Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Teoria murowania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jezeli pisze , ze jest gotowa , no to chyba jest ,

zawsze mozesz wykonac probe

podaj linka do tej "gotowej mieszanki"

Znalazłem to co mi sprzedali: :)

K 01 Zaprawa murarska i tynkarska

Zaprawa cementowo-wapienna do murowania, tynkowania. Stosowana na zewnątrz i do wnętrz.

Zużycie: około 14 kg/m2 na 10 mm warstwy;

murowanie: 32-45 kg/m2 - zależy od cegły

Uziarnienie: 0-1,2 mm

Karta Techniczna

produkt zgodny z normą PN-EN 998-2/PN-B 10109

ze strony:

http://www.quick-mix.pl/CMS/of_zaprawy_renowacja/zaprawy_remontowe.html

Mam jeszcze pytanie do doświadczonych murarzy, jeśli zamówię wywrotkę piasku, kupię cement portlandzki to gdzie i jakie kupić wapno ?

Czy jest ono dostepne w workach ?

Czy to wapno, którego używacie na budowie może z spowodzeniem zastapić wapno w płynie, które widziałem w markecie budowlanym ?

Oczywiście interesują mnie rozwiązania jaknajbardziej ekonomiczne

Wapno hydratyzowane jest dostępne w kazdej hurtowni w workach zdaje się 40 kilogramowych.

Warto je namoczyć przynajmniej na 24 godziny przed wykonaniem zaprawy.

Plastyfikatory w płynie czy proszku reklamowane jako zastępujące wapno w zaprawach murarskich to taki "pic na wodę", poprawiają urabialność zaprawy cementowej ale nie mają właściwości prawdziwego wapna.

Jeśli chodzi o uplastycznienie zaprawy to polecam podczas końcowej fazy mieszania zaprawy w betoniarce dodanie zamiast wapna czy dodatków chemicznych 200 ml najtańszego płynu do mycia naczyń.Po wyschnięciu taka zaprawa przeistacza się w beton bez mikropęcherzyków - których dostarczają nam plastyfikatory i ciężko go nawet "ruszyć" przecinakiem.Na tak wykonanej zaprawie nie ma odbarwień i zacieków na klinkierze. Koszta plastyfikatorów są wiadomo jakie - od 1 zł do 2,5 zł za paczuszkę - gdzie przy betoniarce 150l potrzeba 2-3 sztuk aby dało się robić. Piątka płynu z tesco za 3,6 zł wystarcza na 25 betoniarek i zaprawa jest naprawdę o wiele lepsza plastycznie do pracy i wytrzymałość jest lepsza :)

Wikipedia mówi (pisze): http://pl.wikipedia.org/wiki/Poziomnica. Czyli obie formy są poprawne.

Piękny wniosek - skoro jest w wikipedii to musi być prawda. Ostatnio coraz więcej prac, w których jako źródło literaturowe podaje się wikipedię, a trzeba mieć nieco dystansu (polecam hasło Henryk Batuta). Co do poziomicy: zdecydowanie barddziej wolę jako źródło: http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2507205 jednak w tym samym słowniku znajdujemy również poziomnicę. Więc wydaje się, że obie formy są poprawne bez względu czy to izolinia czy przyrząd. Rada Języka Polskiego stoi jednak na takim stanowisku:

[cytat]

Poziomica czy poziomnica? Oczywiście tylko ta pierwsza forma jest poprawna. Wątpliwości co do tego miał autor jednego z listów do Rady. Słowo poziomnica jest przekształceniem fonetycznym poziomicy, spotykanym szczególnie na Mazowszu, gdzie spółgłoska mi przekształca się w mni (miasto - mniasto, Kamil - Kamnil, miałem - mniałem). Można więc je uznać za gwarowy wariant ogólnopolskiej poziomicy - w języku ogólnym niepoprawny.

[/cytat]

Używajcie jak chcecie, ja tam wolę poziomicę ze względu na źródłosłów a wasserwagę ze względu na korzenie ;-)

i ponownie wracając do tematu...

jaka jest optymalna szerokość spoiny w ściankach z gazobetonu, a jaka minimalna ?

Gazobeton znacznie szybciej odciąga wodę z zaprawy niż cegła, stąd wniosek, że grubość warstwy zaprawy powinna być nieco większa niż normalnie, ok 1,5-2 cm.

Obecność wapna w zaprawie powoduje, że pozostaje ona dłużej wilgotna.

Po pierwsze prawidłowa nazwa w podręcznikach budowlanych to poziomnica ale skoro przyjęło się w języku potocznym poziomica....Po co Malobertowi ciężarówka piasku na ścianki działowe?Grube uziarnienie zaprawy jest jej zaletą a nie wadą,jest mocniejsza.Gotowe zaprawy mają w sobie plastyfikator więc ilością wody można regulować jej urabialność.Przed ułożeniem bloczki z gazobetonu należy namoczyć aby nie pochłaniały wody z zaprawy.Ściankę w miarę stawiania kotwimy w co 2-3 warstwie w ścianie nośnej za pomocą drutu lub płaskownika o ile nie ma zostawionych otworów.Spoina pozioma max 15 mm,pionowa 10 mm.Robiąc ręcznie zaprawę stosujemy proporcje 1 część cementu,2 części wapna i 10 części kruszywa.Co do narzędzi;kielnia,sfatygowana piła do drewna,młotek,sznur murarski,ołówek,kastra plastikowa,poziomnica,gwoździe,przecinak lub wiertarka udarowa