Ci będzie jeszcze poziomica lub pion murarski ... nie zaszkodziło by miec i młotek ... Czepiam się ale 99% nie umie poprawnie napisać Poziomnica a nie Poziomica. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 13.07.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 potrzebna Ci będzie jeszcze poziomica lub pion murarski ... nie zaszkodziło by miec i młotek ... Czepiam się ale 99% nie umie poprawnie napisać Poziomnica a nie Poziomica. pozdrawiam no właśnie... czepiasz się... na 99%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 13.07.2008 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 potrzebna Ci będzie jeszcze poziomica lub pion murarski ... nie zaszkodziło by miec i młotek ... Czepiam się ale 99% nie umie poprawnie napisać Poziomnica a nie Poziomica. czepiasz się i w dodatku rozpowszechniasz niepoprawną, gwarową formę. Ma być poziomica jak poziom i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 14.07.2008 05:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Murowałem sam ścianę gotową zaprawą - NIGDY WIĘCEJ Jest strasznie sucha - musiałem dosypać wapna. widziałem w handlu płyn "zastepuje wapno" po co jest to i czy faktycznie trzeba go dodawać do gotowych mieszanek ? Kruszywo w niej jak dla mnie jest za grube (bynajmniej w tej co używałem). Jedna ważna rada - jak nie masz doświadczenia w murowaniu pustakiem, to przed położeniem zaprawy najpierw zmocz pustak wodą. Strasznie piją wodę z zaprawy i nie zdążysz dobrze osadzić bloczka, a już zaprawa wysycha. to już wiem, moczenie wodą obowiązkowe Powodzenia - jak dojdziesz do wprawy, to całkiem fajna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 14.07.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 czepiasz się i w dodatku rozpowszechniasz niepoprawną, gwarową formę. Ma być poziomica jak poziom i już Tak, poziomica ma być, jeśli mowa o linii określającej wysokość na mapie. Jeśli mówimy o urządzeniu do ustalania poziomu to jest to poziomnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 14.07.2008 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 widziałem w handlu płyn "zastepuje wapno" po co jest to i czy faktycznie trzeba go dodawać do gotowych mieszanek ? to już wiem, moczenie wodą obowiązkowe IMO tego płynu nie trzeba stosować przy gotowej zaprawie, choć murarz ze mnie żaden, bo postawiłem raptem z 4m2 ścianki z cegieł Ścianka stoi i ma się dobrze. Ważniejsze w tym przypadku jest to drugie - porządne zmoczenie wodą. I to najlepiej chwilę przed murowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 14.07.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 potrzebna Ci będzie jeszcze poziomica lub pion murarski ... nie zaszkodziło by miec i młotek ... Czepiam się ale 99% nie umie poprawnie napisać Poziomnica a nie Poziomica. czepiasz się i w dodatku rozpowszechniasz niepoprawną, gwarową formę. Ma być poziomica jak poziom i już Poziomnica. Poziomice sa na mapach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 14.07.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 potrzebna Ci będzie jeszcze poziomica lub pion murarski ... nie zaszkodziło by miec i młotek ... Czepiam się ale 99% nie umie poprawnie napisać Poziomnica a nie Poziomica. czepiasz się i w dodatku rozpowszechniasz niepoprawną, gwarową formę. Ma być poziomica jak poziom i już Poziomnica. Poziomice sa na mapach. a nie lepiej powiedziec po prostu WASSER-WAGA?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 14.07.2008 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 potrzebna Ci będzie jeszcze poziomica lub pion murarski ... nie zaszkodziło by miec i młotek ... Czepiam się ale 99% nie umie poprawnie napisać Poziomnica a nie Poziomica. czepiasz się i w dodatku rozpowszechniasz niepoprawną, gwarową formę. Ma być poziomica jak poziom i już Poziomnica. Poziomice sa na mapach. a nie lepiej powiedziec po prostu WASSER-WAGA?? Nie lepiej bo to coś zupełnie innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.07.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 a jak sie prawidłowo powinno mówic a) dwuletnie ciele b) dwuletnie cielę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 14.07.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 a nie lepiej powiedziec po prostu WASSER-WAGA?? Nie lepiej bo to coś zupełnie innego. zuperłnie innego?? a niby co? może Tobie pomyliła się wasser-waga ze szlauch-wagą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 14.07.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 a nie lepiej powiedziec po prostu WASSER-WAGA?? Nie lepiej bo to coś zupełnie innego. zuperłnie innego?? a niby co? może Tobie pomyliła się wasser-waga ze szlauch-wagą Masz rację. Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts