KrzysztofLis2 14.07.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Wikipedia mówi (pisze): http://pl.wikipedia.org/wiki/Poziomnica. Czyli obie formy są poprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 14.07.2008 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 jezeli pisze , ze jest gotowa , no to chyba jest , zawsze mozesz wykonac probe podaj linka do tej "gotowej mieszanki" Znalazłem to co mi sprzedali: K 01 Zaprawa murarska i tynkarska Zaprawa cementowo-wapienna do murowania, tynkowania. Stosowana na zewnątrz i do wnętrz. Zużycie: około 14 kg/m2 na 10 mm warstwy; murowanie: 32-45 kg/m2 - zależy od cegły Uziarnienie: 0-1,2 mm Karta Techniczna produkt zgodny z normą PN-EN 998-2/PN-B 10109 ze strony: http://www.quick-mix.pl/CMS/of_zaprawy_renowacja/zaprawy_remontowe.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 14.07.2008 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Mam jeszcze pytanie do doświadczonych murarzy, jeśli zamówię wywrotkę piasku, kupię cement portlandzki to gdzie i jakie kupić wapno ? Czy jest ono dostepne w workach ? Czy to wapno, którego używacie na budowie może z spowodzeniem zastapić wapno w płynie, które widziałem w markecie budowlanym ? Oczywiście interesują mnie rozwiązania jaknajbardziej ekonomiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 14.07.2008 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Wapno hydratyzowane jest dostępne w kazdej hurtowni w workach zdaje się 40 kilogramowych.Warto je namoczyć przynajmniej na 24 godziny przed wykonaniem zaprawy.Plastyfikatory w płynie czy proszku reklamowane jako zastępujące wapno w zaprawach murarskich to taki "pic na wodę", poprawiają urabialność zaprawy cementowej ale nie mają właściwości prawdziwego wapna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 14.07.2008 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 A może kupić Reymix i nie bawić się z wapnem ? - super się tym muruje - sprawdzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiomaciej 14.07.2008 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Jeśli chodzi o uplastycznienie zaprawy to polecam podczas końcowej fazy mieszania zaprawy w betoniarce dodanie zamiast wapna czy dodatków chemicznych 200 ml najtańszego płynu do mycia naczyń.Po wyschnięciu taka zaprawa przeistacza się w beton bez mikropęcherzyków - których dostarczają nam plastyfikatory i ciężko go nawet "ruszyć" przecinakiem.Na tak wykonanej zaprawie nie ma odbarwień i zacieków na klinkierze. Koszta plastyfikatorów są wiadomo jakie - od 1 zł do 2,5 zł za paczuszkę - gdzie przy betoniarce 150l potrzeba 2-3 sztuk aby dało się robić. Piątka płynu z tesco za 3,6 zł wystarcza na 25 betoniarek i zaprawa jest naprawdę o wiele lepsza plastycznie do pracy i wytrzymałość jest lepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 14.07.2008 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Kruszywo w niej jak dla mnie jest za grube (bynajmniej w tej co używałem). Bo pewnie brałeś M15. M5 jest dosyć miałkie, juz od M7 pojawia się uziarnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 14.07.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Wikipedia mówi (pisze): http://pl.wikipedia.org/wiki/Poziomnica. Czyli obie formy są poprawne. Piękny wniosek - skoro jest w wikipedii to musi być prawda. Ostatnio coraz więcej prac, w których jako źródło literaturowe podaje się wikipedię, a trzeba mieć nieco dystansu (polecam hasło Henryk Batuta). Co do poziomicy: zdecydowanie barddziej wolę jako źródło: http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2507205 jednak w tym samym słowniku znajdujemy również poziomnicę. Więc wydaje się, że obie formy są poprawne bez względu czy to izolinia czy przyrząd. Rada Języka Polskiego stoi jednak na takim stanowisku: [cytat] Poziomica czy poziomnica? Oczywiście tylko ta pierwsza forma jest poprawna. Wątpliwości co do tego miał autor jednego z listów do Rady. Słowo poziomnica jest przekształceniem fonetycznym poziomicy, spotykanym szczególnie na Mazowszu, gdzie spółgłoska mi przekształca się w mni (miasto - mniasto, Kamil - Kamnil, miałem - mniałem). Można więc je uznać za gwarowy wariant ogólnopolskiej poziomicy - w języku ogólnym niepoprawny. [/cytat] Używajcie jak chcecie, ja tam wolę poziomicę ze względu na źródłosłów a wasserwagę ze względu na korzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 14.07.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 beton poedytował wikipedię... niestety nie umiał zmienić tytułu w nim została ta nieszczęsna poziomNica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 15.07.2008 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 i ponownie wracając do tematu... jaka jest optymalna szerokość spoiny w ściankach z gazobetonu, a jaka minimalna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.07.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 i ponownie wracając do tematu... jaka jest optymalna szerokość spoiny w ściankach z gazobetonu, a jaka minimalna ? szerokość to powinna być na całą ścianę a jak pytasz o grubośc spoiny to od 1-1,5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 15.07.2008 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 i ponownie wracając do tematu... jaka jest optymalna szerokość spoiny w ściankach z gazobetonu, a jaka minimalna ? szerokość to powinna być na całą ścianę a jak pytasz o grubośc spoiny to od 1-1,5cm nie za grubo waść smarujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 15.07.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Z tego co widziałem na instrukcjach do gotowych zapraw, to grubość warstwy 0.6-4cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 15.07.2008 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Z tego co widziałem na instrukcjach do gotowych zapraw, to grubość warstwy 0.6-4cm. 4cm.... producent by tak chciał.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 15.07.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 i ponownie wracając do tematu... jaka jest optymalna szerokość spoiny w ściankach z gazobetonu, a jaka minimalna ? Gazobeton znacznie szybciej odciąga wodę z zaprawy niż cegła, stąd wniosek, że grubość warstwy zaprawy powinna być nieco większa niż normalnie, ok 1,5-2 cm. Obecność wapna w zaprawie powoduje, że pozostaje ona dłużej wilgotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.07.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 nie za grubo waść smarujesz ? nie bardzo rozumiem to pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 15.07.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Dobre efekty przy gazobetonowaniu daje pędzlowanie wodą powierzchni stycznych z zaprawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 15.07.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Można wcześniej zaimpregnować każdą cegłę z osobna. Będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 16.07.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Można wcześniej zaimpregnować każdą cegłę z osobna. Będzie dobrze Tego jeszcze na budowie nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mart 3210 16.07.2008 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Po pierwsze prawidłowa nazwa w podręcznikach budowlanych to poziomnica ale skoro przyjęło się w języku potocznym poziomica....Po co Malobertowi ciężarówka piasku na ścianki działowe?Grube uziarnienie zaprawy jest jej zaletą a nie wadą,jest mocniejsza.Gotowe zaprawy mają w sobie plastyfikator więc ilością wody można regulować jej urabialność.Przed ułożeniem bloczki z gazobetonu należy namoczyć aby nie pochłaniały wody z zaprawy.Ściankę w miarę stawiania kotwimy w co 2-3 warstwie w ścianie nośnej za pomocą drutu lub płaskownika o ile nie ma zostawionych otworów.Spoina pozioma max 15 mm,pionowa 10 mm.Robiąc ręcznie zaprawę stosujemy proporcje 1 część cementu,2 części wapna i 10 części kruszywa.Co do narzędzi;kielnia,sfatygowana piła do drewna,młotek,sznur murarski,ołówek,kastra plastikowa,poziomnica,gwoździe,przecinak lub wiertarka udarowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts